BYGG

Disse skader seg oftest

Store anlegg utgjør fare.
Store anlegg utgjør fare. Bilde: THEVENOT LAURENT
Dag Yngve Dahle
4. mai 2007 - 09:50

Arbeidstilsynets statistikk for arbeidsulykker i bygg- og anleggsnæringen levner ingen tvil:

Å sette opp større elementer på store utendørs anlegg er farligst for de ansatte.

Det er fortsatt fare forbundet med jobb, selv om antall arbeidere som skader seg har sunket de siste årene.

Farlig i høyden

Aller flest ulykker rammer de som jobber med "oppføring av bygninger". Arbeidsfolk i denne kategorien ble rammet av 780 ulykker i 2006.

- I denne kategorien finner vi dem som jobber med å sette opp byggenes utvendige skall. Det gjelder de som jobber med å sette opp grunnmur, forskaling, betongelementer, vinduer og så videre, sier Ann Solberg Røv, seniorrådgiver i Direktoratet for arbeidstilsynet, til TU.no.

- Hvorfor er disse ekstra utsatt?

- De holder på med røft arbeid utendørs. De som jobber utendørs er mer utsatt for ulykker enn de som jobber innendørs. Det er dessuten snakk om mer alvorlige skader for denne kategorien. Det er verre å falle ned fra et stillas i 10. etasje enn fra en gardintrapp, sier hun.

Store anlegg

Den reelle ulykkesrisikoen får vi ved å se ulykkestallene i sammenheng med antall ansatte i de ulike kategoriene.

Også da kommer kategorien "oppføring av bygninger" høyt på listen. Statistikkene viser omtrent én ulykke per 60. ansatt.

Isolasjonsarbeid har litt høyere ulykkesrate med 58,6 ansatte per ulykke.

Høyest ulykkesrisiko ut fra disse tallene har imidlertid ansatte som jobber med "bygging av veier, flyplasser og idrettsanlegg". Her er ulykkesraten cirka én ulykke for hver 35. ansatte.

Dermed er det klart: Større anlegg utendørs utgjør den største faren for arbeiderne.

Ufarlig å legge tapet

For de som jobber med "elektrisk innstallasjonsarbeid" er skadene forholdsvis mange, men ikke i forhold til antall ansatte. Siden elektrikerne er mange, er det kun snakk om én ulykke for hver 77. ansatt.

Samme trend ser vi for rørleggere (VVS-arbeid). Ulykkene er relativt mange, men risikoen blir liten sett i forhold til antall ansatte.

Færrest ulykker hadde de som jobbet med "gulvlegging og tapetsering". Denne gruppen er på bunn også når vi ser ulykkesantallet i forhold til antall ansatte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Bedring

Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Byggenæringens Landsforening (BNL), er ikke overrasket over tallene.

- Dette er nok i tråd med det vi er kjent med. På omfattende byggeprosjekter er det store og tunge operasjoner som gjennomføres. Skadepotensialet er for eksempel betydelig på oppføring av utvendige skall til blokker. Går først noe galt, blir det fort stygge skader ut av det, sier han.

Han viser likevel til de senere årene.

- Bransjen har gjort et grundig arbeid på HMS-området. Det har ført til flere byggeprosjekter helt uten skader med fravær. Vi merker virkelig en bedring, sier Lågøyr.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.