Fra utsiden ser det ut som en vanlig container. Men dersom behovet oppstår, åpner taket seg.
Opp stiger ei mast påmontert sensorer og kraftig skyts som styres fra en beskyttet posisjon langt unna.
Boksen er det Kongsberg Protech Systems (KPS) beskriver som framtidens vakttårn og har fått navnet «Containerized Weapon Station» (CWS).
Videreutvikler Protector
Fra før har KPS med stor suksess utviklet den fjernstyrte våpenstasjonen Protector.
Den er allerede solgt i hele 11.000 eksemplarer til den amerikanske hæren.
I disse systemene er Protector gjerne montert på taket på et kjøretøy og styres av en operatør som sitter beskyttet, dog i samme kjøretøy.
Videreutviklingen består enkelt forklart i at fjernstyringen foregår fra enda lengre hold ved hjelp av fiberkabel. I det nye systemet konverteres signalet fra kobber til fiber og dekodes på andre siden av fiberkabelen, som er sertifisert for inntil én kilometer.
Rune Johannessen, som er markedsdirektør i KPS Nord-Amerika, forteller at container-våpenstasjonen er utviklet som følge av utfordringen amerikanske styrker har med å beskytte basene sine, spesielt i Afghanistan.
– De har bra med sensorsystemer – både radarer, optikk og andre ting – med ingenting annet enn soldater i vakttårn til å skyte tilbake med håndvåpen når de angripes. I tillegg til at disse er dårlig beskyttet, er reaksjonstiden ofte for lang når det ikke er kobling mellom sensorer og våpensystem, sier Johannessen.
Les også: Her smeller Norges nye supervåpen
Utplasseres i sommer
CWS er utviklet det siste året av ingeniører på Kongsberg i samarbeid med den amerikanske partneren HDT Global.
USA har foreløpig bestilt 20 CWS-systemer som i løpet av sommeren skal utplasseres i Afghanistan.
Med slik ny teknologi er det vanlig å anskaffe et mindre antall enheter som testes for eventuelle barnesykdommer. Tilbakemelding fra felten bakes inn i kravspesifikasjoner for å produsere et større kvantum. Risikoen er at hele ideen forkastes.
– Vi tror dette har et stort potensial. Det blir stadig færre soldater igjen i Afghanistan, slik at det å slippe å ha folk i alle vakttårn gjør systemet mer aktuelt enn noen gang, mener Johannessen.
Les også: Her er F-35 med JSM under vingen
Ikke-dødelig makt
Med dieselaggregat, solcellepanel og batteri er CWS selvforsynt med energi. Tiden det går fra containeren dumpes til våpenstasjonen er klar til å betjenes, oppgis fra 10 til 30 minutter. Den er dessuten lett å flytte på.
Før den fjernstyrte masta kommer opp, ser CWS ut som en helt standard Tricon-container som Nato har enorme mengder av. Anonymiteten avhenger av bruken.
– Noen ganger er det ønskelig å være avskrekkende. Andre ganger ønsker man å ha et overraskelsesmoment, sier Johannessen.
Vakttårnet kan også utstyres med ikke-dødelige våpen, for eksempel lys, lyd eller granater, såkalte «flashbangs».
Dette sender kraftige signaler om at det er lurt å snu, men uten at konflikten nødvendigvis eskalerer ut av kontroll. Bruksområder er for eksempel fredsbevarende oppdrag og ambassadebevoktning.
Video: F-35 tar av vertikalt
USA betaler utvikling
KPS markedsfører det nye systemet også for det norske forsvaret som fra før benytter Protector i forskjellige applikasjoner.
Teknologien fra CWS kan også benyttes til å avstandskontrollere våpenstasjoner som står på parkerte kjøretøy. KPS har startet leveranser av det som kalles «dual operator switch».
– Det er møtt med interesse, så får tiden vise om også Norge går til anskaffelse av systemet. Veldig ofte sitter øvrige natonasjoner og venter på hva amerikanerne gjør og lar storebror finansiere ferdigutviklingen av teknologien, påpeker Johannessen.
Les også: