SANDEFJORD: Den store drømmen til oljeselskapene er å gjøre det neste store elefantfunnet.
De siste som klarte dette var Lundin, som i 2010 gjorde bragden med å oppdage det gigantiske Johan Sverdrup-feltet i et modent område på Utsirahøyden i Nordsjøen.
Det er kanskje drømmen om noe lignende som gjør at oppslutningen rundt årets TFO-runde har vært så stor.
Les også: Derfor treffer Lundin dobbelt så ofte som de andre leteselskapene
Populært
Hele 47 selskaper har spurt om å få lete i modne områder på norsk sokkel i år.
I dag, på den tradisjonsrike Sandefjordkonferansen der de fleste i norsk oljebransje er samlet, kunne olje- og energiminister Tord Lien (Frp) fortelle hvilke selskaper som får lete hvor.
Regjeringen tilbyr i dag andeler i 54 nye utvinningstillatelser i forbindelse med tildeling i forhåndsdefinerte områder 2014 (TFO). 43 ulike selskaper tilbys andeler i konsesjonsrunden.
Les også: Nå er dette kjempeskipet på vei for å hente Goliat
– Sikrer stabil aktivitet
– Dagens tildeling av nytt leteareal bidrar til nye konkrete letemuligheter for selskapene. Hoveddelen av letevirksomheten på sokkelen utføres i modne områder, og tildelingene bidrar til å sikre stabil aktivitet og fortsatt utforskning av norsk sokkel, sier Lien i en pressemelding.
De 54 utvinningstillatelsene fordeler seg på Nordsjøen (34), Norskehavet (16) og Barentshavet (4).
Interessen er størst for områder i midtre del av både Nordsjøen og Norskehavet, blant annet som en konsekvens av funnene Pil og Bue i Norskehavet, melder Oljedirektoratet.
Det kom inn rekordmange søknader fra totalt 47 selskaper i TFO 2014.
43 ulike selskaper får tilbud om andeler i en eller flere utvinningstillatelser. 23 av disse selskapene får tilbud om operatørskap.
Statoil er tildelt flest utvinningstillatelser, med sine 15, hvorav de er operatør for åtte av dem. Deretter følger E.ON E&P Norge AS med 12 tillatelser, tre av dem som operatør.
Petoro vil delta som andelshaver og forvalter av Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) i 12 utvinningstillatelser.
Les også: I fjor økte oljeproduksjonen for første gang på 14 år
Forventer letenedgang
Til tross for at det ble delt ut rekordmange utvinningstillatelser i fjor, i tillegg til at det var rekordmange søkere i år, forventer Oljedirektoratet (OD) at leteaktiviteten på norsk sokkel skal bli lavere i år.
I forrige uke la direktoratet fram sine prognoser for 2015, der det kommer fram at investeringene på norsk sokkel skal synke med 21 prosent fra 2014 til 2017.
Og oljedirektør Bente Nyland tror det er investeringene i nettopp leting som påvirkes først.
– I fjor ble det boret 56 letebrønner. Så langt er det kun meldt inn 40 for 2015, så vi forventer en nedgang, sa hun.
At Statoil er ferdig med sine borekampanjer i Barentshavet, og at boringen rundt Johan Sverdrup er fullført, forklarer i tillegg noe av den ventede nedgangen.
Oljedirektøren presiserte at letenivået de siste årene har vært høyere enn vanlig, og at det nå ser ut til at leteaktiviteten skal tilbake til normalen.
Les også: Sverdrup: 51.000 årsverk, 1350 milliarder kroner og 516.000 fat om dagen
Statoil leter mest
I 2014 var det Statoil som var det mest aktive leteselskapet på norsk sokkel, med 19 påbegynte letebrønner, blant annet flere rundt Johan Castberg og i Hoop-området i Barentshavet.
Lundin fulgte etter med ti letebrønner. Selskapets Alta-funn i Barentshavet var dessuten det største funnet i fjor.
Basert på de letebrønnene som er meldt inn til OD, ser det ut til at det er de to selskapene som vil bedrive mest letevirksomhet også i år.
Lundin vil blant annet lete mer rundt funnene Gotha og Alta i Barentshavet.
VNG vil i tillegg være aktive i Norskehavet, hvor de har planlagt flere brønner rundt fjorårets Pil og Bue-funn.
Les også: Derfor kan oljekrisen faktisk være en fordel
– Let i modne områder
Oljedirektøren påpeker at det vil være viktig å fortsette å lete i modne områder.
– Jeg vil understreke hvor viktig det er å lete i områder med infrastruktur. Da vil mindre funn kunne bygges ut ved hjelp av denne, før infrastruktur stenges ned. Det vil gjøre det lønnsomt å bygge ut selv mindre funn, påpekte oljedirektøren.
TFO-konsesjonsrundene omfatter de mest utforskede områdene på norsk sokkel.
Utfordringene i modne områder er særlig knyttet til at den forventede funnstørrelsen går ned. Små funn vil ikke kunne bære en selvstendig utbygging, men kan ha god lønnsomhet når de kan utnytte eksisterende og planlagt prosesseringsutstyr og transportsystemer eller sees i sammenheng med andre funn eller planlagte utbygginger, skriver Olje- og energidepartementet.
Tilbud til 23 operatører | Tilbud til 43 rettighetshavere |
(antall operatørskap i parentes)
| (samlet antall andeler i parentes, inkludert andeler der selskapene er operatører)
|
Les også:
Disse oljefeltene er størst i verden
Disse 7 brønnene ga best uttelling i 2014