KARRIERE

Disse studentene redder liv med masteroppgaven

Bygger mikrokraftverk, ren vannforsyning og solovner.

Masterstudenter ved NTNU reiste til Paraguay for å finne ut hvordan de kunne gi indianerbefolkningen i byen Pozo Colorado ren vannforsyning.
Masterstudenter ved NTNU reiste til Paraguay for å finne ut hvordan de kunne gi indianerbefolkningen i byen Pozo Colorado ren vannforsyning. Bilde: IUG
18. mars 2014 - 15:06

Når folk mangler noe så grunnleggende som rent drikkevann og leselys, kan norske ingeniørspirer utgjøre en stor forskjell.

Den humanitære organisasjonen Ingeniører uten grenser sender NTNU-studenter til flere steder i verden gjennom programmet "master med mening".

Ingerid Zeiner og Johannes Waatevik, som tar master i energi og miljø ved NTNU, reiste til Paraguay for å finne ut hvordan de kunne gi indianerbefolkningen i byen Pozo Colorado ren vannforsyning.

Turen hadde en viktig bonus: – Masteroppgaven har blitt mye mer givende å jobbe med, forteller Zeiner.

Dør av drikkevannet

Ingeniører uten grenser har som oppgave å formidle muligheter for studenter som vil kombinere masteren med humanitært arbeid.

Gjennom programmet har studenter vært med på å bygge mikrokraftverk i Afghanistan, India og Nicaragua, og vannforsyning i Kenya og Paraguay, for å nevne noe.

I landsbyen Pozo Colorado i Paraguay, hvor det bor 1500 innbyggere, mangler man det meste av bekvemmeligheter.

EU-kommisjonen satte opp et forsyningssystem for rent drikkevann i 2008, men prosjektet har ikke blitt fulgt opp. Nå er landsbyen tom for kjemikalier for å rense drikkevannet.

Det er risikofylt å drikke gulbrunt vann som ofte er forurenset av døde dyr. Noen har blitt syke og mistet livet, kunne landsbylegen fortelle studentene.

Zeiner og Waatevik skulle derfor kartlegge muligheten for et avsaltingsanlegg for å rense salt grunnvann, drevet av solceller.

– Pozo Colorado er en landsby langt utenfor byer og infrastruktur. Her er det ikke mye velstand, innbyggerne lever fra hånd til munn. Det var mange problemer med sykdom og dehydrering på grunn av drikkevannet, sier Zeiner.

Les også: Ikke siden 2002 har flere ingeniørstudenter strøket

– Det var kjemspennende og fint og dra ut, og mye mer praktisk enn å sitte på skolebenken, forteller Ingerid
– Det var kjemspennende og fint og dra ut, og mye mer praktisk enn å sitte på skolebenken, forteller Ingerid

Rundreise

Anlegget er basert på et prinsipp kalt omvendt osmose, som gjør at man fjerner praktisk talt alle uorganiske salter (mineraler), partikler, løselig og uløselig organisk materiale, mikroorganismer og oppløste gasser fra fødevannet.

I tillegg til å besøke Pozo Colorado, reiste studentene rundt for å se på tilsvarende anlegg, og fortelle om prosjektet sitt ved to av hovedstadens universiteter.

Nylig fikk organisasjonen med seg Multiconsult som sponsor. Det betyr at studentene kan nyte godt av opplæring og veiledning fra topp ekspertise.

Stanislas Merlet er rådgiver for solenergi i Multiconsult og var med som veileder. I tillegg til hans kompetanse om solceller kom Stanislas' spanskkunnskaper svært godt med. Språket var nemlig den største utfordringen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det var utfordrende med språk, og det var utrolig nyttig å ha med Stanislas til å oversette, sier Zeiner.

Les også: – Jeg har sett flere hundre skred

EU-kommisjonen satte opp et forsyningssystem for rent drikkevann i 2008, men prosjektet har ikke blitt fulgt opp. Nå er landsbyen tom for kjemikalier for å rense drikkevannet.
EU-kommisjonen satte opp et forsyningssystem for rent drikkevann i 2008, men prosjektet har ikke blitt fulgt opp. Nå er landsbyen tom for kjemikalier for å rense drikkevannet.

Spisset oppgaven

Studentene gjorde dessuten en viktig oppdagelse. Utbygging av en 23 kV kraftlinje til landsbyen er under planlegging, og strømmen er billig. Dermed kan anlegget være tilknyttet nettet i tillegg til solcelleforsyningen.

Waatevik forteller at det var nødvendig å reise til Paraguay for å gjøre slike erfaringer. Vel tilbake i Trondheim skal de to ferdigstille masteroppgavene sine.

Zeiner jobber med økonomiske analyser av kostnad og planlegging av de ulike utbyggingsstegene. Waatevik jobber med mikronettet som skal sørge for stabil strømforsyning.

Neste steg er å skaffe pengestøtten som trengs for å bygge anlegget.

Og selv om temperaturen nådde ubehagelige 44 grader den siste uka, var det trist å skulle reise. Nå mener de to at oppgavene deres er mye mer spisset, og at de kan bidra konkret til at avsaltingsanlegget blir en virkelighet.

– Det var kjempespennende å dra ut, og mye mer praktisk enn å sitte på skolebenken. Jeg har fått et nærere forhold til masteren, forteller Zeiner.

Veileder Stanislas undersøker et eksisterende solcelleanlegg. IUG
Les også:

28 unge genier brynet seg på disse matteoppgavene  

Fem studietips fra mattegeniene

Slik lander du en traineejobb  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.