For syvende år på rad arrangeres Innovator - Gründernes Oscarfest i Trondheim.
Gründere i Midt-Norge konkurrerer i tre ulike kategorier og konkurransen arrangeres av NTNU og Partnere for nyskaping.
– Vi vil inspirere til nyskaping og nytenking over hele Midt-Norge. Innovator skal være hele regionens Oscarfest, sier prosjektleder Simon Lie.
Fikk en halvmillion i Startstøtte
Den største vinnerpotten som ble delt ut under Innovator er Startstøtte, Midt-Norges etablererstipend på 500 000 kroner.
Bedriften som hadde den beste forretningsideen og samarbeidet ble Connect LNG.
Det er en studentbedrift som oppsto første året på NTNUs entreprenørskole. Deres forretningside er å overføre flytende naturgass fra skip til land på en billigere og enklere måte enn før.
Det skal skje gjennom et nytt lastebøyesystem som vil følge skipets bevegelser. Det er særlig aktuelt fra 2016, når nye internasjonale restriksjoner på utslipp fra skip trer i kraft.
– Vi erstatter havneanlegg med et mye enklere lastebøyesystem. Det vil redusere kostnadene betydelig. Skipene koples til et bøyesystem og LNG overføres via dette til tanker på land, forklarer en av fire studenter bak selskapet, Magnus Eikens.
Fått mye støtte allerede
I juryens begrunnelse ble det lagt vekt på at teknologien er relevant for næringen og bidrar til å løse en miljøutfordring.
Selskapet har hittil fått støtte fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge og NTNU Discovery. Studentene fullfører for tiden NTNUs Entreprenørskole og tar ikke ut lønn i selskapet. Vinnerne sier at studiene i entreprenørskap har betydd alt.
– Dette hadde aldri skjedd om ikke vi hadde gått entreprenørskolen. Idéen kom fra en ekstern idéhaver med teknisk kompetanse. Han trengte hjelp til forretningsutvikling. Det er denne koplinga som har blitt til Connect LNG.
I mai gjør de en modelltest på laboratoriet hos Marintek i Trondheim.
Les også: Her legges grunnlaget for fremtidige millionbedrifter
Ble nominert, men kom ikke videre
De andre nominerte til etablererstipendet har tung professoral forankring i fagmiljøene på NTNU.
Selskapet Compbuoy består av forskere ved NTNU som har funnet opp et nytt materiale som kan kutte materialkostnadene for flyteelementer med 70 prosent. Materialet skal brukes som avlastning for utstyr plassert på dypt vann og som isolasjonsmiddel i oljeproduksjon.
Forskerne bak CrayoNano jobber med en patentert oppfinnelse som går ut på å få halvleder-nanotråder til å vokse på superstoffet grafen.
Oppfinnelsen kan bidra til en revolusjon i produksjon av solceller og LED-komponenter, og på sikt erstatte silisium i elektroniske kretser.
Les også: Dette er verdens letteste materiale
Vil finne olje med laser
Det siste selskapet som ble nominert var Atla Lasers, som lager sterke lasere. De ønsker å kombinere fiber- og laserteknologi til leting etter olje og gass.
– Tenk deg en kraftig laserstråle i enden av en fiberkabel. Den føres ned med mot grunnen der en tror det kan være olje og gass. Denne laseren er så avansert og bredspektret at en ved hjelp av et fargekart kan lese av hva slags hydrokarboner som finnes og hva slags kvaliteter de har. Og svaret på det får vi med en gang, sier én av de to gründerne, Jose R. Salcedo.
Det kan bidra å utvinne olje på en mer kostnadseffektiv måte.
Les også: Vil knuse asteroider med laser
Bort med ustødige skip
På prisutdelingen ble det delt ut priser i to andre kategorier, Take-off og Venture Cup. Begge er programmer for å utvikle grunderkompetanse og forretningsideer.
Utviklingen av forretningsideer på Take-off foregår i løpet av intense seks dager hvor studenter og idehavere bor på et hotell og jobber døgnet rundt for å lage den beste forretningsplanen.
Årets vinner er fra Romsdal, Marine Roll&Pitch Control. Deres forretningskonsept er å gjøre skip stødige og de vant 100.000 kroner.
– Vi vil kontrollere rulling og stamping gjennom å ta sjøvann hurtig inn og ut av båtens ballasttanker. Da blir det bedre å være om bord. En unngår driftsstopp på grunn av bølgens påvirkning på fartøyet. Det betyr økt lønnsomhet for skips- og oljenæring, sier Ove Sporsheim, grunderen bak selskapet.
Ideen kom mens Sporsheim jobbet om bord i en fiskebåt i Argentina. De ventet lenge på å få patentet godkjent i USA og den første båten med dette utstyret er allerede levert til Odfjell Wind.
Les mer: Vakuumpumper skal kontrollere skipsrulling
Veltefrie barnevogner
Vinnere av Venture Cup og en sum på 30.000 kroner ble GRIP. Det er en dings som skal sikre barnevogna på busstur.
Gründeren Solveig Leistad oppdaget at det finnes ikke universelle krav til sikring av barnevogn i buss.
Hun ønsket å utvikle en teknisk løsning som skulle hindre at både barnevogner og rullatorer velter når bussen kjører i stor fart.
Ifølge juryen var ideen enkel og lett å forstå og dekker et klart definert behov.
Aalberg Audio ble vinnere av Venture Cups pitchekonkurranse.
Les også: Gjør telyset til flomlys