IT

– DNA er morgendagens sosiale medium

Opera-direktør Håkon Wium Lie fremhever fem IT-trender ved inngangen til det nye året.

Teknologi-direktør i Opera Software gir oss sine IT-prognoeser for 2014.
Teknologi-direktør i Opera Software gir oss sine IT-prognoeser for 2014. Bilde: Colourbox
30. des. 2013 - 20:07

I jula har vi fått norske teknologiledere til å fortelle hva de tror blir de viktigste trendene innen sitt felt i 2014.

Denne gangen har vi spurt et av Norges fremste IT-hoder, Håkon Wium Lie i Opera Software, om hva han tror vil skje innenfor IT-feltet.

Wium Lie stilte gledelig opp, og lot oss til og med få vite hva han tror blir århundrets IT-trend.

Les også: 5 spådommer om hvordan teknologi vil endre livene våre

1. Overvåkning

Snowden-avsløringene viste oss at IT er blitt storpolitikk. Wium Lie tror overvåkningsproblematikk blir enda viktigere i 2014.

– Det viktigste som skjer akkurat nå handler ikke om nye dingser eller ny funksjonalitet, men om hvordan nettet overvåkes. Snowden har vist oss at nettet, tross alle de positive egenskapene vi kjenner, også overvåkes massivt på en måte som er utenfor kontroll av våre valgte myndigheter.

Han mener myndigheter, leverandører og brukere må forholde seg mye mer aktivt til dette i det kommende året.

– Jeg tror alle vil være tjent med at vi kjenner omfanget av dette og at vi kan regulere volumet.

Han  mener dette også vil prege hvilke produkter det blir etterspørsel etter i året som kommer.

– Vi kommer til å få en ny generasjon tjenester, kanskje også dingser, som hevder å være sikre mot overvåkning. Microsoft og Google får problemer når de blir assosiert med overvåkning. Men om andre kan lage sikrere tjenester gjenstår å se.

Les også: Norges hurtigst voksende teknologibedrifter i den europeiske Deloitte Fast 500 2013

2. Registrering av personlig informasjon

I det siste har vi sett  flere dingser som kontinuerlig registrerer personlig informasjon. Den trenden vil ta av, mener Wium Lie.

– Briller med kamera og skjerm er nesten her allerede. Mange har lenge gått med armbånd som registrerer søvnmønstre og trimteknikk. Jeg la et hjelmkamera med GPS og høydemåler under juletreet i år (ikke til meg selv, dessverre).

Wium Lie mener dette gir oss en mulighet til å dokumentere våre egne liv på en måte som aldri er blitt gjort før.

– Når alle disse dingsene går på nett får vi en fantastisk datamengde. Og vi kan la oss overvåke. Jeg vet ikke om vi vil føle oss, eller bli, tryggere, men vi får ihvertfall mye å snakke om.

Men også her kommer overvåkningen inn, mener Wium Lie.

– Megaspørsmålet er hvem som skal ha tilgang til dataene. Slike spørsmål skremmer. Men jeg vil ikke bare fokusere på det skremmende, for vi lever i en fantastisk tid. Aldri så så mange hatt det så gøy med data som i 2013. Og jeg tror 2014 blir enda bedre.

Les også:  Aktivitetstrackeren for deg som trener mye

3. Facebook-skillet

Håkon Wium Lie sier at dette punktet først og fremst er et håp for året 2014.

– Man snakker ofte om det digitale skillet – mellom de som er på nett og de som ikke er det. I Norge er nesten alle på nett, så et viktigere skille er det mellom dem som bruker Facebook og dem som ikke gjør det. I dag blir vennegjenger skapt på facebook. Det er noen som ikke får invitasjonen til en fest, fordi de ikke er medlem.

Han håper derfor at Facebook får flere verdige konkurrenter i 2014.

– Er det riktig at ett firma har monopol på dette? Google, myspace, vårt eget My Opera, ingen har klart å rokke ved Facebook, mye fordi nettverkseffekten øker med antall brukere.

Han tror folk, og spesielt unge, selv vil prøve å finne alternativer.

–  Jeg har tiltro til ungdommen. Jeg tror de er lei av at tante følger med på Facebook.

Les også: Nettsikkerhetsgiganten Blue Coat kjøper norske Norman Shark

4. Mobile enheter og fotball-VM

At internett blir mer og mer mobilt er ingen nyhet. Håkon Wium Lie mener imidlertid at det blir viktig å håndtere den enorme veksten innen mobilt internett i 2014.

– Vi får nye utfordringer når mange mennesker forventer at dingsene deres skal funke, også når mange konkurrerer om båndbredden. Fotball-VM i Brasil i 2014 kan bli en interessant test for mobilnettene.

Wium Lie benytter sjansen til å drive litt egenreklame.

OSLO  20100215. Håkon Wium Lie i Opera Software.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Wium Lie benytter sjansen til å drive litt egenreklame.– Vi kommer til å få en ny generasjon tjenester, kanskje også dingser, som hevder å være sikre mot overvåkning, mener Håkon Wium Lie. NTB scanpix

– For å kunne bruke de nye mulighetene effektivt, må vi dele på båndbredden med komprimering. Det baserer vi Opera Mini som nettleser på. Jeg tror mer inteligente systemer kan gjøre det mulig, og den tradisjonelle internetteknologien har vært veldig god på dette. Vi tror komprimering av videotrafikk blir viktig for å håndtere den mobile trafikken.

Les også: Slik blir 2014 for kraftbransjen

5. DNA

Håkon Wium Lie spør til slutt om han får lov til å snakke om en megatrend, som ikke nødvendigvis gjelder 2014. Det får han selvfølgelig.

– Dette gjelder ikke 2014, men hele det neste århundret. Det handler om DNA. Genetikk er det datasettet som kommer til å interesse oss mest i årtiene fremover. Vi vil få mulighet til å manipulere og gjøre ting som mange tenker på som uetiske i dag.

Wium Lie tror vi snart kan få mye mer detaljert kjennskap om hvor vi kommer fra.

– Treffsikkerheten kommer til å bedres betydelig. Selv har jeg deltatt i National Geographics Genographic prosjekt. De kunne fortelle at farslinjen min slekter på vikingene som reiste vestover. Men stort mer enn det vet jeg ikke. Jo flere som tester seg, jo mer vil vi lære om gener og slektskap. DNA er morgendagens sosiale medium.

Les også

Klemmer 1 Gbit/s inn i den gamle telefonkabelen  

Læringsverktøy fra NTNU brukes av 300.000 ungdommer i 85 land

Han følger drømmen fra et kott i Silicon Valley

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.