KRAFT

Dobbelt så mange søknader til Enova

Fornøyd: Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova er fornøyd med utviklingen til tross for at en del prosjekter ble kansellert.
Fornøyd: Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova er fornøyd med utviklingen til tross for at en del prosjekter ble kansellert. Bilde: Enova
28. feb. 2014 - 16:45

Enova fikk dobbelt så mange søknader om støtte i fjor som i 2012, og aldri har flere prosjekter fått støtte. Det viser resultatrapporten som ble overlevert olje- og energiminister Tord Lien fredag.

To milliarder

– Vi ser en spesiell positiv utvikling i eiendomsbransjen. Vi investerte 730 millioner i yrkesbyggsektoren i 2013, og det er også den sektoren som bidrar sterkest til energiresultatet vårt, sa administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad, under overrekkelsen på statsrådens kontor.

Enova bevilget i alt to milliarder kroner fordelt på 1350 prosjekter i 2013. Prosjektene skal gi et årlig energiresultat på 1,4 TWh, introdusere ny teknologi i markedet og redusere utslippene av klimagasser.

I tillegg til de 1350 prosjektene ga Enova i fjor støtte til 6800 energitiltak i boliger.

Det betyr at sjansene for å få gjennomslag er forholdsvis stor. Enova opplyser i en e-post til Teknisk Ukeblad at de mottok 1600 prosjektsøknader og i overkant av 7000 søknader om støtte til energitiltak i boliger.

Les også: Foreslår enøk-fradrag på 100.000 kroner i året

Kansellerte prosjekter

Men det er også skjær i sjøen. 140 prosjekter ble kansellert i fjor til tross for at det er bevilget midler. Aldri før er så mange blitt kansellert.

– Det er hovedsakelig prosjekter innen varme og industri som ble kansellert. Felles for disse er manglende lønnsomhet og at uro i kraftprisene har gjort dem mindre aktuelle, sier Eiliv Flakne, kommunikasjonssjef i Enova.

Det største kansellerte prosjektet i 2013 kom da fabrikken til Sødra Cell Tofte AS ble avviklet.

En trøst for Enova er det at 100 av de kansellerte prosjektene er små, med mindre enn 0,5 GWh i kontraktsfestet resultat.

Les også: Billig strøm betyr færre varmepumper

Skape etterspørsel

– Skal vi lykkes med oppdraget vårt, må vi skape varige endringer i etterspørsel og tilbud etter fornybare energiløsninger. Et godt eksempel er vår støtte til passivhus. Før vi lanserte investeringsstøtten ble det nesten ikke bygd slike hus. I 2013 var 10 prosent av alle nyoppførte yrkesbygg passivhus. Denne endringen viser at energieffektive bygg nå vinner fram i markedet, sier Enova-sjefen Nils Kristian Nakstad.

Utfordringer

Mens Enova er fornøyd med resultatet både innen yrkesbygg og fornybar varme, skulle de gjerne sett flere store prosjekter i industrien.

– Markedene for norsk industri har dels vært krevende og urolige. Det investeres relativt lite i fastlandsindustrien, og det gjenspeiler seg i våre resultater. Et positivt trekk er et rekordhøyt antall mindre prosjekter fra flere bedrifter enn tidligere, utdyper Nakstad.

Les også: Disse vinduene fungerer både som ventilasjon og oppvarming

Optimistisk

Nils Kristian Nakstad er optimistisk og har tro på mange gode prosjekter framover.

– Vi ser at flere og flere er opptatt av grønn konkurransekraft. Samtidig ser vi at det er krevende å dra ny teknologi ut i markedet og at lave kraftpriser gjør energieffektivisering mindre lønnsomt i det korte bildet. Det er bred enighet om at disse tiltakene er svært viktige for å sikre forsyningssikkerheten og redusere klimagassutslippene. Her har Enova en viktig jobb å gjøre, avslutter Nakstad.

Les også:

Smartere varmepumper skal få ned strømregningen

Denne pæra fortsetter å lyse ved strømbrudd

Skal lagre store mengder energi i betong  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.