Googles hovedkontor i Silicon Valley oser av konsentrert kreativitet og innovasjonsvilje. Selskapet lyste nylig ut 6500 ledige stillinger og fikk 75 000 søkere fra hele verden.
De ansatte får lov til å bruke 20 prosent av arbeidstiden på hva de vil og denne “fritiden” har resultert i alt fra selvstyrende biler, eget kollektivtransportsystem og verdens største e-post-system, Gmail.
I nabolaget ligger Facebook, Apple og Stanford-universitetet i tillegg til et stort antall it-bedrifter. Denne klyngen er verdensledende i utviklingen av informasjonsteknologi og har revolusjonert den menneskelig styrte kommunikasjonen i løpet av bare 15 år.
Men hvorfor drar ingen nordmenn til denne delen av California som er blitt en av verdens største økonomier på grunn av dette it-miljøet?
Norges generalkonsul i San Francisco, Sten Arne Rosnes, mener norske bedrifter har for dårlig kunnskap om denne virksomheten spesielt og amerikansk økonomi generelt.
Også fra politisk hold er det interesse for å redusere avstanden mellom Norge og California. Derfor arrangerer Norge årets “Science Week” på Stanford-universitetet 25.–27. oktober der statsrådene Tora Aasland og Trond Giske trolig skal delta. Dette er et samarbeidsprosjekt der både Forskningsrådet, Kunnskapsdepartementet, Utenriksdepartementet og Innovasjon Norge.
Tendensen nå er at smarttelefoner og lesebrett overtar for stasjonære og bærbare pc-er. Tusenvis av nye applikasjoner gir oss nye praktiske verktøy, nye opplevelser og mer kunnskap.
Vi er midt inne i en medierevolusjon på den måten at alle medier forsøker å utvikle digitale plattformer for å stå best mulig rustet den dagen papirleserne svikter markedet. Dette skjer samtidig som sosiale medier på nettet får en stadig viktigere rolle når det gjelder menneskelig samhandling og politisk utvikling - som i Tunisia og Egypt.
– Vi sover ikke lenger, sier Sara Öhrvall, direktør for forskning og utvikling i Bonnier. Hun har flyttet til San Francisco og fått utviklet en egen plattform for digital publisering. Bonnier utgir bl.a. Popular Science som er blitt en kjempesuksess på iPad uten at leserne har sviktet papirutgaven som har sju millioner abonnenter.
Det store spørsmålet i Silicon Valley nå er hvor lenge Apple kan kreve 30 prosent av inntektene fra alle som publiserer på iPhone eller iPad – etter at Google har annonsert at de bare vil ta 10 prosent.
Og hva skjer med Apple når selskapets grunnlegger, Steve Jobs, må gi seg på grunn av sykdom? Apples sterke merkevare og lukkete system er regissert av selskapets sterke sjef, men nå er det Googles operativsystem, Android, som øker mest.
Akkurat nå er et norsk it-selskap, Forgerock, i ferd med å etablere seg i San Francisco. Seks andre har konkrete planer, men flere bør følge etter for å hevde seg i konkurransen om digital informasjonsteknologi.