For åtte år siden kjørte Googles biler rundt med kameraer på taket for ta bilder fra gateplan verden over.
I USA har et firma med bakgrunn i anerkjente Massachusets Institute of Technology (MiT) også kjørt rundt nattestid og tatt bilder av bygninger langs veier, men med et helt annet utstyr enn vanlig kamera.
Infrarøde kameraer
På biltaket er det rigget opp utstyr som ifølge selskapet Essess avslører hus og bygninger som lekker varme.
I løpet av få timer kan bilene, som er påmontert langbølgede infrarøde radiometriske kameraer og nærinfrarøde kameraer, ta bilder av tusenvis av hjem og større bygninger, og lage varmekart over større områder.
Termografering er ikke nytt, og har i lang tid vært brukt til å blant annet kartlegge og dokumentere varmetap i boliger.
Men der det vanligvis er en fagperson som rykker ut for å termografere hver enkelt bolig, hopper Essess helt over dette leddet.
Les også: Nå kan du få teste hvordan det er å bo i et nullhus
Storskala termografering
– Vi har gjort termografering veldig automatisert i en svært stor skala, sier medgründer og MiT-professor i maskinteknikk Sanjay E. Sarma til MiTs nyhetskontor.
Kameraene fanger opp varmestråling fra fasader og tak, samtidig som et Lidar-system måler avstanden til fasaden og fanger 3D-bilder der bygningen er skilt fra det fysiske miljøet. Et kontrollsystem sporer ruten og administrerer kameraene.
Algoritmer i kontrollsystemet setter bildene sammen, trekker ut detaljer i bildene og filtrerer ut bagrunnsobjekter.
Ifølge selskapet kan systemet bare i løpet av en natt generere data tilsvarende tre terabyte. Denne informasjonen analyseres og bearbeides ved Essess' hovedkvarter i Boston.
Tanken er at informasjonen, som viser hvilke husholdninger og bygninger som lekker mest varme, kan brukes av selskaper som lever av å selge energieffektiviserende tiltak, som tetting av dører og skifting av vinduer, til privatpersoner og bedrifter.
Les også: Å varme opp vann med strøm: – Som å dusje i champagne
Målrettet kundekontakt
Essess' analyser omfatter ikke bare bilder. Selskapet har videreutviklet software fra MiT som analyserer hvilke boligeiere som mest sannsynlig kommer til å gjennomføre energispare-tiltakene som selskapene foreslår.
Her inngår data om husholdningenes gjeld, alder, antall barn og størrelsen på strømregningen.
Ifølge Sarma viser data fra amerikanske stater at det er åtte prosent større sjanse for at en husholdning med tre barn vil tette varmelekkasjer enn en familie med bare to barn.
– Det dreier seg ikke bare om å finne ut hvem som sløser mest energi, for det finnes kunder som uansett aldri vil fikse det. Det dreier seg både om det reelle energitapet og det psykologiske momentet til å gjøre noe med det. Dette er to distinkte analyser vi legger oppå hverandre, sier Sarma.
Hadde et av disse selskapene ringt på døren til forskningsleder Halvard Høilund-Kaupang i Sintef Byggforsk, er det lite trolig de ville fått oppdrag om å tette lister eller skifte vinduer, eller gjøre andre energieffektiviseringstiltak.
Ifølge forskningslederen er det store svakheter ved storskala termografering som metode.
Les også: – Varmepumpe er ikke gunstig på lang sikt
Kritisk
– Når du termograferer må du ha mye informasjon om konstruksjonen du tar bilde av. Vanligvis tas bildene innenfra, og du må vite temperatur både inne og ute for å tolke bildet riktig. Når du tar bilde utenfra på denne måten aner du ingenting om temperaturen i rommet, om rommet er oppvarmet, og en rekke andre ting, sier Høilund-Kaupang til Teknisk Ukeblad.
Ved termografering er målet å avsløre varmetap gjennom kuldebroer og luftlekkasjer. Skal sistnevnte avsløres må man i tillegg vite trykkforholdene utendørs og innendørs, for å kunne tolke bildene riktig.
– Fargeskalaen i termografi-bildene kan gå fra sort til hvitt enten temperaturforskjellen er liten eller stor. Uten en skala som viser sammenhengen mellom farge og temperatur kan et bilde av en godt isolert konstruksjon likevel gi inntrykk av at konstruksjonen har betydelig varmetap, sier forskningslederen.
Han mener teknikken gir bilder hvor mye informasjon mangler for å kunne gjøre en god tolkning av bildene.
– Metoden vil avsløre de mest ekstreme tilfellene av varmetap, men der vil nok huseier allerede være klar over problemet, mener Høilund-Kaupang.
Les også: Dette huset produserer nok strøm til å lade elbilen og varme svømmebassenget
Kartlagt fire millioner bygg
Dette har ikke hindret Essess i å få oppdrag. Etter oppstarten i 2011, da en student i MiTs Field Intelligence Lab utviklet en metode som gjorde det mulig å ta høyoppløselige termografbilder med billigere kameraer, har selskapet hatt flere oppdrag for det amerikanske forsvaret.
I løpet av de siste tre årene skal selskapet ha laget varmekart over totalt fire millioner hjem og større bygg i byer over hele USA, for millitære-, kommersielle- og forskningsformål.
I Norge ville man støtt på en rekke problemer ved bruk av storskala termografering, ifølge forskningslederen i Sintef Byggforsk.
– Mange norske bygninger har luftet kledning. Dette gjør at store deler av fasadeflaten er kald selv om varmetapet kan være stort. Metoden er nok mer egnet for murbygninger enn trehus, sier Høilund-Kaupang til Teknisk Ukeblad.
Les også:
Ny isolasjonsplate er 30 prosent tynnere, gir samme isolasjon