KRAFT

Dropper gasskraftverk på Tjeldbergodden

NY AKTIVITET: Tilgjengelig naturgass gjør at LKAB vurderer å bygge et nytt jernverk på Tjeldbergodden.
NY AKTIVITET: Tilgjengelig naturgass gjør at LKAB vurderer å bygge et nytt jernverk på Tjeldbergodden. Bilde: Statoil
Jannicke Nilsen
20. des. 2007 - 13:23

StatoilHydro vil droppe planene om et stasjonært gasskraftverk på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal.

Beskjeden kommer bare to dager etter at Olje- og energiminister Åslaug Haga gikk ut med at CO 2 fra pilotprosjektet på Mongstad ikke blir deponert, men vil slippes ut i lufta.

Kritiserer myndighetene

– Det er en kombinasjon av økonomi og manglende tilbakemelding fra myndighetenes side i forhold til lagring og rensing av avfall som gjør at nå prosjektet skrinlegges, sier prosjektleder Kai Bjarne Lima i StatoilHydro til Aftenposten.no

Han avviser at regjeringens avgjørelse på Mongstad har hatt noe å si for selskapets avgjørelse.

Verdikjede for CO 2

Gasskraftverket på Tjeldbergodden ville hatt en ytelse på opptil 920 MW og sluppet ut 2,5 millioner tonn CO 2 per år.

Oppstartsdato var opprinnelig 1. januar i 2008, men på vårparten i 2006 lanserte Statoil og Shell planene om en verdikjede for CO 2 mellom det planlagte gasskraftverket og petroleumsfelt på Haltenbanken. Prosessen ble dermed utsatt.

Høy gasspris

Høy gasspris i forhold til el-pris og problemer med å få på plass langsiktige leveringsavtaler, er hovedårsaken til at gasskraftverket på Tjeldbergodden droppes.

Men StatoilHydro mener de heller ikke har fått tilstrekkelig avklaring av rammevilkår for CO 2-fangst- og lagring.

Bellona-leder Frederic Hauge er dypt skuffet over beslutningen og mener at både StatoilHydro og regjeringen har sviktet.

Dypt skuffet

– I prinsippet betyr dette at de sterkt forurensende, mobile gasskraftverkene nå blir stående på ubestemt tid. Jeg er dypt skuffet over både regjeringen, Shell og StatoilHydro, sier Hauge.

Han påpeker at skrinlegging av gasskraftverket på Tjeldbergodden med CO 2-rensing også innebærer at mer enn 300 000 tonn CO 2, som slippes ut fra Metanolfabrikken på Tjeldbergodden, vil forbli urenset også i framtiden.

Frykter for Kårstø

– Det neste vi nå frykter er at også Kårstø-prosjektet faller i fisk. Der skal rensingen egentlig være på plass i 2012, men regjeringen vil ikke bygge rørsystemet som skal frakte CO 2 fra Kårstø og Mongstad, sier Hauge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.