En rekke olje- og gassrelaterte selskaper velger å droppe julebord i år som følge av den bratte nedgangen i olje- og gassindustrien.
Noen av dem gjør det direkte for å spare kostnader, andre gjør det i en kombinasjon med det å markere sympati med de som mister jobben.
Blant dem som har vært gjennom tøffe omstillingsrunder er Aker Solutions. De kommer ikke til å arrangere julebord.
Les også: Statoil dropper kjente norske matvarer for å spare penger
– I sympati
– Aker Solutions har i år, som i fjor, valgt å avstå fra å arrangere julebord for ansatte i sympati med kollegaer som har blitt påvirket av kapasitetstilpasningene våre som følge av den tøffe markedssituasjonen, sier pressetalskvinne Anne Cecilie Lund-Andersen til Teknisk Ukeblad.
Også leverandørselskapet FMC Technologies har valgt å droppe julebordet. Det var Laagendalsposten som først meldte om dette.
– Det handler om markedssituasjonen. Det er et tøft marked om dagen, og vi er i en situasjon der vi nedbemanner. Da må vi se på de mulige kostnadsreduksjonene i bedriften, sier Andreas Helgesen i FMC Technologies.
– I den forbindelse snur vi de steiner som kan snus, og det å ha julebord er en kostnad relatert til dette, sier han.
Heller ikke Aibel, som har vært gjennom tøffe nedbemanninger, kommer til å arrangere julebord.
– Vi har ikke tradisjon for å arrangere julebord. Følgelig blir det ikke julebord hos oss, opplyser kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i Aibel.
Bekymret for kompetansen: – Ikke overrasket om vi om to år har knapphet på arbeidskraft igjen
– Viktig tradisjon
Men det er også selskaper som velger å ha julebord selv om bransjen både har slitt med kostnadsutfordringer og nedbemanner.
Oljeselskapet Lundins pressetalskvinne, Frøydis Eldevik, sier til Teknisk Ukeblad at de kommer til å arrangere julebord i år.
– Vi holder fast på denne tradisjonen fordi vi mener det er viktig, sier hun.
Også Statoil – som er blant selskapene som nedbemanner mest i landet for tiden – kommer til å arrangere julebord.
Men det er ikke sikkert alle avdelingene kommer til å markere julehøytiden.
– Det blir muligheter for julemarkering hos oss, som tidligere. Vi vil at de ansatte skal ha en anledning til å ha en julemiddag eller lignende. Det jobbes godt i organisasjonen med et krevende forbedringsarbeid, og vi synes det er viktig at det blir anledning for de ansatte å gjøre noe hyggelig sammen, sier pressetalsmann Morten Eek til Teknisk Ukeblad.
Les også: Da Yme allerede var tre år forsinket, manglet over tre MILLIONER timers jobb
Moderasjon og skjønn
Han sier at det er litt opp til hver enkelt lokasjon hvordan de ønsker å gjøre det.
– Noen velger å gjøre noe før jul, andre for eksempel på nyåret, sier han.
Pressetalsmannen understreker at det er enkelte retningslinjer på julebordene, knyttet til moderasjon.
– Vi oppfordrer til nøkternhet og moderasjon og at det utvises godt skjønn.
Han sier videre at det legges opp til at det ikke skal være for mange julebord.
– Vi forsøker å gjøre det slik at det blir anledning for julebord på tvers av enheter på hver enkelt lokasjon, slik at det ikke blir for mange arrangementer. De ansatte kan delta på ett julebord, uten partner, sier Eek.
Setter pris på innsatsen
– Dessuten forsøker vi å unngå for store reisekostnader. Og i den grad det må reising til, forsøker vi å planlegge det slik at det kan kombineres med noe jobbrelatert.
– Dere er jo midt i en nedbemanning. Er dere redde for at det er et dårlig signal?
– I en hverdag hvor mange jobber hardt for å løse tøffe utfordringer, håper jeg signalet er at vi setter pris på den innsatsen som legges ned, og at det er rom for å gjøre noe sosialt og uformelt sammen.
– Stikkord her er som sagt at det utvises moderasjon, og det tror jeg alle synes er naturlig. Det er flere steder som velger å ikke ha noen form for arrangement. I stor grad er det opp til hver lokasjon rundt hvordan man vil organisere dette, og da innefor de rammene som er felles for alle.
TU-leserne har talt: Dette er oljearbeidernes favorittplattformer