DUBAI: Nå skal den lille og styrtrike arabiske staten Dubai befeste posisjonen sin med nye verdensrekorder:
De bygger verdens høyeste hus, verdens største flyplass, kjøpesenter, akvarium, turisattraksjon som skal bli Dubais svar på Disneyland, og de skal åpne verdens første Armanihotell for å nevne noe. Landet er for tiden verdens største byggeplass, og det skal bygges ufattelige 1000 skyskrapere i Dubai by.
I tillegg kan den lille emiraten bestående av 3900 km land og 1,1 millioner innbyggere - derav 60% indere, skilte med innendørs skibakke, planer for bygging av fullstendig kopi av Taj Mahal - ett av verdens syv underverker, 3 kunstige øyer formet som palmer og "Verden" - en egen øygruppe formet som verdenskartet.
Store trafikkutfordringer
Det bygges overalt i Dubai. Uansett hvor du snur deg når du er i byen, ser du byggekraner. Det påstås at 30% av verdens kraner finnes i dette området. Det bygges skyskrapere, hotell, og kunstige innsjøer, golfbaner, og rekreasjonsområder. Alt på en gang. Og dette på paddeflatt ørkenland som i utgangspunktet både var uten vann og planter.
I tillegg til 12 felts motorvei, anlegges monorail og undergrunn. De trafikale utfordringene i Dubai er store - anleggstrafikk kan bare ferdes på motorveiene i bestemte tidsrom. Likevel er køene lange fram mot klokken ni om kvelden.
Dubai har en utrolig historie. For 20 år siden var emiraten et ørkenområde med små fiskelandsbyer. Det som har skjedd med området er som et arabisk 1001-natt eventyr uten den arabiske touchen. For den er borte. Man må lete etter tilknytning til arabisk kultur eller arkitektur i landet som ligger ut mot den persiske gulf og har tusenårig historie bak seg. Luksusen i landet er overveldende.
Handel og turisme
Om 15-20 år tar oljen slutt ifølge analytikere. Derfor satser sjeiken og hans familie knallhardt på handel og turisme istedet. Faren til dagens hersker bestemte seg for å sette Dubai på kartet. Og det har han ettertrykkelig gjort. Fra å ha ca 70 km kystlinje vil den totale sjøfronten være utvidet til 1000 km med de kunstige anlagte øyene. Verden har aldri sett maken til ambisiøs byutvikling.
Mange internasjonale selskaper er allerede etablert i miniputtstaten. Alle store dataselskaper er der, likedan banker og internasjonale handelsorganisasjoner. IKEA og H&M er på plass samt alle luksusmerker du kan tenke deg.
79 skyskrapere uten skole
Jumeirah Lake Towers består av 79 skyskrapere som føres opp samtidig. Den høyeste er 65 etasjer høy. Her skal boliger, business og hoteller blandes i skjønn forening. Som navnet tilsier skal det også bygges 4 kunstige innsjøer rundt høyblokkene.
Den intensive byggingen har ifølge Kevin Beaver fra Faithful & Gold som har byggeledelsen på prosjektet, gitt store utfordringer i logistikken. Det er private utbyggere som står for utbyggingen. Skyskraperne er delt i klynger a 3 hus og alle har felles kjølesystem fra tre anlegg som ligger like ved.
Totalt er 30.000 arbeidere i sving i området på dagtid, 15.20.000 jobber nattskift. Lønna er rundt 20 dirham per dag, eller i underkant av 40 kroner. De fleste kommer fra India og Pakistan. Det bygges i gjennomsnitt 4 etasjer i måneden. Tilgang på arbeidskraft er det minste problemet, mens enkelte entprenører nå har begynt å hamstre armering og andre bygningsmaterialer i frykt for materialkrise. Hele området skal stå ferdig i 2009.
Ingen skoler er planlagt i området selv om antall beboere er anslått til 120.000. Det satses på rikt pensjonister og par i etableringsfasen. – Når folk får barn, flytter de til andre områder. Samtidig ligger vi så nærme et annet boligprosjekt, slik at barn kan gå på skole der, hevder Ken Buchanan som er utviklingsdirektør for prosjektet. Han ser ikke på dette som deres problem.
Solenergi er forbudt. Ikke engang drivhus er det lov å bygge i solfylte Dubai. Kevin Beaver tror dette vil endre seg, men foreløpig er det forbud mot solcellepanel i ørkenlandet Dubai.
Palm Jameirah - palmeøya
På slutten av 1990-tallet hadde Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum et ønske om å gjøre Dubai til ett av verdens ledende mål for turisme. En av løsningene var å utvide den vakre strandlinjen slik at flere fikk nærhet til sjøen. Palmeøyene var en realitet.
Nakheel er det halvstatlige selskapet som er ansvarlig for utviklingen av den første kunstige palmeøya. I 2001 begynte utviklingen og 92 millioner tonn sand ble sugd opp fra sjøbunnen og danner i dag grunnlaget for øya formet som en palme.
Totalt er det planlagt 3 palmeprosjekt. 2 er i full gang. Palm Jameirah er den første hvor de første beboerne allerede er flyttet inn. Totalt får øya 20 hoteller derav Trump-Tower some er plassert midt på. 100.000 mennesker vil ha daglig tilhold på øya. Det er ingenting imot storebror - Palm Deira som vil ha plass til 1 million mennesker når den står ferdig.
Hvem som skal bo der? Endel pensjonister og ellers folk med mixed profile, får vi vite når vi spør. David og Posh Beckham har allerede fått sitt eget hus på Palm Jameirah, i tillegg til kjente og ukjente millionærer fra hele verden. I dag bor det 1,1 millioner i Dubai. Anslaget er at det innen 2010 bor 3,1 millioner mennesker fast der.
Dubais Manhatten
Langs veien til Abu Dhabi planlegges et nytt område som skal bli verdens største havneutviklingsprosjekt, større enn Manhatten og med flere kanaler enn Venezia. Dubai Waterfront ligger i nærheten av den 3. planlagte palmeøya Palm Jebel Ali.