Arbeidet med å finne smittekilden etter at tre barn fra Bærum, Oslo og Råde ble syke av e. coli-bakterien er omfattende. Om et drøyt år skal det nye e-sporingssystemet være på plass. Hadde det vært på plass i dag, kunne jobben med å finne dagens smittekilde vært enklere.
Etter det forrige utbruddet av e. colismitte i 2006, satte regjeringen i gang arbeidet med et felles sporingssystem for hele matsektoren. Ergogroup fikk jobben med å bygge løsningen, som leveres på sensommeren 2011 – noen uker senere enn planlagt.
Dette handler om et kjernesystem som legges på toppen av de mange logistikksystemene som de ulike leverandørene, produsentene og butikkjedene bruker til sporing i dag.
Ingen bank
– Vi bygger ikke en stor sentral databank, men et system som identifiserer varer mellom bedriftene. Deretter kan vi gjøre sporingsdata tilgjengelig fra de ulike leddene når det er behov for det, forklarer prosjektdirektør Geir S. Kuvås ved E-sporingssekretariatet.
Når det oppstår en smittesituasjon, starter Folkehelsa arbeidet med å finne en kobling mellom sykdom og vare. Jakten på kilden krever et samarbeid med aktørene i matsektoren, og kartleggingsarbeidet er omfattende og tidkrevende.
Den nye sporingsløsningen kommer ikke til å spore opp kilden, men kan raskere eliminere mange kilder som ikke er aktuelle.
Frikjenner
– En slik ”frikjenning” av geografiske områder, bedrifter og typer av produkter er en av de viktigste effektene av det nye systemet. Bruk av digitale løsninger gjør at dette kan skje sikrere, raskere og mer avgrenset, sier prosjektdirektøren.
Ved det forrige utbruddet i 2006 havnet Nortura på et blindspor som det tok tid å finne ut av. Med det nye systemet ville bedriften ha redusert sine kostnader betydelig.
Kuvås er sikker på at dette kommer til å redde liv og helse.
– Ja, utvilsomt. Her får vi et system som bidrar til at vi raskere får en oversikt over risikobildet og får trukket tilbake de rette produktene tidligere. det vil bidra til at færre blir syke, sier han.
Drives av private
Staten dro i gang arbeidet med å bygge en infrastruktur for elektronisk sporing av mat, men det næringslivet skal overta det hele. Bønder, fiskere, småskalaprodusenter og store matvareaktører som Norgesgruppen, Nortura og Bama har satt sammen et interimsstyre som senere etablerer et aksjeselskap. Selskapet skal eie, drive og videreutvikle systemet.
– Bransje eier de aktuelle dataene. Derfor er det logisk at de også driver systemet. Det gjør det også enklere for dem å tilgjengeliggjøre data for tilsynsmyndigheter, når det er behov for å spore opp utrygg mat, sier Geir Kuvås.