Grunnlegger og daglig leder i Tess, Erik Jølberg, hevder at bedre IKT-systemer og effektivisering vil kunne avlaste mange tusen ingeniører i Norge.
Han støtter seg blant annet til en fersk undersøkelse blant medlemsbedriftene som er tilknyttet interesseorganisasjonen Subsea Valley.
– Olje- og gassnæringen engasjerer alene 47000 ingeniører og sivilingeniører, og ingeniørmangelen i denne bransjen er på rundt 10000 personer. Med 24 prosent effektivisering vil vi kunne frigjøre de 10000 ingeniørårsverkene vi mangler, sa Jølberg under et foredrag på Subsea Valley-konferansen i Telenor Arena onsdag.
Jølberg mener at så mye som 24 prosent effektivisering skal være oppnåelig. Men bare ved å effektivisere fem prosent av totalt 200.000 ingeniører og sivilingeniører i Norge, vil man frigjøre 10000 ingeniører.
Les også: Ingeniørene er de minst empatiske
Avlastning
Jølberg er leder av interesseorganisasjonen Subsea Valley.
Hans konkrete forslag til effektivisering er hentet fra en undersøkelse som ble gjennomført blant Subsea Valleys medlemsmasse og forretningsforbindelser, med 88 respondenter.
Respondentene ble bedt om å rangere områder i sine bedrifter som trengte mest avlastning. Mange av medlemsbedriftene mener at ingeniører for ofte benyttes som prosjektledere.
– Kjernekompetansen må ligge hos de som utfører arbeidsoppgaver hvor denne er påkrevd. Som prosjektleder bør man etterspørre en bredere kunnskapsbakgrunn da man ikke bare utfører typiske ingeniøroppgaver, lyder et svarene i undersøkelsen.
Les også: En av fire får jobb via etablert forhold til bedriften
Spissere oppgaver
Flere medlemsbedrifter etterlyser mer spissing av arbeidsoppgaver, fordi mye tid går til aktiviteter som ikke er ingeniørrelaterte. For eksempel tar økonomioppgaver mye tid.
– Standardisert økonomirapporteringsverktøy for finansanalyser kan avlaste ingeniører som jobber som prosjektledere, poengterer flere i undersøkelsen.
Jølberg sier at det trengs bedre standardiseringsarbeid og utvikling av Lean-systemer.
– Det påpekes i kommentarene fra undersøkelsen at det er viktigst å fjerne de gamle systemene og gå over på nyere plattformer. I tillegg vil implementering av Lean og en portal som automatisk matcher oppdrag og ledige ingeniører ha stor effekt.
Les også: Slik må en bedrift være for å tiltrekke talenter
Bruker for mye tid på dokumentasjon
Flere av deltakere i undersøkelsen etterspør systemer som kan redusere kravet til dokumentasjon for nye prosjekter samtidig som det øker arbeidskvaliteten.
– Dokumentasjon er den største utfordringen for små og mellomstore bedrifter. I noen tilfeller dreper dokumentmengden både initiativ og utvikling. Her er det et stort marked for IKT-systemer som kan effektivisere og gjøre hverdagen enklere for ingeniørene, sier Jølberg.
Ifølge Jølberg kan man avlaste ingeniører ved å innføre for eksempel EPR-systemer for å håndtere dokumenter og tegningsrevisjoner. Samhandling ved hjelp av skybaserte løsninger kan også avlaste mange ingeniører.
Les også: Disse ingeniørene blir det mest behov for
Overdriver effekt
Presidenten i Tekna, Marianne Harg, mener at Jølberg har et spennende perspektiv.
– Selv om han helt sikkert tar hardt i på effekt, er det klart at støttesystemer som ikke snakker sammen gjør at arbeid ikke deles effektivt. Det er både frustrerende og tidskrevende, sier Harg.
Hun sier at hun er skuffet over at mange bedrifter hvor arkivering blir tillagt stor vekt ikke jobber for effektive løsninger.
Det er i gode tider man må investere i effektive arbeidsmetoder, ifølge Harg.
Kvitte seg med unødig arbeid
Harg er til daglig seksjonssjef i Evry, og har jobbet en del med effektivisering og Lean-systemer.
– Hovedsaken med Lean-tenkning er å kvitte seg med unødig arbeid og med bortkastet, ikke-verdiskapende tid. Det er ganske krevende å få en organisasjon til å tenke slik hele tiden.
Hun legger vekt på at det er viktig at ledelsen etterspør resultatene og utvikler kulturen i riktig retning, og at hver enkelt bidrar og føler at hverdagen blir bedre gjennom egen og felles innsats.
Les også: Dette er Norges drømmeyrke