– I vår verden er det hensiktsmessig å måle effekten av bomber mot et referanseeksplosiv, forklarte Christensen, som forsker på eksplosivers effekt på bygninger.
Så på vinduene
Han åpnet sin forklaring med en presentasjon hvor han ga en teknisk redegjørelse for begrepene ildkule, trykkbølge og krater, før han gikk over til å forklare seg om hva som skjedde 22. juli.
– Jeg hadde ferie og var hjemme på Høvik, rundt en mil unna i luftlinje. Jeg hørte smellet og tenkte at det måtte være en eksplosjon i Oslo sentrum. Jeg ringte vår kontakt i politiet, som bekreftet dette og at det var omkomne, fortalte Christensen.
Han beskrev deretter hvordan han og en kollega på eget initiativ dro til Oslo sentrum og begynte å dokumentere vindusskader.
– Det er en viktig del av beregningen vi bruker for å finne ut hvor stor en bombe har vært, opplyste Christensen.
Animasjon
Det var i hovedsak skader på Venstres Hus, Folketeaterbygningen ved Youngstorget og hovedbrannstasjonen som ble brukt til å beregne trykkbølgen etter eksplosjonen.
Christensen viste deretter en animasjon fra en simulering og en illustrasjon som viste trykkbølgens kraft i regjeringskvartalet og området rundt.
– Ut fra våre beregninger anslo vi at bomben hadde en sprengkraft tilsvarende mellom 400 og 700 kilo TNT, sa Christensen.
Lagde egen bombe
Christensen fikk også i oppdrag av politiet å bygge og antenne en bombe tilsvarende den Anders Behring Breivik lagde for å vurdere størrelsen på bilbomben 22. juli.
– Vi fikk i oppdrag å vurdere størrelsen på bomben i regjeringskvartalet basert på fysiske registreringer. I tillegg tilrettela vi for en rekonstruksjon som skulle gjøres i september 2011, hvor man ønsket å studere effektene av en bilbombe bygd på beskrivelser fra tiltalte, fortalte Christensen fra vitneboksen tirsdag.
Eksperter har tidligere ment at sprengkraften ble betydelig mindre fordi bomben slo ned gjennom to etasjer til garasjeanlegget under høyblokken.
Christensen i Forsvarsbygg vitnet fredag om hvordan de har beregnet skadene i etterkant.
– Krateret utgjorde ingen forskjell på de ytre skadene av eksplosjonen. Trykket nedover beveger seg såpass sakte gjennom underlaget at trykkbølgen på oversiden har spredt seg utover før den blir påvirket, sa seniorrådgiveren.