I 2012 ble to belgiske reaktorer stengt ned etter funn av sprekker og svakheter i stålet. Siden den gang har belgiske myndigheter gjort flere analyser, og har funnet langt flere sprekker enn de oppdaget i første omgang.
En test av reaktorene antyder at stålet er langt mer påvirket av stråling enn de til nå har antatt, skriver danske Ingeniøren.
Les også: – Hvis dette er sant, blir oljen verdiløs
– Må undersøkes grundig
Belgiske myndigheter for strålesikkerhet, FANC, anbefaler dermed at alle reaktorer globalt må gjennomgå en grundig sjekk.
– Dette kan være et problem for hele atomindustrien. Løsningen vil være å utføre inngående inspeksjoner på samtlige 435 kjernekraftverk i verden. Vi har advart våre internasjonale kollegaer, sier Jan Benc fra FANC til det belgiske nyhedsmediet VRT, ifølge Ingeniøren.
Myndighetene får støtte fra den beligiske professoren Walter Bogaerts. Han sier til VRT at han blir overrasket dersom sprekkdannelsene de har funnet i Belgia ikke finnes andre steder.
Institutt for energiteknikk (IFE) har to testreaktorer i Halden og på Kjeller. Kommunikasjonsdirektør Viktor A. Wikstrøm er ikke kjent med de nye funnene i Belgia. Han ser likevel alvorlig på situasjonen.
– Dette høres alvorlig ut, og det er klart at i en sånn situasjon så må sikkerheten gå foran alt. Det gjør den for IFE og slik må det også være for alle. Dette er noe som må undersøkes grundig, sier han til Teknisk Ukeblad.
Les også: Slik fungerer tungtvann
13.000 sprekker
FANC bekreftet i forrige uke at det i 2014 ble utført en test av de aktuelle reaktorene, hvor det ble funnet over 13.000 sprekker i reaktor 3 i Doel og rundt 3000 sprekker i reaktor 2 i Tihange.
De opprinnelige tallene hadde antydet henholdsvis 8000 og 2000 sprekkdannelser.
Sprekkene har en sirkulær form og de fleste er rundt 0,5 centimeter i diameter. Det er funnet sprekker helt opp i en størrelsesorden på 2,5 centimeter i diameter.
Sprekken er funnet i reaktortrykktanken, som inneholder reaktorkjølesystemet og selve kjernen.
Ingeniøren skriver at Berkeley-professor Digby Macdonald mener sprekkene kan ha oppstått som følge av at hydrogenatomer har kommet inn i stålet. Her har atomene reagert med hverandre og bygget opp et tilstrekkelig stort trykk til at det skaper sprekker i stålet innenfra.
Les også: Ekspertene anslo 170.000 tonn thorium i Norge. Nå er tallet halvert
Har samlet eksperter
Da sprekkene først ble oppdaget i 2012 ble alle land med samme type reaktortrykktank anbefalt å inspisere reaktorene. Etter de nye funnene anbefales alle å gå over atomreaktorene sine, uavhengig av type, for å se etter sprekkdannelser.
Belgiske myndigheter og selskapet Electrabel fortsetter å utføre tester, for å finne ut mer om sprekkene i atomreaktorene.
Myndighetene har i tillegg bedt om hjelp fra flere internasjonale eksperter, spesialister på skadevirkninger fra stråling. Ekspertpanelet møttes alt i november i fjor, hvor de kom fram til at testmetodene ikke var tilstrekkelige. Det ble dermed formulert forslag til nye handlinger, som er tatt videre til selskapet.
Ekspertpanelet vil møtes igjen i løpet av våren 2015 for å gi råd basert på resultatene av de nye testene og den nye informasjonen Electrabel har hentet inn, forklarer FANC.
Les også:
Norge lagrer 16 tonn reaktorbrensel. Ingen vet hvor lenge det kan lagres forsvarlig
NTNU-professor om kald fusjon: – Krever ikke bare ett mirakel, men to