Den svenske forskningen på dette feltet startet allerede for 20 år siden med professor Ingemar Lundström og Olle Inganäs ved Linköpings universitet.
Erfaring fra Thin Film Electronics
Aktiviteten er videreført av en forskergruppe under Magnus Berggrens ledelse som er professor i organisk elektronikk ved samme universitet.
Han har tidligere forsøkt å skape industrielle produkter med denne teknologien i Opticoms datterselskap Thin Film Electronics. Prinsippene er de samme, selv om de der benyttet seg av polymermateriale i stedet for papir.
Thin Film Electronics lyktes med å utvikle en fungerende prototyp av en forholdsvis kompleks organisk basert minnebrikke. Men det vanskelige steget over i kommersiell masseproduksjon klarte man aldri å ta.
Enkelt
Denne erfaringen tar Berggren og hans medarbeidere med seg når de nå vil trykke elektroniske kretser på papir. Men de starter med langt enklere komponenter for engangsprodukter.
Det vil i første omgang være tegnvinduer som kombineres med tradisjonell elektronikk. Men etter hvert vil de over på mer avanserte systemer der all elektronikk inklusive batterier trykkes direkte på papirarket.
Berggren satser dermed i en litt annen gate enn mange av de store konkurrerende navn som Philips, Siemens og Cambridge Display Technology, som vil lage avanserte produkter som for eksempel fargeskjermer trykket på papir.
Billigere produksjon
I Norrköping står allerede en trykkpresse klar til å trykke organisk elektronikk direkte på papir. Dette er langt billigere enn tradisjonell silisiumbasert elektronikk.
Men det er viktig å presisere at fremdeles er både denne type trykkekunst og organisk elektronikk i sin spede barndom.
Trykkpressen i Norrköping produserer kun enkle transistorer på papiret. Mer avanserte komponenter, som for eksempel mikroprosessorer, eller minnebrikker, er fortsatt langt unna. Vi snakker om hastigheter i kilohertzklassen, ikke gigahertz.