Smelteverket til Elkem i Sørfold kommune i Nordland deponerer flere forskjellige materialer i Andkilen (se faktaboks) i tilknytning til produksjonen av silisium og ferrosilisium.
Mer enn tillatt
Grunneierne i området mener bedriften har deponert mer enn de har lov til. Tidligere i år engasjerte de derfor ingeniør- og landmålingsbedriften Novatek for å beregne de faktiske mengdene.
I rapporten fra Novatek står det at Elkem har deponert totalt 319 503 kubikkmeter i deponiet, altså 219 503 kubikkmeter mer enn tillatt.
– Dersom tallene i rapporten stemmer, er dette et alvorlig brudd på tillatelsen. Dette er også betydelig større mengder enn det bedriften selv har rapportert. Bedriften får nå anledning til å kommentere Novateks rapport, før vi vil vurdere hvordan vi vil følge opp saken videre, sier seksjonssjef Ingvild Marthinsen i Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif).
I mai inspiserte Klif området og fant flere ulovlige forhold. For det første hadde ikke bedriften laget en plan for hvordan de skulle tildekke og avslutte deponiet.
Det ble også funnet avfall som ikke var tillatt og konstatert at det manglet rør som skulle drenere vanntilførselen fra en sidedal i deponiet.
Til sist merket Klif seg at overvåkningsprogrammet for området var mangelfull og at det ikke var etablert såkalte akseptgrenser for miljøparametere i sigevannet.
Les også: Kvalsund støtter sjødeponi i Repparfjord
Kan få bøter
Elkem fikk frist til 1. august til å rette disse feilene, men klarte det ikke. Det er ikke seksjonssjef Ingvild Marthinsen i Klif fornøyd med.
– Vi har gitt Elkem Salten korte frister for å rette opp avvikene, og vi har varslet at de vil få tvangsmulkt dersom de resterende forholdene ikke blir rettet innen de nye fristene, sier hun.
– Er det noen potensielle miljøskader om de har deponert mer enn de har lov til?
– Dersom de har deponert den type avfall som er omfattet av tillatelsen fra Klif, forventer vi ikke noe økt miljøskade som følge av at de har deponert mer enn de har tillatelse til, sier Marthinsen.
Les også: Åpner for gjenåpning av Sulitjelma
Uenig
Verksdirektør Arve Ulriksen sier de har forholdt seg til regelverket.
– Det eneste jeg vil kommentere i denne saken er at vi hele veien har holdt oss til det som har vært i deponiets grenser for høyde, lengde og bredde. Vi ligger innenfor det fyllingsarealet som vi er tillatt. Vi ser ikke at det er fylt masser utenom det som er definert som yttergrensen til deponiet. Vi mener vi er innenfor det som er som lovlig fyllingsvolum, sier han.
Smelteverket har fått to frister til å rette opp avvikene, 15. september og 1. november.
Klif bekrefter at de har fått dokumentasjon innenfor den første fristen, men at de ikke får sett nøye over dokumentasjonen før neste uke. Bedriften risikerer 50 000 kroner i bøter om dokumentasjonen ikke er tilfredstillende.
Les også:
– Vi holdt på i åtte år før vi fikk godkjenning
– Staten kunne spart 100 millioner ved å velge norsk teknologi