KRAFT

Elkem Solar varsler nytt soleventyr på Herøya

Vil bygge om for flere hundre millioner.

Elkem Solar varslet i dag at de starter opp igjen produksjonen på REC-fabrikken på Herøya.
Elkem Solar varslet i dag at de starter opp igjen produksjonen på REC-fabrikken på Herøya. Bilde: NTB scanpix
4. sep. 2015 - 10:55

Elkem Solar har blitt enige med REC om å overta fabrikk 3 og 4 på den gamle REC-fabrikken på Herøya.

Dermed kan den lille norske solindustrien igjen få et oppsving, etter at REC la ned produksjonen på Herøya i april 2012 og flere hundre mistet jobben. Dagens nyhet involverer 70-80 arbeidsplasser, og et titall indirekte arbeidsplasser.

Japanerne skriker etter ren energi: Japanerne skriker etter ren energi - nå vil de hente den fra Finnmark

Risikofylt satsing

Fabrikkene på Herøya skal videreforedle solsilisiumet Elkem Solar produserer i Kristiansand. Satsingen er ikke uten risiko, og selskapet er avhengig av drahjelp fra offentlige instanser, sier direktør i Elkem Solar, Inge Grubben-Strømnes.

– Dette er et prosjekt med betydelig risiko. For å få Herøya til å bli konkurransedyktig må vi oppgradere utstyr og utvikle ny og mer effektiv teknologi. Vi ber ikke om subsidier og gaver, men risikoavlastning i arbeidet med å industrialisere den nye teknologien, sier Grubben-Strømnes til Teknisk Ukeblad.

De neste seks månedene skal selskapet regne på fordeler og ulemper, gjøre detaljingeneering, før de tar endelig beslutning.

Les også: Mens svenskene står i kø for å installere solceller på taket, går det tregt i Norge

Har lært av REC

Solsilisiumproduksjonen i Kristiansand og videreforedlingen på Herøya vil tilsammen utgjøre ingrediensene til solcellepanel som settes sammen blant annet ved RECs fabrikk i Singapore.

– På Herøya vil vi lage sol-ingoter og produsere waferblokker, før de sendes videre bli prosessert til solceller, sier vekstdirektør Geir Ausland til Teknisk Ukeblad.

Da REC opererte på Herøya skar de selv silisiumskiver av ferdige waferblokker. Det vil ikke Elkem Solar gjøre, men heller overlate til andre.

– Vi støper og kutter silisiumblokker, men skjæreprosessen, det å skjære ut ferdige silisiumskiver, vil vi ikke videreføre på Herøya. Denne kutteprosessen har ingen naturgitte fortrinn i Norge, sier Ausland.

– Den verdikjeden vi legger opp til vil ikke møte samme konkurranse fra Asia, som er store på waferkutting. Prosessen vi legger opp til nå trekker fordeler av gode betingelser for kraftkrevende industri, samtidig som den er lite bemanningsintensiv, sier Grubben-Strømnes.

Spansk lovforslagVil gi straffeskatt til private solcelleeiere

Produksjonsøkning

Satsingen innebærer en total produksjonsøkning for Elkem Solar fra 6000 til 7500 tonn solcilisium per år. Fabrikken på Herøya skal ta imot omlag halvparten av produksjonsvolumet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Produksjonsteknologien skal også justeres for å redusere tapet av solsilisium i prosessen.

– Vi skal endre selve støpeprosessen. Den skal få høyere energieffektivitet, produsere større enheter av gangen og det vil bli tatt i bruk en del annen utviklet teknologi som gjør at materialutbyttet blir høyere i kombinasjon med prosessen i Kristiansand, sier Ausland til Teknisk Ukeblad.

Norsk gjennombrudd: Norsk gjennombrudd: Produserer 40 ganger raskere enn vanlige metoder

Enorm vekst

– Dette er svært gode nyheter for norske arbeidsplasser og det grønne skiftet. Solcelleindustrien vokser enormt på verdensbasis, og er en grønn næring Norge fortsatt har gode muligheter til å lykkes i, sier Marius Holm, leder i miljøstiftelsen ZERO i en pressemelding.

Elkem Solar har ambisjoner om å starte opp produksjonen allerede våren 2016.

– Kombinasjonen av fornybar kraft og rammevilkår for å ta risikoen ved investeringer i ny klimateknologi er avgjørende for at industri satser i Norge. Det er viktig for det grønne skiftet at Elkem Solar bidrar til å videreutvikle verdens mest energi- og klimaeffektive verdikjede for solceller, sier Holm.

Stor test: Stor test: Disse solcellene er best for norske forhold

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.