I 2004 oppdaget to forskere supermaterialet grafén ved University of Manchester.
Materialet er ekstremt sterkt og syltynt, bestående av ett enkelt lag med atomer inordnet i et hønsenett-lignende mønster. Samtidig er materialet fleksibelt, og kan få elektroner til å ferdes tusen ganger raskere enn i silisium.
Disse egenskapene gjør at både akademia og private selskaper verden over forsker på hvordan de kan integrere grafén i ulike produkter, som kan få helt nye egenskaper om de lykkes.
Svenske Ny Teknik har talt opp ni produkter som allerede kan få en lovende framtid med bruk av grafén. Vi har funnet to til. Vet du om flere?
Les også: Nytt superstål er like bra som titan, men langt billigere
1. Belysning med lang levetid
Den første led-lyspæren med grafen skal ifølge Graphene Lighting PLC komme i butikk i løpet av få måneder, og både koste mindre og bruke mindre energi enn vanlige led-lyspærer.
Den grafenbaserte lyspæren ligner en gammeldags glødepære, men på glødetrådene sitter lysdioder som er dekket av et syltynt lag med grafen.
Graphene Lighting PLC er en spin-off bedrift fra University of Manchester, hvor materialet først ble oppdaget.
Les også: Et billig materiale kan øke solcelleeffekten med 50 prosent
2. Lettere tennisracketer
Sportsutstyr-leverandøren Head blander grafenflak i komposittmateriale for å lage lettere og mer holdbare tennisracketer.
Grafen brukes i racketens midtparti, slik at vekten flyttes fra midtseksjonen til håndtak og topp. Dermed blir det lettere å svinge racketen og få større kraft i slaget, ifølge produsenten.
3. Fleksibel elektronikk
Ettersom grafen både slipper igjennom lys og kan bøyes, kan materialet brukes i ulike typer bevegelig elektronikk. fjor demonstrerte Cambrigde Graphene Center et fleksibelt display. Det skal være første gang grafen er brukt i en transistorbasert fleksibel enhet.
Les også: Samme vekt og tetthet som aerogel, men 10.000 ganger stivere
4. Brannsikre klær
Gjennom å modifisere grafen til grafenoksid kan materialet brukes i tynne og lette brannverntekstiler.
I dag består brannsikre klær ofte av flere lag, og er gjerne stivere og mer ubehagelige enn tradisjonelle tekstiler. Grafenbasert bekledning gjør det lettere å bevege seg i klærne.
5. Rustfrie overflater
Grafens egenskaper gjør at materialet i prinsippet er ugjennomtrengelig. Det kan brukes til å beskytte overflater mot korrosjon som følge av luft, væsker og andre stoffer. Et tynt lag av grafenbasert maling kan bli brukt i alt fra matemballasje til beskyttelse av metall.
6. Strømførende blekk
Amerikanske Vorbeck Materials skal være en pioner innen grafén. Selskapet har i flere år solgt blekk med grafenflak, som som nevnt har gode elektrisitetsledede egenskaper. Det første produktet var grafenbaserte rfid-brikker.
Les også: Disse nanotrådene skal gi mye bedre LED-lys
7. Mer effektive brenselceller
Nobelprisvinner Andre Geim, en av to forskere som oppdaget grafen, oppdaget at protoner kan trenge igjennom materialet, selv om det verken slipper ut gass eller væske. Det gjør grafén høyaktuelt for brencelceller.
8. Ultraraske detektorer
Amerikanske og australske forskere har utviklet en superrask og følsom grafendetektor som jobber i terahertzområdet.
Resultatet kan bli bilder tatt gjennom vegger og radar som ser gjennom regn og tåke.
Les også: Slik skal forskerne lage materialer som tåler kulden i Arktis
9. Raske batterier
Grafén kan sørge for at batterier lader superraskt, og får langt større lagringskapasitet. Graphene 3D Lab er et av mange selskaper som jobber med å utvikle grafénbaserte batterier. De kombinerer 3D-skrivere, grafen og batteri og skriver ut batterier i et plastmateriale som inneholder grafén.
10. Bedre øyeimplantater
En gruppe forskere ved Technische Universität München fant ut at transistorer laget av grafén er langt bedre egnet til bruk i kroppen enn tradisjonell elektronikk. Forskerne håper graféntransistorer kan brukes til å bygge netthinneimplantater til synshemmede. De er i gang med et prosjekt hvor de tester biokompatibiliteten til grafén i levende gnagere.
11. Lynraskt internett
En gruppe forskere ved Universitetet i Bath mener at grafén i telekommunikasjon kan gjøre internett 100 ganger raskere enn det er i dag. I en rapport demonstrerer forskerne den svært korte optiske responstiden ved bruk av grafen, som overgår all internetthastighet som eksisterer i dag.
Vet du om flere produkter som inneholder grafén? Kommenter gjerne.
Les også:
«Uperfekt» grafén kan gi elbiler som lades på sekunder
Forskere vil lage nytt supermateriale fra tennene til snegler