Kjell Roland har tidligere vært svært kritisk til det norsk-svenske elsertifikatmarkedet, slik Teknisk Ukeblad skrev i fjor.
På Norges energidager på Holmenkollen i går gikk Norfund-sjefen igjen til frontalangrep mot elsertifkatmarkedet.
– Det er stor regulatorisk, politisk og markedsmessig risiko ved å investere i kraftproduksjon i Norge. Det kommer høyst sannsynlig til å påføre investorene store tap fremover. Markedet er inkonsistent, det henger ikke sammen, sa Roland.
Les også: Sverige bygger sju ganger mer fornybar energi
Kraft ingen trenger
Problemet er at vi ikke har bruk for de 26,4 terawattimene Norge og Sverige sammen subsidierer inn i kraftmarkedet. Vi går nemlig mot et stort kraftoverskudd, og lave kraftpriser.
– Jeg tror markedet kommer til å bryte sammen før 2020, fordi investeringene ikke kommer. Flere og flere investorer kommer til å se at det blir altfor risikabelt å investere, sier Roland.
Han advarer mot at det norske elsertifikatmarkedet kan bli stående som et eksempel for verden på hvordan man ikke bør håndtere klimaproblemet.
– Det må være like lønnsomt med vindkraft i Norge som i SverigeLes også:
Bindende avtaler
Administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norsk vindkraftforening (Norwea) er uenig med Roland.
– Vi må gjennomføre det vi skal fram til 2020, og vi må bygge kabler, sier Isachsen til Teknisk Ukeblad.
– Men hvis folk flest finner ut av vi ikke har bruk for kraften, da er det vel en stor risiko for at de vil kreve at politikerne nedjusterer sertifikatmålet kraftig slik at prisene synker og investeringene ikke blir lønnsomme?
– Det er ikke folk flest som ser på dette. Dette er en bindende avtale mellom Sverige og Norge og EU. Det betyr at det må gjennomføres, sier Norwea-sjefen.
Dommedagsprofet
Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud hadde heller ingen tro på noe sammenbrudd av sertifikatordningen.
– Vi tror dette blir en vellykket ordning, i motsetning til hva enkelte dommedagsprofeter mener, sa han fra talerstolen.
NVE-sjefen har tidligere gitt et grundig forsvar av ordningen i Teknisk Ukeblad.
Les også:
Rainpower vil ha elsertifikater for slitasje på vannturbiner
Her er Norges største solfangeranlegg
Han er landets første boligeier som leverer strøm til nettet