KARRIEREARBEIDSLIV

En av fire får jobb via etablert forhold til bedriften

Ingeniørstudenter gjør lurt i å bygge relasjoner.

Italienske Federica Mezzani er en av mange nyutdannede sør-europeiske ingeniører som kommer ut på et tøft arbeidsmarked. I Norge er situasjonen langt lysere.
Italienske Federica Mezzani er en av mange nyutdannede sør-europeiske ingeniører som kommer ut på et tøft arbeidsmarked. I Norge er situasjonen langt lysere. Bilde: Privat
1. mars 2013 - 09:45
Vis mer

Teknas arbeidsmarkedsundersøkelse avdekker svært gode forhold for nyutdannede ingeniører i Norge.

Ikke bare er 94,4 prosent i jobb allerede seks måneder etter at de er ferdig med studiene - de fleste trives også svært godt på jobb.

85 prosent får seg til og med jobb før de har avsluttet studiet.

Les også: Slik må en bedrift være for å tiltrekke talenter

Flest i privat sektor

80,6 prosent av de som har svart på undersøkelsen har fått seg jobb i privat sektor. De fleste har fått jobb innenfor bygg, maskin og marinteknikk og petroleumsnæring. Det er færrest i privat sektor innenfor fagene fysikk og matematikk, planfag og biologi. 4,3 prosent av studentene får seg jobb innen kommunal sektor, mens rundt 15 prosent av studentene får jobber i statlig sektor, for eksempel med fagbakgrunn som biologi og planfag.

Ifølge undersøkelsen er det en trend at flere nyutdannede begynner innenfor privat sektor og færre innenfor offentlig sektor de siste årene.

De fleste i fast jobb

De fleste deltakere i undersøkelsen til Tekna har søkt på en til fem jobber, men svarene spriker veldig. Noen få søkt på så mange som 300 jobber.

– Den mest vanlige måten å få seg jobb på er via et etablert forhold til bedriften. Dette kan for eksempel være gjennom oppgaveskriving og deltidsjobb hos bedriften. En av fire får seg jobb på den måten, står i rapporten til Tekna.

Undersøkelsen viser at det er færre kvinner som søker seg til privat sektor og færre som får seg jobb innenfor privat sektor. 20 prosent av kvinnene jobber i stat eller utdanningsinstitusjoner, mens bare 10,6 prosent av mennene gjør det.

Les også: Disse ingeniørene blir det mest behov for

Respekterer ikke ingeniører

Ute i Europa er situasjonen en annen:

Italienske Federica Mezzani er også en nyutdannet ingeniør med toppkarakterer. Hun fullførte femårig ingeniørutdannelse ved Universitet i Roma.

Mezzani skrev sin masteroppgave for BMW Group i Tyskland. Likevel er det vanskelig for henne å finne seg jobb i dagens kriserammede Europa.

– Det er lettere for italienske ingeniører å finne jobb i utlandet. Det er lettere fordi det er flere muligheter og bedre lønn. I tillegg får man mer respekt for den kompetansen man har og det er lettere å tilegne seg erfaring, sier Mezzani.

Hennes praksisperiode i Italia og Tyskland ga innblikk i hvordan man blir behandlet som ingeniør i disse landene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– I Italia ble jeg behandlet som en nybegynner uten nødvendig erfaring og kunnskap. Det var vanskelig å nå fram med forslag og ingen stolte på hva jeg gjorde. Holdningen var helt motsatt og mye mer positiv i Tyskland. Det ga mersmak å søke jobb utenfor Italia.

Bor hjemme

– Det er mange som tuller med at italienere fortsatt bor hjemme hos foreldrene sine, men for mange finnes det faktisk ikke noe valg. Da jeg hadde praksisperioden min hos GDF Suez, fikk jeg 400 euro i måneden og måtte jobbe tre kvelder i uka som bartender for å få økonomien til å gå rundt. Selv med de ekstra inntektene var ikke det mulig for meg å bo for meg selv, sier Mezzani.

Hun fikk ikke muligheten til å jobbe for selskapet etter endt praksis fordi de ikke hadde penger til å lønne henne.

Teknas undersøkelse viser motsatt trend. 77,2 prosent av de nyutdannede i Norge er i fast jobb og bare 8,3 går for traineestillinger.

Nitos lønnskalkulator viser til at startlønnen for ingeniører uten erfaring i Norge ligger på 445.526 kroner i året.

Les også:

Så mye steg lønna i fjor

De 10 mest populære teknologi-arbeidsplassene

Dette bør du spørre om på jobbintervjuet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.