Tall fra flere separate undersøkelser viser at likestilliingen mellom kjønn har økt betraktelig de siste årene. Det forteller det svenske nettstedet chef.se.
For fem år siden i 2009 var Kina nummer 83 på OECDs likestillingsliste, mens i år er den på plass nummer 42.
Også revisjonsbyrået Grant Thornton viser at 51 prosent av ledere i Kina er kvinner.
Kina-eksperten i Sverige, Lydia Liu sier at tallene bekrefter virkeligheten i Kina.
– Familiesamhold er fortsatt viktig i Kina, så forutsetningene for kvinner er annerledes. Trenger man å jobbe lange dager kan familien nesten alltid stille opp. Etbarnspolitikken påvirker også likestillingen, og det faktumet at det er billigere å kjøpe tjenester, sier Liu til chef.se.
Les også: Slik er Kinas ingeniører
Kvinner foretrekkes
Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI kjenner ikke til tallene, men har merket at kvinners status generelt har forbedret seg betraktelig i Kina.
– Kvinners status har økt dramatisk som følge av ettbarnspolitikken og den økonomiske utviklingen. Jeg vet helt sikkert at kvinner ofte foretrekkes i lederstillinger i internasjonale bedrifter fordi de oppleves som stødigere og mer ansvarlige enn menn, sier Arnulf.
Samtidig har han ingen sikre data å henvise til.
– Det som er helt sikkert er at ca 50% av studentene på våre lederprogrammer i Kina er kvinner, sier Arnulf om BIs samarbeid med kinesiske universitetene.
Les også: Få teknologikvinner blant arbeidsinnvandrerne
Færre kvinner
Paul Arne Kastmann ved Innovasjon Norge i Bejing sier at det er ofte snakk om at kinesiske kvinner gjør suksess i arbeidslivet.
– Samtidig er det ikke alltid enkelt å feste lit til den informasjonen og statistikken som det henvises til. Med hensyn til kvinners deltakelse i det urbane arbeidslivet, så har denne visstnok sunket de siste tiårene – en trend som ser ut til å fortsette, sier Kastmann.
Les også:
Så mye koster det å rekruttere en ny kollega