KARRIEREUTDANNING

Én av to vil bli igjen i Norge

Internasjonale studenter trives mer enn før.

6. mars 2013 - 14:40
Vis mer

– 62 prosent av helgradsstudenter oppgir at de ønsker å jobbe i Norge etter endt utdanning. Det er nesten dobbelt så mange enn i 2008. Da svarte bare 30 prosent av helgradsstudentene at de ville bli i Norge, sier Kristin Solheim, avdelingsdirektør ved Senter for internasjonalisering av utdanning, SIU.

For tredje året på rad gjennomfører SIU Omdømmeundersøkelsen blant internasjonale studenter i Norge. Målet med undersøkelsen er å skaffe mer informasjon om hvorfor internasjonale studenter velger seg Norge som studieland, hvor godt de har det og hvorvidt de vil bli i Norge.

– Det er gledelig å se at så mange ønsker å bli igjen i Norge. Det er en stor økning siden 2008. Vi har ikke spurt studentene om hvorfor de ønsker å jobbe i Norge etter studiene, men det er naturlig å tenke at det kan handle om finanskrise i verden og et godt norsk arbeidsmarked.

Les også:  En av fire får jobb via etablert forhold til bedriften

Flere trives

Undersøkelsen viser også at 88 prosent av studentene er svært fornøyde eller fornøyde med sitt opphold i Norge. Studenter fra Nederland og Spania er mest fornøyde.

Rundt halvparten av studentene endret oppfatning av Norge etter ankomst. Av dem svarte 70 prosent at de fikk et mer positivt bilde av Norge etter ankomst.

– Vi ser at utvekslingsstudenter som velger å komme hit er mest opptatt av norsk natur, moderne samfunn, kvalitet på utdanningen og godt omdømme på studier og forskning. Mens helgradstudenter er aller mest opptatt av kvalitet på utdanningen og omdømme, forbedring av karrieremuligheter og fravær av studieavgifter, sier Solheim.

Nadya Alyeshkina hadde egentlig planer om å reise til Los Angeles, men gjennom bekjente ble hun anbefalt å komme til Norge.

– Det første halvåret var jeg usikker på om jeg skulle bli her eller reise videre til USA. Men så bestemte jeg meg for å satse på Norge. Det er et flott land å bo i, særlig når man etter hvert skal ha familie. Jeg føler meg trygg her. I tillegg er det mer frihet og mange muligheter ikke bare når det gjelder jobb, men også andre fag. Jeg har for eksempel tatt fransk på fritiden og drevet mye med idrett.

Les også: Disse ingeniørene blir det mest behov for

Mye pugging

Nadya er opprinnelig fra Ural, Russland og har studert seks år i Norge på studiet i materialer, energi og nanoteknologi ved Universitet i Oslo. I Russland gikk hun også på universitet i fem år på automatisering og administrasjonsstudie.

– I Russland handlet det veldig mye om å pugge mest mulig før eksamen. Når eksamen var over glemte man alt. Mens her lærer man på en annen måte. Det er innleveringer og flere prøver, slik at man husker og virkelig forstår pensum, sier Nadya.

Både norsk og engelsk

Hun sier at i begynnelsen ble hun sendt på norskkurs fordi studiet går på norsk.

– Men mesteparten av pensumet var jo på engelsk, mens pensumdiskusjoner i kollokviene var på norsk. Jeg var ikke veldig god i engelsk, så plutselig måtte jeg håndtere to nye språk samtidig. Det har heldigvis gått bra og jeg snakker nå begge språk flytende.

Alyeshkina leverer sin masteroppgave om tre måneder. På lik linje med mange internasjonale studenter har hun også begynt å søke jobb i Norge.

– Jeg har fått mange venner her, lært meg språket og kunne godt tenkt meg å jobbe her. Aller helst med fornybar energi, kanskje i et internasjonalt selskap. I tillegg snakker jeg fortsatt russisk og lærer meg mer fransk, så jeg håper å finne en spennende jobb.

Populært med realfag

Ifølge Statistisk sentralbyrå er antallet utenlandske studenter doblet på fem år. De fleste internasjonale studenter kommer fra Kina og Tyskland. Fra 2000-2011 har til sammen 21500 studenter kommet til Norge.

To av tre studentene har bakgrunn fra land utenfor Europa. Nesten halvparten av disse studentene velger å studere naturvitenskapelige fag ifølge SSB.

Ti år senere bor er en av fem internasjonale studenter fortsatt i Norge. De fleste jobber i innenfor forskning og akademia.

Vil ha prestisje

Avdelingsdirektøren i SIU, Solheim sier at utdanningsinstitusjoner som ønsker å tiltrekke flere internasjonale studenter kan markedsføre seg mot ulike nye studentgrupper.

– For eksempel utvekslingsstudenter er mer opptatt av beliggenhet og hvilke fasiliteter som finnes på skolen og vil gjerne oppleve mye av Norge og den norske naturen.

Ifølge Solheim heltidsstudenter som skal være i Norge i flere år er opptatt av fagmiljøer og prestisje når det gjelder studiesteder.

Les også:

NAV: Norge mangler 9100 teknologer

De 10 mest populære teknologi-arbeidsplassene  

Dette bør du spørre om på jobbintervjuet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.