KARRIEREARBEIDSLIV

En av tre ingeniører måtte jobbe i ferien

Nito mener arbeidsgiverne mister respekten for de ansattes ferie.

Å være utenfor mobildekning kan være en god ide hvis du vil ikke at arbeidsgiveren din skal forstyrre deg i ferien.
Å være utenfor mobildekning kan være en god ide hvis du vil ikke at arbeidsgiveren din skal forstyrre deg i ferien. Bilde: Colourbox
6. aug. 2013 - 10:58
Vis mer

En av tre ingeniører jobber i ferien, viser en undersøkelse fra Nito. Halvparten av de som hadde jobbet i ferien svarte at de jobbet mellom en og fem timer, mens 25 prosent jobbet mellom seks og ti timer.

Dette tyder på at arbeidsgivere planlegger for dårlig og har for lav terskel for å forstyrre arbeidstakernes ferie, mener advokat ved Nito, Kirsten Rydne.

Ble kontaktet i ferien

Tallene viser også at 44,3 prosent av de som svarte på undersøkelsen ble kontaktet av sin arbeidsgiver i ferien.

Over halvparten, 63 prosent, ble kontaktet mellom 1-3 ganger i løpet av sin ferie.

– Disse tallene må få varsellampene til å lyse. Kommunikasjonsmuligheter som åpner for fleksibilitet med tanke på når og hvor man kan arbeide, åpner også for misbruk og utglidning. Disse tallene viser at arbeidsgivere er i ferd med å miste respekten for arbeidstakernes fritid, sier advokat ved Nito, Kirsten Rydne.

26,2 prosent av de som svarte på undersøkelsen ble kontaktet 4-5 ganger i løpet av ferien. Men bare 3,5 prosent svarte at de ble kontaktet av arbeidsgiveren mer enn 10 ganger.

Les også: Lena studerer i Toulouse, har vært på utveksling i Japan og hatt sommerjobb i Skottland

Skaper forventninger

Rydne sier at mange arbeidstakere sjekker epost og tar jobbtelefoner i løpet av ferien, men det kan skape større forventing fra en arbeidstaker.

– Problemet oppstår når arbeidstakernes fleksibilitet og engasjement fører til at det etableres en forventning om tilgjengelighet. Vi har stygge eksempler fra enkeltbedrifter der fleksibilitet over tid utvikler seg til krav om totaltilgjengelighet. For eksempel fikk arbeidstakere i en bedrift refs for å slå av mobilen under kinoforestilling og for å feriere i et område uten mobildekning.

Klar tale fra jussen

Rydne påpeker at det juridiske utgangspunktet er klart. I ferien har man helt fri og er ikke forpliktet til å være tilgjengelig.

– Hvis arbeidsgiver først får fatt i deg blir det mer komplisert. Samtidig har arbeidsgiver anledning til å tilbakekalle arbeidstakere fra ferie hvis det oppstår et uforutsett behov.

Arbeidsgiveren er forpliktet til å betale merutgiftene dette medfører og gi en ny ferie.

– For de fleste er det en mager trøst hvis resultatet blir ferie på et annet tidspunkt enn resten av familien, sier Rydne.

Hennes beste råd for uforstyrret ferie kan være noe så enkelt som – reis langt og ligg lavt.

Les også: Dette er de beste teknologiselskapene å jobbe i

Ønsker å være oppdatert

Interesseorganisasjonen Lederne mener at de fleste arbeidsgivere respekterer ferietiden, samtidig som en del ansatte ønsker å være oppdatert slik at overgangen tilbake til jobb blir enklere.

– De fleste av våre medlemmer har jobber som gjør at de kan være i relativt hyppig kontakt med arbeidsgiver i løpet av ferien. Mange er fritatt fra arbeidstidskapittelet i arbeidsmiljøloven ved at stillingen er definert som "særlig selvstendig", sier kommunikasjonsleder i Lederne, Sverre Simen Hov.

Han sier at for disse ansatte flyter grensen mellom jobb og ferie i større grad enn for ansatte som har sin arbeidstid definert i arbeidskontrakten.

– Vårt ankepunkt er jo selvsagt da at overtid må kompenseres økonomisk eller i form av avspasering. Det inkluderer arbeid i ferien. Praksisen for slik kompensasjon er nok imidlertid svært variabel, sier Hov.

Les også:

Slik blir du en elendig sjef

Her er teknologiledernes 12 beste karriereråd

To års utdanning gir 240.000 kroner mer i årslønn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.