Om du ikke har hørt om Sonos før, skal du få kortversjonen her nå. Sonos er en enkel måte å få streaming fra Spotify og Wimp hjemme med et brukergrensesnitt som alle kan bruke.
I tillegg til brukergrensesnittet har Sonos elektronikk som matcher. Man trenger en Sonos Bridge om man ikke har tilgang til nettverk i nærheten, for å koble produktene til internett slik at man kan benytte streamingtjenestene.
Bredt spekter
Man trenger også tilkoblingen til hjemmenettverket for å få tilgang til musikk man har lagret på harddisk. Sonos Connect er enheten man velger om man vil koble Sonos til et allerede eksisterende anlegg, det være seg hifi eller hjemmekino.
Sonos Amp er lik Connect, men har innebygde forsterkere slik at man kan koble den direkte til et par høyttalere.
Play 3 er en liten enhet med innebygde forsterkere og høyttalere. Ønsker man mer lyd er Play 5 et godt valg.
Sonos har også en egen subwoofer som man kan koble sammen med Play 3, Play 5 eller Connect Amp. I tillegg er den er naturlig del av pakken om man tenker på en Playbar.
Sonos er ikke bare streamingprodukt, det er også et multiromsystem. Det finnes vel knapt nok noen begrensning på hvor mange høyttalere og soner man kan sette opp.
Noe av det kuleste med Sonos er kontrollmulighetene. Her følger det ikke med en eneste fjernkontroll, for den har du faktisk allerede. Sonos kan nemlig styres med PC, Mac, smarttelefoner og nettbrett.
TEST: Simple Audio: Endelig har Sonos fått en verdig konkurrent
Kul lydplanke
Da vi hørte om Playbar for første gang tenkte vi at dette var et smart trekk. Smart fordi man ikke bare får en lydplanke, men man får et stereoanlegg.
Selvsagt ikke i en normal kontekst, men en enkel løsning som gir litt ekstra nytte. Vi ble litt mer overrasket over at Sonos også har kommet på trekket med å kunne koble til Play 3 som bakhøyttalere.
Når vi tenker på det er jo dette sannsynligvis de flestes drøm, et hjemmekinooppsett uten kabler!
Vel, strøm må man ha, og en optisk kabel fra flatskjermen til Playbaren, men bortsett fra det er det så få kabler som mulig i dette oppsettet.
I denne testen har vi ikke bare tatt inn en Playbar. Vi har også tatt inn to Play 3 som surroundhøyttalere og en Sonos Sub, fordi vi vet hvor viktig det er med bass i en filmsetting.
Størrelsesmessig er Playbar perfekt for TV-er over 40 tommer. Man kan sette den på TV-benken, eller henge den under TV-en om den er veggmontert.
Når man har koblet den til TV-en og satt i strømmen, setter man den opp med en av de nevnte styringsenhetene. Jeg gjorde det med en smarttelefon, og det gikk helt smertefritt.
Når man kobler opp en Playbar vil systemet automatisk spørre om man vil koble til en subwoofer. Det samme gjelder surrundhøyttalerene.
Når det gjelder oppsett av avstander, er det kun surroundkanalene man setter opp med avstand, dog rimelig grove sammenlignet med en hjemmekinoreceiver.
TEST: Lydplanker: Med disse får du bedre lyd fra TV-en
Svakheter
Selv om vi har sagt en masse positive ting om Sonos, er det også negative sider med Playbar. Om man bruker Blu-ray som filmkilde, vil man ikke få HD-lydspor med en Sonos Playbar.
Den eneste måten å få signalene til Playbar er via en optisk kabel, og den overfører som kjent ikke HD-lydformater. For de fleste vil nok ikke dette bety noe, rett og slett fordi de som anser HD-lyd som et must, vil velge en annen løsning.
Dette er tross alt en løsning hvor simplicity er et stikkord, og da må man ofre noe. Skulle enheten vært kompatibel med HD-lyd måtte den hatt en HDMI-inngang.
I våre øyne ville de vært et fint tilskudd, fordi man da kunne koblet TV-en til vil ARC-inngangen (Audio Return Channel). Her er man låst til optisk tilkobling. Bortsett fra dette er det få eller ingen store svakheter med selve systemet eller Playbar.
Start enkelt, bygg ut eller gå for ”all in”
Systemet er lagt opp slik at man kan velge om man vil gå for en Playbar alene. Det vil for alle fremstå som en stor oppgradering av den flate lyden man får fra flatskjermen.
Trenger man mer kropp og fylde, kan man når som helst supplere med en Sonos subwoofer. Det gir et kraftigere lydbilde med en helt annen dybde.
Ønsker man kinolyd med surroundeffekter er bakhøyttalerne bare en biltur unna. Eller man kan gå ”all inn” med en gang. Det er opptil deg. Foreløpig eksisterer det ingen komplett pakkepris på systemet, men se ikke bort fra at det kommer.
Prismessig havner en komplett pakke med Playbar, 2 x Play 3 og subwooferen på 15.292,-.
Det er en prislapp som er i et område hvor man kan få et rimelig potent hjemmekinosystem, men uten den samme enkelheten, og med en hel haug med kabler på kjøpet.
TEST: 8 solide trådløse høyttalere
Lydmessig overraskelse
Sant å si hadde jeg moderate forventninger til Playbar og resten av gjengen. Det ville sannsynligvis låte pent og pyntelig. Det var før vi satte på Transformers.
Ingenting er som en actionfilm med mye aktivitet i alle kanaler for å sjekke ut et system. Det går rimelig fort å høre at Playbar har potensiale. Den er meget velartikulert, har en tydelig gjengivelse av stemmer, og den gir et inntrykk av et dette er en komplett frontrekke med skikkelige høyttalere og en dedikert senter.
Det er sannelig ikke dårlig for en ”planke”. Riktig nok får man ikke helt den samme bredden i front som med dedikerte høyttalere, men illusjonen er mer en god nok til å gi en flott filmopplevelse.
Med grunninnstillingene føler vi ikke helt at bakhøyttalerne bidrar nok, men dette endrer man enkelt i oppsettet. Et par klikk opp på volumet og man hører at lydbildet kommer litt mer ut i rommet, slik vi vil ha det.
Nattfunksjon
Sonos har i tillegg til å implementere enkle innstillingsverktøy også lagt til et par finesser.
Den ene er en nattfunksjon som demper noe av dynamikken, om man bruker systemet sent på kvelden og ikke vil forstyrre andre.
Den andre funksjonen er en dialogforsterker. Den klart nyttigste er nattsenkningen som gir klar og god lyd uten de sterke energitoppene man finner på film.
Styrkemessig er dette systemet kapabelt til å fylle et rimelig stort rom med lyd uten at det låter komprimert eller stresset. Noe av det kan man takke subwooferen for.
Den virker på en måte overdimensjonert i forhold til de andre enhetene, noe vi på alle måter en fan av siden det også gir rom for kraftreserver.
Den er også snedig laget, siden den både kan stå og ligge. Den kan faktisk plasseres under sofaen om ønskelig. Da er vi kanskje inne på styrken til dette systemet.
Det er rett og slett et diskret system som ikke tar opp mer plass enn det trenger, men som allikevel gir en opplevelse på film.
TEST: Klipsch og Onkyo: Nesten uslåelig hjemmekinopakke
Til musikk
På musikk er dette som en streaminghøyttaler på steroider. Det kommer lyd fra alle kanaler.
Dette kan man selvsagt endre på i oppsettet, men vi hadde strengt tatt foretrukket at systemet hadde vært tilrettelagt for at man kunne hatt individuelle innstillinger for TV-lyd kontra musikk fra streaming eller ditt lokale bibliotek.
Er en ren musikalsk opplevelse hovedinteressen, vil nok ikke dette systemet innfri rett og slett fordi et dedikert stereoanlegg har et helt annet fokus og lydbilde.
Innenfor det samme budsjettet er det rimelig enkelt å sette sammen en pakke med forsterker, høyttalere og for eksempel en Sonos connect, som vil gi en helt annen musikkopplevelse.
Igjen så ser vi jo at det neppe er den samme kundemassen for disse to produktene, og uansett er det ikke noe i veien for å ha et dedikert stereoanlegg et sted, og denne TV-kinoløsningen et annet sted.
Konklusjon
Playbar er allerede blitt en så stor suksess at restordrene er lange som et vondt år. Det skjønner vi godt etter å ha prøvd enheten.
Den spiller overraskende godt, og den tar med seg alle de andre fordelene med Sonos.
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.
Les også:
TEST: Seriøs lyd til datamaskinen