I dag ble det kjent at Yme skal skrotes.
Operatøren for feltet Talisman og plattformeier SBM har inngått en avtale om å kansellere Yme-avtalen og hvordan regningen skal fordeles.
– Selve beslutningen er ikke overraskende, men det er veldig dumt og veldig trist. Det ser ut til at staten kommer til å bære den største kostnaden, mellom sju og tolv milliarder kroner, sier Kjell Ingolf Ropstad ( Krf).
Dyr lærepenge
Krf-politikeren er overrasket over at det ikke er mer oppmerksomhet rundt saken.
– I hvilken annen sektor kunne vi hatt slike skandaler uten at det hadde blitt store oppslag. Hvis det hadde vært et operabygg eller et stort veiprosjekt ville det blitt satt i gang en evaluering, for å finne ut hva som kunne vært gjort annerledes. Vi må sikre at dette ikke skjer igjen. En lærepenge på 12 milliarder må gi noe tilbake, sier Ropstad.
Han stusser over at regjeringen ikke tar denne saken mer alvorlig.
– Det overrasker meg at regjeringen ikke er mer opptatt av å lære av denne saken.
Les også: Advarer mot nye «Yme-skandaler»
Endre PUD-behandlingen
Professor Petter Osmundsen ved Universitet i Stavanger har stilt spørsmål ved om ikke staten – før de godkjenner utbygginger - i større grad må sjekke at også kontrakter, leverandørvalg og prosjektstyring er egnet, og ikke bare vurdere tekniske forhold.
Ropstad er enig med Osmundsen i at man bør se på PUD-behandlingen:
– Vi må sikre bedre og tettere oppfølging av prosjektene og forhindre at uferdige plattformer blir slept ut. Jeg mener at man bør vurdere endringer i selve PUD-behandlingen, slik Osmundsen tar til orde for.
Olje for 40 til 60 milliarder kroner ligger i Yme-feltet, og Ropstad håper at feltet vil bli bygd ut.
– I så fall vil ikke alle investeringene være forgjeves.
Les også: