TUMENER

– En omdømmemessig skandale for Ife

LEDER: Anmeldelsen fra Utenriksdepartementet kan bety slutten for atomreaktorer på norsk jord.

Ny konsesjon: Institutt for energiteknikk har søkt om ny konsesjon for reaktoren i Halden fra 2014 til 2022. Her fra tester med thorium som brensel. Foto: Torbjørn Tandberg/Thor Energy.
Ny konsesjon: Institutt for energiteknikk har søkt om ny konsesjon for reaktoren i Halden fra 2014 til 2022. Her fra tester med thorium som brensel. Foto: Torbjørn Tandberg/Thor Energy. Bilde: Torbjørn Tandberg/Thor Energy
Tormod HaugstadTormod HaugstadKommentator
20. sep. 2013 - 08:31

Det faktum at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) nå skal etterforske hva som faktisk har skjedd ved Institutt for energiteknikk (Ife) etter anmeldelse fra Utenriksdepartementet (UD) er svært alvorlig.

Ife har delvis innrømmet at lovverket ikke er blitt fulgt ved at de har samarbeidet og levert materiale til seks selskaper i fem land uten å ha søkt UD om lov.

Eksportkontrolloven krever at «varer og teknologi som kan være av betydning for andre lands utvikling, produksjon eller anvendelse av produkter til militær teknologi», ikke må utføres fra norsk tollområde uten særskilt tillatelse.

I ett av tilfellene skal forskerne i Halden ha samarbeidet med et institutt i Brasil om utvikling av brensel til ubåter. Hva slags tjenester som er solgt til selskaper i USA, Russland, Frankrike og Argentina er ikke opplyst.

Det sentrale spørsmålet for etterforskerne vil være å finne ut hva slags kunnskap og teknologi som er levert, og om selskapene Ife har samarbeidet med, har forbindelseslinjer til militær virksomhet.

Uansett resultat er denne saken en omdømmemessig skandale for Ife. Den kommer på verst tenkelige tidspunkt ved at instituttet nå har en søknad om fornyet konsesjon for videre drift av Halden-reaktoren til behandling i Helse- og omsorgsdepartementet.

I hele sin 55 år lange historie har organisasjoner og politiske partier som er motstandere av kjernekraft, fremmet kritikk mot at Norge – trolig den nasjon i verden som har minst behov for kjernekraft – har to forskningsreaktorer på Kjeller og i Halden. Spesielt mangelen på en permanent løsning for lagring av avfallet er kritikkverdig.

I norsk offentlighet er prestasjonene til forsk-ningsmiljøene rundt disse reaktorene underspilt. Flerfaseteknologien som effektiviserte norsk olje- og gassproduksjon ble utviklet på Kjeller.

I Halden har de siden 1958 ledet verdens største forskningsprosjekt på atomsikkerhet i regi av OECD. Dette gir norske forskere og myndigheter innsyn og muligheter til å styrke sikkerheten i 20 land, blant annet på gamle kjernekraftverk i Russland. Nå jobbes det med å få India og Kina med i samarbeidet.

Kjernekraftindustrien sliter etter Fukushima-katastrofen til tross for at det planlegges nærmere 70 nye atomkraftverk. Også Ife sliter økonomisk, og kan hende har iveren etter nye kunder svekket kontrollen med lovverket. Men ingen med kjennskap til Ifes virksomhet kan tro at det bevisst er begått ulovligheter.

Politietterforskningen vil vise om dette ender som en tabbe med papirarbeid, eller om det er levert teknologi til militære formål.

Det siste kan bety slutten for atomreaktorer på norsk jord.

Les også:

Regjeringen vraket inkompetente atomkonsulenter

For første gang brenner thorium i en vanlig reaktor

Bellona anmelder Halden-reaktorens eier  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.