- Jeg hadde store håp til Orkla som langsiktig eier i selskapet. Jeg er skuffet over at Fast ikke kunne drives videre med tålmodige og langsiktige norske investorer, sier Halaas, som er professor ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU og som er en av Fasts gründere.
Ikke bekymret for NTNU
Halaas er ikke i nevneverdig grad bekymret for videre utvikling av teknologikompetansen ved NTNU etter et eventuell Microsoft-overtakelse av Fast.
- Men Fast sitter i førersetet for et stort SFI-prosjekt (Senter for Forskningsbasert Innovasjon) med en samlet forskningsramme på 100 millioner kroner over 10 år. Prosjektet lyder navnet IAD – Information Access Disruption. Halvparten finansieres gjennom Norges forskningsråd. Dette ville aldri ha kommet i gang med Microsoft som eier, sier Halaas.
Han er spent på hvordan dette vil håndteres videre. Han har ikke noe klart bilde av hvordan situasjonen vil utvikle seg videre, men han er ikke bekymret for NTNU.
- Det er faktisk slik at selv om jeg var med fra starten, har ikke NTNU noen stor rolle i Fast. Starten foregikk ved at tre av mine doktorstudenter, Knut Magne Risvik, Børge Svingen og Tor Egge, sluttet med studiet og begynte i Fast, sier Halaas.
John Marcus Lervik kom først inn da Hans Gude Gudesen kom inn i bildet og ville inn med sin teknologi for bildekomprimering.
Halaas eide 2,5 prosent av aksjene i Fast ved etableringen, tilsvarende 3,1 millioner aksjer. Siden har han overdratt 45 000 aksjer til hver av sine to barn. I 2002 solgte han aksjer i Fast for to millioner kroner for å reinvestere i nyetableringen Interagon AS, som Microsoft nå også vil få en eierandel i gjennom Fast-kjøpet.
Halaas sitter i dag på 2 340 000 Fast-aksjer, som han altså ikke selger med lett hjerte til Microsoft. Men, som han sier: - Jeg har vel egentlig ikke noe valg.