Det viser årets søkerstatistikk fra Samorda opptak, som ble lagt fram i dag.
Pila peker oppover
Tallet på primærsøkere til sivilingeniørstudier økte med 6,1 prosent fra i fjor til i år. Veksten i søkere til ingeniørstudier var på 3,2 prosent.
Dermed går søkertallene til teknologistudier opp for andre året på rad. Den negative trenden er altså snudd.
Økningen var riktignok større i fjor. Da steg søkertallet til ingeniørstudier med ikke mindre enn 8,6 prosent.
- Dette er en hyggelig utvikling. Jeg tror grunnen er en kombinasjon av flere faktorer. En årsak er at vi og andre organisasjoner, bedrifter og myndighetene har jobbet i en årrekke med å øke interessen for ingeniørfag. En annen grunn er at ungdommen nå får ekstrapoeng for realfag i skolen. Og en viktig grunn er at ingeniørmangelen har fått mye oppmerksomhet i mediene. De unge har fått vite at det her er det jobb å få, og at lønna er god, sier Arve Christensen, kommunikasjonssjef i Nito.
Best for mastergrad
Teknas generalsekretær Kåre Rygg Johnsen er mest opptatt av at veksten er størst for sivilingeniørstudier.
- For Tekna er det hyggelige nyheter at søkertallet andre året på rad går opp for mange av våre fagområder. Vi merker oss med interesse at veksten er størst for ingeniørstudier som leder frem til en mastergrad. Dette er en utdanningsgruppe som er sterkt etterspurt både i offentlig og privat sektor, og som derfor er garantert jobb og en rimelig god lønn, sier han.
Han legger til:
- Etter hvert er stadig flere unge mennesker blitt klar over at ved å velge en naturvitenskapelig utdanning, kan de være med på å løse vår tids største utfordring, nemlig klimatrusselen. Realfag er nøkkelen til å løse mange viktige samfunnsoppgaver, og et godt valg for idealistisk innstilte ungdommer, sier Rygg Johnsen.
Færre tar matte
Men tallene er ikke oppløftende for realfag. I fjor steg søkertallet med 1,1 prosent, men den hyggelige trenden fortsetter ikke i år.
Søkertallene faller med 1.6 prosent, altså mer enn de steg i fjor. Relfagskrisen er med andre ikke over.
- Jeg tror kanskje realfag blir litt mindre konkret enn ingeniørfag. Det er ikke så enkelt å få øye på hva man skal bli. Realfag har også fått mindre medieoppmerksomhet enn ingeniørfag, sier Arve Christensen.
Færre vil dessuten bli bioingeniører. Der falt søkertallet med 3,0 prosent.
- I det siste har det vært mye snakk om nedskjæringer i helsevesenet, der de fleste bioingeniører jobber. Lønnsnivået er lavt, og det er nok også en grunn, sier Christensen.
Kontrasten er stor til fagområdene med størst vekst. Ernæringsfag (lærer) kan skilte med høyest søkervekst, men her er det snakk om svært få studenter totalt sett.
Flere til sjøs
Da er veksten mer reell for maritime fag. 62,6 prosent flere søkte maritime fag i år enn i fjor. Også for farmasi er veksten markant, nemlig 16,9 prosent.
Samme trend gjelder arkitektstudier, der søkertallet vokste med 8,2 prosent.
Søkertallene faller mest for helsefag. Det gjelder både audiografstudier, barnevernspedagoger og ergoterapistudier.