Verden vil ha musikk som streames fra nettet, eller avspilt rundt i hele huset fra en lokal harddisk.
Simple Audio er ikke trådløst, men transporterer signalet via strømnettet. Derfor slipper du stort sett alle problemer med opphold eller avbrudd i lyden, uansett hvor mange murvegger du kjører signalet gjennom.
Simple Audio kommer med tre produkter: En AV200 Powerline-adapter som kan benyttes hvis anlegget ditt står plassert et stykke unna nettverksruteren din, en Roomplayer 1 som har innebygde forsterkere og en Roomplayer II som er passiv og må kobles til en forsterker.
For å kontrollere det hele finnes det en kontroller til Iphone/Ipod/Ipad hvor du kan navigere gjennom platesamlingen, velge rommet du vil spille i og regulere volumet.
En egen programvare lastes ned på pc eller Mac og håndterer hele biblioteket ditt. Dette benyttes også for å sette opp de enkelte boksene.
Les også: Topp lydopplevelse til overkommelig pris
Enkelt å sette opp
Simple Audio er veldig enkelt å sette opp. Etter tilkobling av enhetene var det i gang med å sette opp systemet fra Mac-en. Programmet finner umiddelbart de tilkoblede enhetene. Du må bare velge hvilken enhet som skal være «master» og så begynner programmet å sette opp biblioteket ditt.
Systemet kan utvides på en meget enkel måte. Du stikker kun en ny Roomplayer i nærmeste strømuttak. Disse må kun «pares» med masterenheten. Til det er det en enkelt knapp på boksen som skal trykkes inn. Veldig enkelt, ryddig og brukervennlig.
I tillegg til de komprimerte formatene MP3 og AAC (inntil 320kbps) kan den spille av vanlige lineære cd-filer (PCM), WAF og AIFF opp til 24bit/96kHz. I tillegg kan den også spille av lossless-formatene Flac i 24bit/96kHz og Alac (apple lossless) i 16bit/44,1kHz.
Dette er noe Sonos per dato ikke gjør.
Les også: Ekte hifi på hodet
Ikke Wimp og Spotify
Det vi savner på Simple Audio, er Wimp og Spotify.
Jeg aner at dette er en av suksessfaktorene til Sonos. Jeg tipper at Simple Audio vil komme med dette som oppgraderinger senere. Vi savner også en dedikert app til Ipad.
Det hadde også vært fint om de kunne levere flyttbare enheter med innebygde høyttalere slik Sonos gjør. Det blir for mye ståk med kabler og greier når man både må ha en Roomplayer, kabler og et par eksterne høyttalere bare for å få lyd på hyllen over dobbeltsengen.
Les også: Fem virkelig store PC-er
Dod uten DAC
Det er ingen tvil om at dette spiller bedre enn Sonos.
Lyden har mer tyngde, er mer transparent og virker klart bedre oppløst. Den har også mer tyngde og dynamikk. I det hele tatt spiller Roomplayer II ganske så lekkert og raffinert.
Er du ute etter bra lyd, er nok Simple Audio et klart valg fremfor Sonos. Simple Audio kan faktisk brukes alene, og spiller uten problemer like godt som en ren cd-spiller til samme pris.
Krever du høyere kvalitet på musikksignalet, finnes det både elektrisk og optisk digital utgang slik at du kan koble Roomplayer II til en ekstern DAC.
Roomplayer I med sine innebygde forsterkere har også litt mer kraft, tyngde og dynamikk enn Sonos sin tilsvarende enhet. Den innebygde klasse D-forsterkeren er ok, men det er begrenset hva den klarer å trekke av høyttalere. Jeg ville definitivt brukt denne til mindre rom koblet til et par stativ- eller bokhylle-høyttalere.
Alternativet er selvsagt å benytte den passive Roomplayer II med et sett aktive høyttalere. Det er faktisk en ganske så elegant og brukervennlig løsning.
Les også: TEST: Pulsklokker med innebygget GPS
Hyggelig lytteopplevelse
Hele veien, og på alle typer musikk, er det flere detaljer, mer luft og høyere oppløsning hos Simple Audio. Stemmene kommer bedre frem, lydbildet er bedre fokusert og du oppfatter scenen og perspektivet på en annen og bedre måte med Simple Audio.
De største forskjellene kan høres når det spilles virkelig godt innspilt musikk. Det er nok å sette på Silje Nergaard eller Kari Bremnes, plassere seg i godstolen og be ungene finne på noe annet for en stakket stund. Musikken er mer levende, mer realistisk og mer engasjerende.
Nå er det ikke slik at lyden forandrer seg med Simple Audio koblet inn i signalveien. Gitaren klinger helt lik, stemmen til Johnny Cash likeså, og det er jo ikke noe forskjell å høre på Jeff Becks syngende gitarer. Forskjellene ligger i rommet, og hvordan du oppfatter lydbildets tredimensjonalitet. Hvor langt det er til den bakerste veggen i studioet eller scene, hvor skarpt fokuset er på hvert enkelt instrument, og hvordan konturene til disse er definert i hele lydbildet.
Les også: Store bilder til en billig penge
Bytter jeg ut Sonos?
I det øyeblikket jeg får Wimp og Spotify på Simple Audio, og en like god app til Ipad-en min som det Sonos har, kan du finne mine Sonos-enheter på finn.no.
Inntil ønskene mine er oppfylt, lever jeg veldig godt med det Sonos-systemet jeg har.
Skal du ut og kjøpe et fleksibelt og brukervennlig multirom-system for første gang, ville jeg absolutt tatt en grundig titt på Simple Audio.
Løsningene er gode, lyden er i overkant av det vi hadde forventet, og det kan bygges ut til du har lyd i alle rom, boder og garasjer, eller kanskje til og med på terrassen.
Les også: TEST: TV-er mellom 40 og 42 tommer
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.