Den reviderte nasjonale strategien for forskning, utvikling og kommersialisering av ny klimavennlig energiteknologi skal overrekkes energiminister Tord Lien i juni.
I dag ble strategien sendt ut på høring.
I et utkast til høringsdokument, som Teknisk Ukeblad har sett, foreslås det blant annet å «utvikle et fullverdig demonstrasjonskonsept med anslagsvis 4 nye turbiner for flytende vind rundt den ene eksisterende HyWind-turbinen».
I det endelige høringsdokumentet er imidlertid referansen til Hywind-turbinen fjernet, slik at det i stedet kun foreslås å «utvikle et fullverdig demonstrasjonskonsept med anslagsvis 4 nye turbiner for flytende vind».
Les også: El-sertifikater kan blåse nytt liv i vindparken på Smøla
Videreutvikling i Norge
Endringen har Energi 21 gjort for ikke å utelukke mulige aktører, men direktør Lene Mostue i Energi 21 understreker at Statoils Hywind-turbiner ville ligge svært godt an.
– Hywind har vist seg å være en suksess på mange områder, så vi synes det kunne være en mulighet til å videreutvikle dette i Norge. Men vi tok ut Hywind-navnet fra strategien for å gi mulighet også for andre aktører, sier Mostue til Teknisk Ukeblad.
Ferdig med demofasen
Statoil planlegger å bygge en demopark utenfor Peterhead i Skottland, hvor støtteregimet er svært godt for flytene havvindkraft.
Pressetalsmann Morten Eek i Statoil sier Statoil allerede er ferdig med demonstrasjonsfasen for Hywind-teknologien, som er verifisert og klar.
– Så vi har ingen planer om å utvide Hywind-konseptet i Norge per i dag, sier Eek.
I Skottland skal Statoil teste lønnsomheten og de nye forbedringene på Hywind-designet.
– Vi har ikke besluttet utbygging ennå, men jobber denne sommeren med marine undersøkelser og konsekvensutredning av Buchan Deep, et havområde vi har fått tildelt av The Crown Estate og skotske myndigheter. Om vi får på plass de siste godkjennelsene og gjør en investeringsbeslutning tidlig neste år, kan vi ha på plass en Hywind-park her i 2016 eller 2017, sier Eek.
Han synes imidlertid at det er bra at Energi 21 signaliserer et ønske om mer arbeid med flytende vind i Norge også.
– Vi trenger mer konkurranse og utvikling av flere typer flytende vindkonsepter både i Norge og andre steder, fordi det raskere bringer ned kostnadene og styrker mulighetene for et kommersielt marked for flytende vind, sier Eek.
Les også: Hun mener elektrifiseringsmotstanderne ikke forstår europeisk klimapolitikk
Synergier
Intsok skrev nylig i et brev til Olje- og energidepartementet at de « i dag ikke ser noen særlige synergier mellom offshore vind og olje og gass».
Energi 21 er ikke enig.
«Med basis i kompetanse og industriell erfaring fra olje, gass og den norske maritime klyngen vil norske aktører ha et godt utgangspunkt for å lykkes med å ta posisjoner i det internasjonale markedet for offshore vindkraft», skriver Energi 21 i sitt høringsnotat.
– Både når det gjelder marine operasjoner, drift i tøffe farvann, fundamenter, konstruksjoner under vann, automatisering og robotteknologi mener vi det er veldig mye å hente med hensyn til synergier mellom havvind og olje- og gassvirksomhet. Det er veldig mange av havvindleverandørene som kommer fra olje- og gassnæringen. Men så lenge olje- og gassbransjen går så det suser, er det en utfordring for havvindkraften, siden de har helt andre marginer, sier Mostue.
Les også: Nå sier leverandørindustrien nei takk til havvind
Enova-støtte i utlandet
I dokumentet påpekes det også at for å få støtte til havvindkraft fra Norge forutsettes det i dag at det er aktivitet i Norge med norske industripartnere. Dette er ifølge Energi 21 en barriere for gjennomføringen av prosjektene.
«Hvis det norske virkemiddelapparatet skal bistå norske aktører til å komme i posisjon og utvikle internasjonale konkurransedyktige teknologier bør dagens virkemidler tilpasses slik at de gjør det mulig for norske aktører å delta i internasjonale demonstrasjonsprosjekter utenfor Norges grenser», heter det i dokumentet.
Teknisk Ukeblad skrev nylig at Sintef Energi mener at Enova bør støtte utvikling av teknologi også i utlandet. Det synes Mostue er en god idé.
– Vi er veldig for at man skal kunne få støtte for deltakelse i internasjonale testprosjekter, og at norske teknologiutviklere kan være med i prosjekter utenfor Norges grenser, sier hun.
Les også:
Denne vindparken presterte best i 2013