KRAFT

- Energibransje uten motor

UTEN MOTOR: Jarle Aaberg i Statkraft mener kraftbransjen mangler nødvendige motorer for å få et løft på fornybar energi.
UTEN MOTOR: Jarle Aaberg i Statkraft mener kraftbransjen mangler nødvendige motorer for å få et løft på fornybar energi. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
22. nov. 2007 - 10:55

Elendige norske rammevilkår er en ting.

Andre forhold er verre:

Hele oppbyggingen av energibransjen er til hinder for å få til økt kraftproduksjon basert på fornybar energi, både når det gjelder vannkraft og vindkraft, mener Rolft Aaberg i Statkraft.

Svak bransje

- Energibransjen har en utfordring. Vi er veldig tynne og svake. Det er ikke mange som driver motoren, slik som i olje- og gassbransjen. Det er en problemstilling som kommer i tillegg til de dårlige rammebetingelsene Norge har.

Det Aaberg sikter til er at den norske energibransjen består av hundre små og mindre selskaper som jobber etter hvert sitt mål. Olje- og gassbransjen har store selskaper, som BP og StatoilHydro som drivkrefter, mener han, mens de store energiselskapene, som Alstom, GE og ABB velger å satse tungt i land som Kina, India og Sør-Amerika.

Drar de små ut

- De store oljeselskapene drar med seg norske underleverandører, det vesle mekaniske verkstedet, inn i store prosjekter ut i verden. Kraftbransjen har en jobb å gjøre når det gjelder å få opp produksjonen av fornybar energi, men bransjen består av 100 småselskaper uten andre intensjoner enn å forsyne kommunekassen, og da er ikke den motoren stor nok, sa Aaberg på Teknologirådets frokostseminar om fornybar energi i dag.

Løsningen kan være at politikerne klarer å se en sammenheng mellom innovasjonspolitikk og rammebetingelser for fornybar energi.

- Må tenke stort

Tonen på Teknologirådets frokostseminar om fornybar energi onsdag var ikke til å misforstå. Alt er galt med Norge når det kommer til å legge til rette for økt fornybar energiproduksjon.

- Norge har muligheten til å spille en verdensledende rolle innenfor marin fornybar energi. Vi må våge å tenke stort, vi har både forutsetninger og ressurser. Men da må Stoltenberg slutte å snakke om CO2-håndtering som månelandinger, på månen var vi for tjue år siden. Han må tørre å lage visjoner om noe som folk flest skjønner - og det er energi, sa Tore Gulli i Fred. Olsen Renewables.

En suksess med vindkraftproduksjon til havs betinger aggressiv satsing i tjue år fra og med i dag. Ellers går toget, mener Gulli.

Satser på svensk vind

Tidligere i år flagget statkraft ut en vindkraftsatsing til Sverige. Sammen med det svenske hygiene- og papirselskapet SCA skal de investere 14 milliarder kroner for å bygge ut sju vindparker i Västernorrland og Jämtland i Sverige.

Statkraft satser på svensk vind

Årsaken er enkel, ifølge Aaberg.

- Vi satser i Sverige, hvor det politiske systemet har omsatt sine ønsker om å satse på fornybar energi i system. Det har ikke norske politikere gjort, sa Aaberg.

I dag la Energi21 fram sin anbefaling om hva slags energiforskning som bør skje i Norge de nærmeste ti årene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.