EU har tre mål som kan nås med direktivet: Landene kan redusere energiimporten, begrense utslippene av klimagasser og skape arbeidsplasser. Disse målene er ifølge SSB ikke spesielt relevante for Norge. Vi er allerede nettoeksportør av energi, og det norske arbeidsmarkedet er stramt. En favorisering av næringer vil gå på bekostning av andre næringer, skriver SSB i en høringsuttalelse.
SSB mener også at direktivet ikke vil ha noen påvirkning på utslippene.
«Så lenge taket i kvotemarkedet er gitt, vil tiltak for å redusere energietterspørselen dessuten bare føre til fall i kvoteprisen og ikke påvirke selve utslippene.»
Byrået mener videre at det er vanskelig å oppfylle EUs mål om 20 prosent nedgang i løpet av perioden 2014–2020, da det vil innebære at energibruken i Norge må gå ned relativt mye.
Kombinasjonen av elsertifikater og sparetiltak vil ifølge SSB også presse kraftprisen, som igjen motvirker sparetiltakene. Økt kraftproduksjon sammen med et eventuelt energieffektiviseringskrav kan etter hvert føre til et betydelig kraftoverskudd i Norge.
«Beregninger viser også at kraftprisene da vil falle, noe som gir svakere insitamenter til sparing. Disse to målsettinger er lite forenlige», skriver SSB.
Les også: – EUs mål om 20 prosent energieffektivisering bør ikke gjelde Norge