Til tross for massive investeringer i fornybar energi, er CO2-utslippene pr. produsert energienhet globalt i stor grad uendret siden 1990. Det internasjonale energibyrået (IEA) slår fast dette i en ny rapport som er laget til et ministermøte om fornybar energi i New Dehli.
– Til tross for en boom i fornybar energi, er den gjennomsnittlige energienheten som blir produsert i dag like skitten som for 20 år siden, sa IEA-direktør Maria van der Hoeven under et energitoppmøte om fornybar energi i New Dehli denne uken, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Les også: Her er vindkraft nå billigere enn kull
Mer kullkraft
I rapporten "Tracking Clean Energy Progress" kommer det frem at økt energiproduksjon fra vind og sol kompenserer ikke for mer kullkraft i Kina og India, skriver Ingeniøren.
– Innsatsen for å rense opp verdens energisystem har bremset opp, fortalte Hoeven.
IEA har laget en indeks, Energy Sector Carbon Intensity Index, som viser hvor mye CO2 som i gjennomsnitt blir sluppet ut for å produsere en enhet energi.
I 1990 ble det sluppet ut 2,39 tonn CO2 pr. tonn oljeekvivalenter. I 2010 var tilsvarende tall 2,37 pr. tonn oljeekvivalenter.
Les også: Her er Norges mest produktive vindturbin
Enkelte lyspunkt
Ifølge rapporten er ikke alt bare dystert. At det årlig nå selges mer enn én million hybridbiler og at elbilsalget er mer enn fordoblet, blir lagt frem som lyspunkter.
Effekten hentet fra solkraft og vindkraft har også økt med henholdsvis 42 prosent og 19 prosent fra 2011 til 2012, ifølge rapporten.
På kort sikt er den amerikanske skifergassrevolusjonen positiv, fordi det har ført til et skifte fra kullkraft til gass. Samtidig har andelen kullkraft økt i Europa, og dette teller negativt.
Går trådt
Zero-leder Marius Holm mener lavere priser på fornybar energi kan snu trenden.
– Det går trått med utfasing av kull, men fornybar energi og elbil nærmer seg et tipping point, der markedskreftenes skapende, men også destruktive kraft blir vårt viktigste våpen mot klimaendringer. Kull- og oljeindustrien har politisk makt, men i kampen mot bedre og billigere løsninger i markedet er de dømt til å tåpe, mener Holm etter å ha sett rapporten.
Han mener at blant de viktigste tingene Norge kan gjøre for å bidra til å snu trenden er å forsterke utviklingen i fornybar kraftproduksjon, spre den norske elbilmodellen til andre land og å lage nye virkemidler for energieffektivisering.
Zero-lederen mener Fornybar kraft med lav marginalkostnad har større mulighet til å fortrenge fossil kraft enn et kvotesystem i politisk kollaps.
– Norge må bidra gjennom egen produksjon, økt utveksling og kapital. Rapporten viser lovende takter i fornybar energi i mange utviklingsøkonomi. Norge bør bidra til at investeringer i vannkraft, sol og vind utløses i vekstøkonomier og utviklingsland gjennom kapital og nye mekanismer som reduserer risiko for investorer. Da bidrar vi til større volumer, og til videre industrialisering av sol og vindteknologi, mener Holm.
Les også:
Ble størst i verden på vindkraft i løpet av 10 år
Han er landets første boligeier som leverer strøm til nettet