– Her blir det nok snakk om en så stor ombygging at de nyeste byggtekniske forskriftene vil gjelde, men de kravene kan bli vanskelige å oppnå, sier adm.dir. Morten Lie i Statens bygningstekniske etat (BE).
Britiske rådgivere: Britiske rådgivere: Slik bør regjeringskvartalet sikres
Viktig verneaspekt
Han mener høyblokka har mange kvaliteter i tillegg til å være et flott bygg med symbolverdi, og håper og tror det skal la seg gjøre å renovere det bombeskadde regjeringsbygget.
– Alle er interessert i å få bygget i stand igjen så fort som mulig, og det bør være mulig å få nødvendige dispensasjoner fra TEK-kravene, både i forhold til uforholdsmessige kostnader og hensynet til kulturminneverdier. Regelverket i seg selv vil ikke hindre et godt prosjekt her, sier Lie.
Det er Statsbygg i samarbeid med plan- og bygningsetaten i Oslo kommune som har ansvar for gjenoppbyggingsprosjektet.
Sweco: Tror ikke høyblokka må rives
Utfordrende kuldebruer
– Det er nok energikravene som blir utfordringen, spesielt i forhold til kuldebruer i et så gammelt betongbygg. I tillegg bør nok fasader med vinduer restaureres med bedre kvalitet. Jeg er sikker på at Statsbygg vil gjøre en god jobb, og håper også at regjeringen velger å være ambisiøse når de stiller krav i prosjektet, sier Lie.
– Tror du hendelsene 22. juli vil medføre strengere krav til sikkerhet i bygg?
– Jeg tror ikke det vil påvirke regelverket generelt. Men at regjeringen vil sette strengere kravspesifikasjoner til regjeringsbygg er ikke umulig – uavhengig av lov og forskrift.
Les også:
Disse skal rydde Regjeringskvartalet