– De store vannkraftutbyggingenes tid kan og bør ikke være forbi, sa Tord Lien (Frp) på Statnetts høstkonferanse i Oslo i dag.
Overfor Teknisk Ukeblad utdyper han.
– Uansett om du snakker om forsyningssikkerhet, verdiskaping, klima eller minst mulig naturinngrep per kilowattime, så har den norske store regulerbare vannkraften store fordeler, sier Lien.
Les også: På ett år halverte Statnett antall skader
Størrelsen ikke avgjørende
Han understreker at det ikke er slik at stort nødvendigvis er bedre enn smått.
– Det er regulerbarheten som er viktig. Regulerbart er bedre enn ikke-regulerbart. Derfor mener jeg at vi må man manne seg opp og begynne å løfte fram denne typen prosjekter igjen, sier han.
– Hvilke konkrete prosjekter mener du man bør bygge ut?
– Nå har vi noen få prosjekter liggende til konsesjonsbehandling, så jeg tror ikke det er riktig av meg å begynne å trekke fram det ene eller andre prosjektet. Da kommer jeg fort i en situasjon hvor en annen statsråd må fullføre behandlingen, sier Lien.
Les også: Denne flytende havvindmøllen kan bli sjøsatt i Norge
Etterlyser prosjekter
Energiministeren ber nå kraftselskapene presentere nye regulerbare prosjekter.
– Jeg vil at de som er på konferansen her i dag skal reise hjem og identifisere prosjektene som det ikke er søkt om. Jeg oppfatter at bransjen har reagert ganske kontant på budskapet fra den tidligere statsministeren (Jens Stoltenberg red. anm.) om at de store vannkraftutbyggingenes tid er forbi. Nå håper jeg at vi kan være tydelige på at dette vil vi gjerne ha inn søknader om, sier Lien.
– Mener du at man skal kunne bygge i vassdrag som er vernet?
– Jeg har lyst til å få i gang en debatt om dette nå. Så får vi høre hva responsen blir fra aktørene. Så er det slik at mange av vernevedtakene som er gjort i Stortinget er eksplisitte på at det ikke skal bygges ut kraft på et bestemt sted. Og man kan ikke bygge i vassdrag som er vernet av Stortinget, sier han.
Les også: Elektrifisering kan likevel være mer klimavennlig enn gassturbiner på sokkelen
Regulerbar eksport
– Men du varsler her en endring fra OEDs side?
– Jeg varsler at verdien av regulerbar vannkraft er så stor at vi må ha et aktivt forhold til at vi ønsker å få på plass mer regulerbar kraftproduksjon i Norge. I et forsyningssikkerhetsperspektiv er muligheten til å slå av og på produksjon svært viktig for den økonomiske verdien. For du kan faktisk eksportere regulerbar kraft om vinteren, sier Lien.
Og for å fase ut kull i Europa, er regulerbarhet avgjørende.
- Kraft på sommeren betyr i denne sammenhengen lite, i hvert fall når den produserer når det tilfeldigvis er vann i vassdraget, sier Lien.
Det er dessuten ikke slik at det å bygge fem småkraftverk i et vassdrag innebærer mindre naturinngrep enn å bygge ett stort, understreker energiministeren.
Les også:
På disse plattformene fyrer de minst for måkene
Kraftselskapene advarer mot å la plusskunder få redusert nettleie