KRAFT

– Energisertifikater kan hindre nedtapping

NEDTAPPET MAGASIN: Kraftselskapene må få straff hvis magasinene går tomme eller belønning for å holde tilbake vann i reserve, mener energieksperter.
NEDTAPPET MAGASIN: Kraftselskapene må få straff hvis magasinene går tomme eller belønning for å holde tilbake vann i reserve, mener energieksperter. Bilde: Scanpix
Øyvind LieØyvind Lie
4. jan. 2011 - 07:27

Energirådgiver Svein Roar Brunborg, som tidligere har vært både byråsjef og avdelingsdirektør i Olje- og energidepartementet, har foreslått at kraftselskapene skal måtte betale penger til strømkundene hvis magasinene går tomme. Det vil redusere risikoen for strømrasjonering (se egen sak).

Einar Hope, som nå er professor emeritus ved Norges Handelshøyskole, var med sin forskning med på å legge grunnlaget for Energiloven, som ble vedtatt i 1990, og er blitt kalt “Energilovens bestefar”.

Les også: – Straff kraftselskapene for tomme magasiner

Sertifikater HARD NEDTAPPING: Kraftselskapenes insentiver til å holde tilbake vann i magasinene er ikke gode nok, mener professor emeritus Einar Hope.
Sertifikater HARD NEDTAPPING: Kraftselskapenes insentiver til å holde tilbake vann i magasinene er ikke gode nok, mener professor emeritus Einar Hope.

Sertifikater

Hope synes Brunborgs forslag er interessant, og peker på at det er mange tenkelige måter å utforme en ordning som gir kraftselskapene insentiver til å holde tilbake vann.

En løsning kunne være at regionale nettselskaper eller Statnett utsteder sertifikater til kraftverkseierne som en kompensasjon for å holde vannet tilbake i magasinene.

Brunborg foreslo en modell som ligner på kompensasjonsordningen som forplikter nettselskapene til å betale kundene ved strømbrudd, den såkalte KILE-ordningen (kvalitetsjusterte inntektsrammer ved ikke levert energi).

– Hvorvidt man skal velge en løsning med energisertifikater eller en løsning som tilsvarer KILE-ordningen, synes jeg man må se litt nærmere på, sier Hope.

Les også: – Kraftselskapene har ikke kontroll

– Fyll verktøykassen

Han synes det er en god idé å sikre at det er nok vann i magasinene som en reserve hvis kraftverkseiernes forventninger slår feil på grunn av ekstreme værforhold.

– Verktøykassen bør suppleres med ordninger som gjør at vi kan få en magasindisponering som gir insitamenter til den enkelte kraftverkseier til å opptre i henhold til gode samfunnsøkonomiske vurderinger, sier Hope.

Les også: Kritisk til krisevarsel

– Åpning i energiloven

– Var det en feil i Energiloven som gjorde at dette aspektet ikke var med fra begynnelsen av?

– Jeg er i tvil om vi trenger å endre Energiloven for å få med dette. Energiloven er jo veldig generelt utformet. På samme måte som vi har åpnet opp for regulerkraftmarkedet og finansielle markeder på kraftsiden, bør det også kunne åpnes opp for dette, sier Hope.

Hope er like avvisende som Brunborg til å innføre reguleringer for akkurat hvor langt ned kraftmagasinene kan tappes. Det ville være et for stort inngrep i kraftmarkedet, og føre til at markedet fungerer mindre effektivt.

Les også: Ribbe og kalkun truer ikke strømforsyningen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.