OLJE OG GASS

Eni: – Vi velger å holde Goliat stengt

Etter strømbruddet for to uker siden.

Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. sep. 2016 - 15:12

Operatøren for Goliat, Eni Norge sier til Teknisk Ukeblad at de velger å holde Goliat stengt.

Bakgrunnen er bekymringsmeldingene som har kommet fra tillitsvalgte og vernetjenesten.

Fredag la de frem funnene fra granskingen av strømbruddet 26. august: Eni hevder alle sikkerhetssystemene fungerte.

– Enis beslutning

Kommunikasjonsdirektør i Eni Norge, Andreas Wulff, sier til Teknisk Ukeblad at de har bestemt seg for ikke å starte opp produksjonen igjen på Goliat.

– Vi har lagt frem konklusjonene fra granskningsarbeidet og vi har presenterte en plan for videre arbeid, sier Wulff.

Han sier at Eni selv har konkludert med at de ønsker å utsette oppstarten, noe de har kommet til enighet med vernetjenesten og arbeidstakersiden om.

– Vi har innledet et godt stykke arbeid med tillitsvalgte, og vi er enige med arbeidstakersiden og vernetjenesten om at vi skal gjøre mer arbeid før vi går i gang med produksjonen igjen, sier han.

Fikk forsikringer

Petroleumstilsynet bekrefter at det var operatøren Eni som ønsket å holde Goliat-plattformen stengt.

- Vi har fått bekreftet fra Eni at de selv ønsker å holde produksjonen stengt og at den vil være stengt frem til selskapet og arbeidstakerne er enige i at innretningen kan drives forsvarlig, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Under møtet i dag fikk de presentert foreløpige funn fra granskingsrapporten etter strømbruddet. Anda vil ikke svare på hvilke funn Eni la frem. Resten av møtet handlet om den overordnede situasjonen på Goliat.

- Vi har fått forsikringer om at Eni ikke ønsker å ta initiativ til oppstart før disse forholdene er gjennomarbeidet, sier hun.

Eni kan ikke starte Goliat før de har vært i et nytt møte med Ptil.

- bør bli stående i lang, lang tid

Frederic Hauge i Miljøstiftelsen Bellona mener Enis beslutning viser hvor alvorlige problemene på Goliat er.

– Når Eni nå sier at de velger å holde plattformen stengt så er det åpenbart at de vet at de ikke klarer å møte helt elementære krav for sikkerhet for mennesker og miljø, sier Hauge til Teknisk Ukeblad. 

Han legger til: 

– Etter de opplysningene Bellona har, er forholdene så alvorlige om bord at plattformen bør bli stående i lang, lang tid.

- Alle sikkerhetssystemene fungerte

Eni svarer på påstandene ved å henvise til funnene fra granskingen. Under planlagt arbeid med kontrollert ventilering av gass, så ble det påvist gass i et uønsket område, ifølge Wulff.

- Det resulterte i en nedstengning av kraftproduksjonen på plattformen, helt i henhold til prosedyre for å eliminere tennkilder. Alle sikkerhetssystemene fungerte slik de skulle. Hendelsen oppstod under planlagt arbeid og det var ikke snakk om en lekkasje, sier Wulff.

Hvorfor velger dere å vente med å starte opp igjen hvis alt var kontrollert og planlagt?

- Årsaken til det er at vi tar bekymringsmeldingene som har kommet fra tillitsvalgte og vernetjenesten på stort alvor, sier Wulff.

Han viser til at det er iverksatt et omfattende arbeid for å sikre arbeidsprosesser innenfor trepartssamarbeidet og den norske modellen.

- Gjennom gode og fruktbare diskusjoner med tillitsmannsapparatet og vernetjenesten, så har vi kommet frem til at vi ønsker å holde produksjonen nede inntil vi har fått på plass en del utestående arbeider, sier Wulff.

Selskapet har fremdeles full bemanning på Goliat og benytter anledningen til å utføre arbeid som må gjøres mens produksjonen er stengt. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.