KLIMA

Enige om klimaforlik

Partene i klimaforhandlinger ble torsdag morgen enige om en avtale- På bildet fra v.: SPs Aslaug Haga,finansminister Kristian Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg, Høyres leder Erna Solberg,  KrFs leder Dagfinn Høybråten og Venstre-leder Lars Sponheim
Partene i klimaforhandlinger ble torsdag morgen enige om en avtale- På bildet fra v.: SPs Aslaug Haga,finansminister Kristian Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg, Høyres leder Erna Solberg, KrFs leder Dagfinn Høybråten og Venstre-leder Lars Sponheim Bilde: Cornelius Poppe
Jannicke Nilsen, Per Erlien DalløkkenJannicke Nilsen, Per Erlien Dalløkken
17. jan. 2008 - 08:07

De rød-grønne regjeringspartiene er blitt enige med Høyre, KrF og Venstre om et klimaforlik nå i dag. Norge skjerper sine utslippsforpliktelser, noe som blant annet gjør det dyrere å kjøre bil.

Langsiktighet

- Dette forliket er med på å skape langsiktighet og forutsigbarhet i norsk klimapolitikk, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Han, finansminister Kristin Halvorsen og opposisjonspartilederne holdt i formiddag pressekonferanse på Stortinget.

Ifølge NTB skal klimaforliket innebære at partene er enige om å ta omtrent to tredeler av Norges utslippsreduksjoner nasjonalt.

Karbonnøytralt i 2030

Dette betyr at regjeringen går med på at Norge er forpliktet til et CO 2-kutt på fra 15 til 17 millioner tonn i 2020 når skog er inkludert. I klimameldingen la regjeringen opp til et nasjonalt kutt på fra 13 til 16 millioner tonn.

Klimaforliket betyr at Norge åpner for å fremskynde målet om å bli et karbonnøytralt samfunn fra 2050 til 2030.

Dyrere drivstoff

Dette er klimakameratene også, blant annet, enige om:

  • Avgiften på autodiesel og bensin går opp. Diesel økes med ti øre literen, mens bensinavgiften går opp med fem øre.
  • Forskning på fornybar energi skal trappes kraftig opp med 70 millioner kroner i år, 300 millioner til neste år og til minimum 600 millioner kroner i 2010.
  • Forskning på fornybar energi skal opp på samme nivå som tilskuddene til forskning på oljesektoren.
  • Utslippsforpliktelsene Norge har i Kyotoprotokollen skal overoppfylles med 10 prosent, noe som betyr en satsing på 5 milliarder kroner på klimatiltak i U-land i løpet av perioden 2008 - 2012.
  • I tillegg satser regjeringen 7-8 milliarder på klimatiltak i U-land som ikke er inkludert i Kyoto-avtalen.
  • Innsatsen for å stoppe avskoging i utviklingsland økes med om lag 3 milliarder kroner årlig, slik tidligere varslet.
  • Transnova, et statlig prøveprosjekt, skal etableres for å øke bruken av alternative drivstoff.
  • Drivstoffavgiftene vil fortsette å øke etter 2009. Et mål er at gjennomsnittlig utslipp fra nye personbiler skal være under 120 g/km.

Ikke ferdige

- Vi har ikke fått gjennomslag for alt vi ønsket, men dette er en mer ambisiøs klimaavtale, enn det forslaget regjeringen la fram før sommeren, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Stoltenberg sier at klimapolitikken er blitt kraftig rustet opp i løpet av 2007, men alle partlederne var nøye med å presisere at klimaforliket ikke betyr noe endelig punktum for klimapolitikken, og at det fortsatt vil pågå en klimadebatt.

- Nå går vi videre med konkretisering og tallfesting. Men at klimaforliket nå er undertegnet, er ikke noe punktum. Vi skal fortsette å utvikle norsk klimapolitikk, understreket statsministeren.

- Tøffe omlegginger

Erna Solberg mener den politiske klimadebatten vil fortsette rundt hvilke virkemidler som skal benyttes for å nå klimamålene, og rundt mixen av virkemidler, spesielt innenfor transportssektoren.

KrF-leder Dagfinn Høybråten påpeker at klimaforliket innebærer tøffe omlegginger i Norge, og at disse vil bli skjerpet i årene som kommer. Han retter også et lite spark mot næringslivet, som maser om forutsigbare rammevilkår.

- I 2009 er det FN-toppmøte i København. Der kan det komme enda mer ambisiøse klimamål. Det skal de som roper om forutsigbarhet vite, sier Høybråten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Utsatt reise

Klimaforhandlingene i Stortinget pågikk hele onsdag kveld, før partene var enige om å ta en pause og møtes igjen torsdag morgen. Ettersom partiene ikke ble enige onsdag, måtte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) utsette sin avreise til Antarktis. Han reiser i stedet på sin såkalte klimareise senere i dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.