KARRIERE

Enorm økning i startups: – Flere ser at de må skape sin egen arbeidsplass

Nesten doblet antall søknader til Innovasjon Norge fra året før.

I alt 2777 prosjekter ba om oppstartsmidler fra Innovasjon Norge i 2015. Det er 80 prosent flere enn året før, og en økning på 120 prosent fra 2013. Innovasjon Norge tror den høye arbeidsledigheten har gitt gründere et lite spark bak.
I alt 2777 prosjekter ba om oppstartsmidler fra Innovasjon Norge i 2015. Det er 80 prosent flere enn året før, og en økning på 120 prosent fra 2013. Innovasjon Norge tror den høye arbeidsledigheten har gitt gründere et lite spark bak. Bilde: Startuplab
Ina AndersenIna AndersenJournalist
15. apr. 2016 - 16:20

2777 søknader om etablerertilskudd på totalt 750 millioner kroner havnet i Innovasjon Norges innboks i 2015.

Det er en enorm økning i startups som ønsker oppstartsmidler, sammenlignet med årene før. 

Antallet søkere økte med hele 80 prosent fra i fjor, og det er langt over en dobling av antallet søknader som kom inn i 2013. 

– Vi har hatt stor pågang, og ser helt tydelig at det er flere som vil starte noe eget. Med mange kompetente mennesker som er blitt arbeidsledige det siste året er det også flere som ser at de må skape sin egen arbeidsplass, sier Jeanett Sandmo, strategiansvarlig i gründerdivisjonen i Innovasjon Norge, til Teknisk Ukeblad. 

Et spark bak

Antall innsendte søknader om etablerertilskudd til Innovasjon Norge.
Antall innsendte søknader om etablerertilskudd til Innovasjon Norge.

Sandmo tror bakgrunnen for den enorme oppsvingen i søknader fra gründere er en kombinasjon av ulike faktorer. At det nå er flere høyt utdannede som er arbeidsledige er trolig en del av årsaken.

– Samtidig er ikke arbeidsledigheten i Norge veldig høy ennå, så jeg tror ikke det er fullt så enkelt. Derimot tror jeg det er blitt en større bevissthet rundt det å skape noe eget. Attraktiviteten rundt det å være gründer er høyere enn noen gang, poengterer hun.

Likevel tror hun nok dagens arbeidsmarked og behovet for omstilling gjør at mange får seg et lite spark bak.

– Kanskje er det det som skal til for at de tør å gjøre det. Jeg tror nok oljekrisen har fått ballen til å rulle, og har gjort at det er flere som har kjent på behovet for et skifte, understreker Sandmo.  

Velger Norge

Sandmo mener også at det er en vridning mot at folk nå snakker opp Norge som et godt land å være gründer i.

– Det er interessant å se at dialogen nå handler om at Norge har en del konkurransefortrinn. Det er et godt land å leve i, vi har en kompetent befolkning, vi har relativt greie kostnader på ingeniører og teknologer, sier hun.

Og det er ikke lenger slik at alle startups skal til Silicon Valley. De vil heller være i Norge, forklarer hun.

– Vi ser at gründerne vil være i Norge og bygge opp næringslivet her og bidra til et godt økosystem for innovasjon.

I alt ble 1498 gründere tilgodesett oppstartsmidler fra Innovasjon Norge i fjor. De fikk til sammen nesten 400 millioner kroner. 

Oljegründere

I ett fylke er antall gründere mer enn femdoblet på to år. Pågangen har vært spesielt stor i Rogaland, som er hardest rammet av oljekrisen.

Antall innsendte søknader om etablerertilskudd til Innovasjon Norge i Rogaland. 
Antall innsendte søknader om etablerertilskudd til Innovasjon Norge i Rogaland. 

I 2013 fikk Innovasjon Norge 70 søknader fra Rogaland. I år kom 373 søknader på til sammen 103 millioner kroner inn i fylket. 59 millioner ble til slutt delt ut til 220 ulike prosjekter. 

– Her har det vært en markant økning, godt hjulpet av at vi fikk en ekstra bevilling på 100 millioner kroner til Sør- og Vestlandet som en del av krisepakken, sier Sandmo. 

Og selv om oljebransjen er inne i en nedgangsperiode, så hindrer det ikke gründerne i fylket å satse på oljeteknologi. Av prosjektene som ble etablert i fjor er oljerelatert næring den største enkeltgruppen.  

I 2015 fikk 48 søknader merket olje og gass tilsagn på til sammen 18,7 millioner kroner. En og en halv gang så mye som året før.

Helse og velferd

Men kanskje vel så spennende er de bransjene som følger etter, mener Sandsmo. 

– Innen helse og velferdsteknologi er det mye som skjer. Her er det prosjekter som hevder seg og vi ser at det er store muligheter for eksport innen dette segmentet, påpeker hun. 

I Rogaland fikk i alt 22 prosjekter innen helse 5,8 millioner kroner til sammen i 2015. Trolig er tallet også høyere, fordi en del helseprosjekter er sortert inn under IKT. 

– Det er kjempespennende å se hvordan også oljeteknologi og teknologi som krysser over ulike sektorerer kan bidra til nye mulighet og arbeidsplasser – for ikke å snakke om bedre helseløsninger, understreker Sandmo. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.