Energi 21 arbeider med en langsiktig og industridrevet strategi som omfatter hele energisektoren. Seks innsatsgrupper med omtrent 140 mennesker har arbeidet med å gjøre strategien konkret og handlingsrettet.
Nå er alle rapportene levert og sendt ut på høring.
Usikker rolle
Flere av innsatsgruppene skriver i sine rapporter at Enova kan få en rolle som teknologiutvikler og være med å finansiere pilotprosjekt.
– Det er usikkert hva Enovas rolle blir framover når de grønne sertifikatene kommer. En mulighet er at Enova kan få andre oppgaver, som å finansiere pilotprosjekt. Men det er opp til eierne, sier styreleder i Energi 21, Sverre Gotaas, som roser Enovas satsing på mer umoden teknologi.
– De bør fortsette i de baner. I stedet for å legge ned Energifondet kan eierne finner en annen fornuftig bruk av pengene. Dette er en spennende diskusjon som vi følger med stor interesse.
– Fantastisk jobb
Energi 21s vil legge frem sin endelige strategi, for myndighetene i juni. Nå er strategien på høring.
– Innsatsgruppene har gjort en fantastisk jobb og nå er det styrets jobb å prioritere hva vi skal satse på. Vi kan ikke legge frem 30 til 40 prioriteringer for politikerne. Det blir for mange, sier Gotaas, som innrømmer at denne prosessen blir tøff:
– Det har blitt gjort så mye godt arbeid.
– Lett å bli politisk
Energi 21 skal kun være et rådgivende organ for myndighetene:
– Det er lett å bli politisk, for forskning og energipolitikk henger tett sammen. Vår oppgave er å gi råd om teknologi. Hvordan kan vi utvikle teknologi til det beste for Norge? Hvis vi har en visjon om å bli en eksportør av grønne leveranser, så behøver det ikke å være begrenset til elektroner. Det kan være eksport av aluminium, solceller og andre varer.
– Forskning er konkurranse
Gotaas er fornøyd med at regjeringen etter innspill fra Energi 21 har bevilget mer penger til forsknings på fornybar energi:
– Det at det er blitt mer penger til forskning har ført til at det er blitt mange flere søknader til disse pengene også. Dette har ført til at innvilgningsprosenten har gått ned – men antall prosjekter som har fått penger har gått opp. Det er ikke penger nok til alle og det skal det heller ikke være. Forskning skal være konkurranse.
– I de fleste rapportene fra innsatsgruppene etterlyses det støtte til pilotprosjekt?
– Ja, det er forståelig. Behovet for å få testet ut teknologi er stort og det er knyttet store kostnader til dette trinnet. Det forventes at bedriftene tar mer og mer ansvar for den kommersielle fasen. Det er ikke så vanlig at staten finansierer rene industrielle satsinger, sier han, og understreker at det er vanlig at industrien selv tar størsteparten av regningen.
Finansieringsmodeller
Gotaas understreker at det er viktig å se utviklingsprosjekter i et helhetlig løp:
– Fra forskningsfase via demonstrasjon til kommersialisering. Vi må bygge finansieringsmodeller som sikrer at de beste prosjektene tas gjennom hele løpet. Energi 21s arbeid vil bidra til å heve kvaliteten på dialogen mellom aktørene i industrien og i innovasjonskjeden.