Så langt i år har Enova brukt 90 millioner kroner til å støtte over 6000 tiltak i boliger.
Men Olje- og energidepartementet (OED) hadde satt av 250 millioner kroner til ordningen i år. Dette vil ikke Enova klare å bruke opp.
– Nei, men med veksten vi har sett i år, så går det i riktig retning, understreker Enovas programsjef for bygg, bolig og varme Gunnel Fottland overfor Teknisk Ukeblad.
Bedring tross alt
Hun viser til at i fjor, da OED hadde satt av 250 millioner til tiltak i boliger, brukte Enova kun 65 millioner kroner i løpet av hele året.
– Vi passerte fjorårets totale utbetaling allerede i juli i år. Enova har fortsatt som ambisjon å nå målet om at 250 millioner kroner årlig skal kunne brukes til å støtte tiltak som skaper en varig markedsendring, slik at det vanlige for husholdningene vil velge gode miljø- og klimavennlige løsninger. Vi er fornøyde med å se en betydelig vekst fra i fjor til i år som viser at vi nærmer oss målet, sier Fottland.
Riksrevisjonen har vært kritisk til Enovas støtte til privatboliger, blant annet fordi de mener det kreves for store tiltak for å få støtte.
Endringer er blitt gjort, men ikke omfattende nok, ifølge miljøbevegelsen og deler av byggenæringen.
- Les også: Strømsjokk! Hvilket strømsjokk?
Fossilforbud
– Hvor tror du dere vil ende i år?
– Vanskelig å si. Nå har jo regjeringen foreslått forbud mot fossil fyringsolje. Da ser vi for oss at det kommer en betydelig økt mengde søknader i forbindelse med det. Vi får nå inn 160-170 søknader i uka, sier Fottland.
Den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden ligger ifølge Fottland på tre til fire uker.
Hun tror det er viktig å være i dialog med leverandørbransjen og håndverkere for å gjøre støtteordningen mer kjent, siden disse er i direkte kontakt med kundene.
Ser på endringer
– Er det aktuelt for Enova å administrere ordningen Zero og Naturvernforbundet foreslår med å gi håndverkere direkte økonomisk støtte for å selge inn energieffektiviseringsprosjekter?
– Vi ser i hvert fall hele tiden etter muligheter for å gjøre tilskuddsordningen vår mer aktuell og bidra til å gjøre det mer lønnsomt å velge miljø- og klimavennlige løsninger. Vi ser at det må strukturelle endringer til for å løse ut enda mer, og det kikker vi på nå framover. Dette er et levende virkemiddel som skal tilpasse seg, sier Fottland.
– Har dere for høye krav til størrelsen på tiltakene som må gjøres for å få støtte?
– Jeg mener vi har gode grunner til å ha det nivået på støtteordningene som vi har i dag. Så jobber vi hele tiden med å følge med på hva som skjer i markedet, sier hun.