I går undertegnet Olje- og energidepartementet og Enova en ny fireårlig avtale om forvaltningen av midlene i Energifondet.
Der gikk det fram at 10 prosent til teknologistøtte og støtte til teknologier som er like ved å bli modne for markedet.
De ti prosentene er imidlertid en nedre grense, understreker Enovas administrerende direktør Nils Kristian Nakstad overfor Teknisk Ukeblad. Enova har nemlig mulighet til å bruke mer penger hvis de mener det gir en bedre klimaeffekt enn alternativene.
– Her har vi frihet innenfor målbildet vårt, sier Nakstad.
Les også: Norsk bygg hylles i Rio
Vil ha gode prosjekter
– Så hvis dere finner ut at teknologstøtten deres har veldig god klimaeffekt, kan dere øke den betydelig over 10 prosent, for eksempel til 20 prosent?
– Ja, vi vil til enhver tid se dette i sammenheng med tilgangen på gode prosjekt og våre mål. Det er opp til oss å prioritere mellom områder for å skape best mulige resultater. Hvis prosjektene er gode, kan betydelige deler av midlene gå til teknologistøtte, sier Nakstad.
– De ulike markedene, som industri, teknologi, bygg, varme etc. kan være i litt ulik fase, og da er det viktig for oss at vi har fått fleksibilitet til å prioritere mellom dem. Nå er det opp til aktørene å komme med gode prosjekter, utdyper han.
Les også: Sivilingeniørene krever klimahandling
200 millioner
Nakstad sier at de ti prosentene om lag vil utgjøre 200 millioner kroner i året i 2014, da avkastningen av fondet vil være rundt to milliarder kroner hvis man legger en rente på to prosent til grunn.
I 2013 vil det ligge noe under 200 millioner kroner på grunn av at det kommer - Energisparing blir mindre lønnsomt enn tidligere år, mens summen i 2015 ifølge Olje- og energidepartementet vil være 300 millioner kroner på grunn av Nito vil ha et klimateknologiråd som politikerne ble enige om i klimaforliket.
Den store økningen i fondsavkastningen kommer først etter at den aktuelle avtalen løper ut ved årsskiftet 2015/2016.
Les også: Enighet om klimaforlik på Stortinget
Vil samarbeide
– Enova skal støtte prosjekter som er nær ved å kunne introduseres til markedet. Men avgrenser avtalen godt nok de ulike oppgavene mellom Norges forskningsråd og Innovasjon Norge?
– Samarbeidet fungerer godt. Og vi har et klart ønske om å videreutvikle det med disse aktørene og med andre offentlige instanser som Klima- og forurensinsdirektoratet (Klif), sier Nakstad.
Les også: Fem år til med elbil-subsidier