T2

Er det egentlig noen vits i å kjøpe den nyeste modellen?

Vi testet Samsung Galaxy S3 om igjen - to år etter at den kom. Den koster halvparten av S5.

Samsung Galaxy S3 er snart to år gammel, og prisen er halvert siden denne toppmodellen var ny. Er dette fortsatt en telefon å satse på?
Samsung Galaxy S3 er snart to år gammel, og prisen er halvert siden denne toppmodellen var ny. Er dette fortsatt en telefon å satse på? Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
22. mars 2014 - 08:00
Vis mer

Sånne som oss, som tester alle de nyeste og beste telefonene på markedet, kan kanskje beskyldes for å miste gangsynet innimellom.

Vi belønner ofte dyre toppmodeller med god omtale og høye karakterer. Ikke uten grunn, selvsagt. Mobilprodusentene lager stadig bedre produkter for å få deg til å åpne lommeboka så ofte som mulig, så de nyeste er ofte de beste.

Du er nødt til å punge ut nærmere 6000 kroner om du vil ha en Apple iPhone 5S, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 eller en annen ny toppmodell.

Greit nok, men hva om budsjettet ikke rommer en telefon i denne prisklassen – betyr det at du er nødt til å leve med en dårlig telefon?

Fingeren i jorda

Vi har lagt toppmodellene vi har levd med de siste månedene på hylla, stukket fingeren i jorda og den siste uken utstyrt oss med en billig telefon for å sjekke ståa.

Telefonen vi har sett på er Samsung Galaxy S3 I9300. Dette er den originale utgaven av telefonen som ble lansert i mai 2012, altså en to år gammel modell.

Vi har gått for denne fordi det er en gammel toppmodell med maskinvare som fortsatt er å betrakte som rimelig sprek, har en god skjerm og en hyggelig pris. I skrivende stund går den for 2500 kroner. Den er stadig populær, og fortsatt et vanlig syn.

Vi har sjekket hvordan den fremstår sammenlignet med de tilgjengelige toppmodellene akkurat nå, og om det er noen spesielle grep vi kan ta for å få den til å bli raskere. Rett og slett om du egentlig trenger å kjøpe en ny om du har en Galaxy S3 fra før, og om det er en telefon å vurdere å kjøpe i dag.

LES OGSÅ: 25 smarte tips og triks til Galaxy-telefoner

Slitt

Da vi testet den syns vi den var fin å se på, og selv om den er laget i plast opplevde vi at den var godt bygget.

Nå sitter vi med en telefon som har vært brukt en stund, og det er ganske trygt å si at den ikke akkurat har holdt seg veldig bra de siste par årene. Bakdekselet er veldig ripete, og det er sprekker rammen rundt telefonen. Men telefoner har det med å bli slitt.

Samsungs menysystem er som vanlig installert, og telefonen kjører Android 4.3.
Samsungs menysystem er som vanlig installert, og telefonen kjører Android 4.3.

Fortsatt en god skjerm

Skjermen er 4,8 tommer stor, og har oppløsningen 1280 x 720 piksler. Det er ikke lenger imponerende tall sammenlignet med de nye toppmodellene, men ærlig talt er det mer enn godt nok for våre øyne.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Dette er en videre en Super AMOLED-skjerm, som har god kontrast og perfekt sortnivå. Vi har enkelt og greit ikke kommet over noen situasjoner der vi føler at denne skjermen ikke er god nok. Det må i tilfelle være at den ikke er like lyssterk som på de fleste nye toppmodeller.

Kameraet på telefonen måler seg ikke med de nyeste modellene, men dårlig er det ikke. I svak belysning gir det ikke veldig gode resultater, men i greit dagslys og med fotolys fungerer det fint. Et greit kamera dette, med andre ord.

Basisfunksjonene

Når det gjelder batteritiden er dette kanskje det vi liker minst med Galaxy S3. I beste fall varer det hele dagen, men som regel må vi passe på å lade den et par ganger om dagen.

En viktig del av forklaringen er nok at batteriet er brukt i et par år, og har mindre kapasitet enn da det var nytt. Den aktuelle modellen vi testet har lagt ubrukt med helt flatt batteri i månedsvis, noe som påvirker kapasiteten negativt.

Det andre er at maskinvaren bruker mer strøm enn på nyere telefoner, kombinert med at batteriet har lavere kapasitet enn nye telefoner som regel har.

LES OGSÅ: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

Talekvalitet og slikt har vi ikke noe å utsette på.

Vi opplever litt problemer med nettleseren på telefonen.
Vi opplever litt problemer med nettleseren på telefonen.

Rimelig oppdatert

Galaxy S3 er i skrivende stund oppdatert til Android 4.3. Vi har hørt rykter om at den skal få Android 4.4, men dette er ikke offisielt bekreftet. Den kjører Samsungs TouchWiz-brukergrensesnitt.

LES OGSÅ: Dette er nytt i Android 4.4

Her fant vi våre største praktiske problemer med denne telefonen. Etter at vi hadde nullstilt telefonen for å begynne med blanke ark, og deretter oppdatert den til Android 4.3, opplevde vi den rett og slett som litt treg.

Vi tok derfor noen enkle grep for å gjøre den litt raskere, inkludert å deaktivere tjenester og apper, skru av animasjoner og fjerne alt vi ikke bruker på startskjermen. Likevel opplevde vi at ytelsen var grøtete.

LES MER: Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Galaxy S3 fungerer bra til underholdning.
Galaxy S3 fungerer bra til underholdning.

Fra treg til tregere

Det viser seg imidlertid at å deaktivere de fleste av telefonens medfølgende apper gjør telefonen enda tregere. Vi har så langt ikke klart å pønske ut hvilke apper som gir dette utslaget, men etter at vi slo det fra oss og reaktiverte alt ble telefonen rimelig kjapp. Å deaktivere apper bør dermed gjøres gradvis.

Noen tregheter har vi imidlertid ikke klart å kvitte oss med. Vi opplever store, til dels katastrofale problemer i nettleseren. Greit nok at nettsider kan laste tregt, og at det av og til kan hakke når vi ruller i sidene. Verre er det at den ofte nettsider ofte slutter å svare, slik at lenker ikke fungerer og må lukkes. Problemet går igjen i Samsungs medfølgende nettleser og Chrome, og vi antar at problemet først og fremst skyldes programvare.

Vi installerte nettleseren Opera, som forsåvidt fungerer bedre, uten at vi kan påstå at surfeopplevelsen er lynrask her heller.

LES OGSÅ: Opera Max skal halvere dataforbruket

Selv om maskinvaren ikke er siste og nyeste, klarer vi fint å spille nye og tyngre spill på Galaxy S3.
Selv om maskinvaren ikke er siste og nyeste, klarer vi fint å spille nye og tyngre spill på Galaxy S3. Marius Valle
Generelt tar en del operasjoner lenger tid enn vi er vant til, men det må man nesten regne med når man ikke har den nyeste og sprekeste maskinvaren til rådighet under panseret. Vi snakker om ting som å starte tunge apper og å veksle mellom slike.

Utover dette har vi egentlig ingenting å utsette på hastigheten. Med unntak av problemene vi opplever i nettleseren kan vi gjøre alt vi trenger på Galaxy S3. Det inkluderer også å kjøre tyngre spill, som GTA San Andreas. Det tar lang tid å starte, men flyter bra.

Resten har vi egentlig ikke så mye å utsette på. Galaxy S3 duger til musikk, video, navigasjon og alt annet vi pleier å bruke smarttelefoner til.

Selv om denne telefonen ikke har 4G-støtte, og en viss mobiloperatør vil ha deg til å tro at «mobilen aldri blir raskere enn abonnementet», fungerer 3G fortsatt fint for vår del. Vi har nedlastingshastigheter på rundt 7 Mbps og opplastingshastigheter på opp mot 4 Mbps, noe som i grunnen er mer enn nok til vår bruk, med Netflix, Spotify, surfing og installasjon av apper.

LES OGSÅ: Disse appene gjør deg glad for å ha Android

Om du er villig til å modifisere programvaren på telefonen din, kan du få en lettere Android-installasjon med for eksempel Cyanogenmod. Det krever at du har litt teknisk innsikt.
Om du er villig til å modifisere programvaren på telefonen din, kan du få en lettere Android-installasjon med for eksempel Cyanogenmod. Det krever at du har litt teknisk innsikt.

Blir den kjappere med rooting?

Her kunne vi gjerne rundet av, og konkludert med at Galaxy S3 naturlig nok ikke er like sprek som nyere toppmodeller, men likevel fungerer fint til det meste.

Vi klarte imidlertid ikke helt å slå fra oss tanken om at telefonen kunne vært sprekere om den ikke var tynget ned av Samsungs grensesnitt og mange apper.

Vi bestemte oss derfor for å erstatte Samsungs programvare med en tredjepartsutviklet Android-installasjon. Dette innebærer å «roote» telefonen, og er egentlig ikke noe vi anbefaler folk flest å gjøre. Det er mange feller å gå i, og i ytterste konsekvens kan du ødelegge telefonen dersom du begir deg ut på dette. Du må tross alt åpne vanligvis lukkede funksjoner på telefonen, og bytte ut programvaren.

Vi skal derfor ikke gå nærmere inn på hvordan prosessen fungerer - om dette er noe du er interessert i og har ferdighetene til, finner du uansett fremgangsmåten på Google.

Her har vi installert Cyanogenmod 11, som sørger for at Galaxy S3 får Android 4.4. I samme slengen strippes telefonen for Samsungs programvare.
Her har vi installert Cyanogenmod 11, som sørger for at Galaxy S3 får Android 4.4. I samme slengen strippes telefonen for Samsungs programvare.

Galaxy S3 med Cyanogenmod 11

Vi installerte Cyanogenmod 11, som sørger for at telefonen får Android 4.4. Vi sammenlignet så tider på blant annet oppstart, start av kameraet og start av noen apper. Resultatet var omtrent det samme før og etter, med unntak av å låse opp telefonen, som går merkbart kjappere med Cyanogenmod 11.

Vi sjekket også hastigheter på Wi-Fi og 3G, og fikk omtrent samme resultat før og etter.

Vi ser ikke noen store forbedringer i ytelsestestene vi har kjørt heller. Tvert om, faktisk. I testen Quadrant får vi 6115 poeng med original programvare, og 5250 poeng med Cyanogenmod 11. Den nettleserbaserte testen Browsermark, kjørt i nettleseren Chrome, ga 2166 poeng originalt og 2165 poeng med Cyanogenmod 11.

Det viktigste er at vi opplever telefonen som mer responsiv generelt. Og det er det vi først og fremst var ute etter. Etter modifiseringen syns vi den er nesten like smidig som sprekere telefoner.

Problemene vi hadde med nettlseren er også borte. Android 4.4 har en del forberinger i seg selv, og alle Samsungs apper og tjenester er skåret helt vekk. Dette har mye å si for opplevd hastighet.

Ikke forvent mirakler

Dette er dog ingen vidundermedisin. Med mindre du er spesielt interessert i å fikle med telefonen, sparer du deg for hodebry om du holder deg til telefonens originalprogramvare.

Du skal generelt «ha peiling på data» for å begi deg ut på denne stien. Mye kan gå galt, og du kan i ytterste konsekvens risikere at garantien ryker om det går helt galt på grunn av modifikasjonene.

Ingen Samsung-apper å spore i menyen her.
Ingen Samsung-apper å spore i menyen her.

Konklusjon

Vi er egentlig ikke så overrasket over at vi fortsatt syns Galaxy S3 er en veldig ålreit telefon, selv om den begynner å dra på årene.

Vårt største ankepunkt er at den mangler 4G-støtte, som gir langt høyere internetthastighet når du er på farten. Samtidig er det greit å ha i bakhodet at 3G i aller høyeste grad gir akseptabel internetthastighet i de fleste tilfeller.

Batteritiden er vi heller ikke helt solgt på, men vi antar at et nytt batteri vil ha bedre kapasitet enn det godt brukte som står i akkurat denne telefonen.

Det skal sies at Galaxy S3 også finnes i en versjon med 4G, men den er så dyr at det bare er tullete å kjøpe den nå.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om LTE

Slik vi ser det får du en telefon med rimelig sprek maskinvare, god skjerm, og de aller fleste mulighetene du får på langt dyrere telefoner om du går for Galaxy S3.

Da må du for all del passe på å kjøpe den til riktig pris, for du skal ikke mange hundrelappene over 2500 kroner før den begynner å fremstå som et dårlig kjøp. For eksempel koster LGs nyere og sprekere G2 så lite som 3300 kroner. Samsung Galaxy S4 koster 3500 kroner. HTCs flott One går for like mye. For ikke å snakke om Google Nexus 5, som går for 3000 kroner. Alle disse støtter 4G og har skarpere skjerm enn Galaxy S3.

Da kan en spørre seg om det er noe poeng i å kjøpe S3 ny i dag, når du får så mange sprekere telefoner til 500 kroner mer. Om du kommer over et godt tilbud, eller kan kjøpe en pent brukt, er det muligens et smart kjøp.

Eller kanskje du allerede har en Galaxy S3, og vurderer om du snart trenger å kjøpe en ny telefon. Kanskje du kan bruke de pengene på noe morsommere, for om du rydder litt på telefonen din og holder den oppdatert kan den egentlig brukes en god stund til.

Alt i alt syns vi Samsung Galaxy S3 holder seg godt, men prisen bør synke enda litt til før vi kan anbefale deg å kjøpe den ny. Men det er en telefon vi gjerne kan bruke fortsatt.

Så for å svare på spørsmålet vi stilte innledningsvis: Kan vi leve med en to år gammel telefon i dag? Enkelt og greit: Ja.

LES OGSÅ:

Google lanserer operativsystem for klokker

Nå dropper Apple iPad 2

25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Slik gjør du iPhone raskere

De største nyhetene og trendene fra mobilfesten  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.