MOBIL

Er det verdt å oppgradere til iPhone 6?

Vi ser på argumentene for og mot å punge ut for Apples nye.

Fra venstre: iPhone 6 Plus, iPhone 6, iPhone 5S og iPhone 5C.
Fra venstre: iPhone 6 Plus, iPhone 6, iPhone 5S og iPhone 5C. Bilde: Apple
Marius ValleMarius ValleJournalist
10. sep. 2014 - 10:57

Det har alltid vært enkelt å velge en ny iPhone. Det har aldri vært mer enn én toppmodell å velge mellom, og det eneste du måtte bestemme deg for var om du ville ha mye eller lite minne.

Nå må du også finne ut hvilken skjermstørrelse du vil ha.

Vi har satt sammen en liste for og imot kjøp av de nye iPhonene.

Les også: Større iPhone og Apple Watch

For: Skjerm

iPhone 6 har 4,7 tommers skjerm, og iPhone 6 Plus 5,5 tommers skjerm.

Om du er Apple-lojalist høres dette kanskje mye ut. Om du har brukt andre smarttelefoner de siste årene er det slett ikke sikkert at det er et så skummelt konsept.

Sammenlignet med konkurrenene har iPhone 5S sin fire tommers skjerm vært nesten plagsomt liten. Selv sliter undertegnede med å skrive forståelig tekst på tastaturet.

Større skjerm betyr større plass til tastatur, og at alt annet også blir større. Skjermene har kanskje ikke spektakulær oppløsning sammenlignet med hva konkurrentene driver med, men realiteten er at du neppe trenger så mye høyere oppløsning.

Eksempel: LGs toppmodell G3 har en skjerm med høyere oppløsning - 1440 x 2560 piksler. Det er ikke praktisk mulig å se forskjell på dette og en tilsvarende skjerm med 1080 x 1920 piksler. LGs løsning ser ut til å være bildeoppskarpingsalgoritmer for å få bildene til å fremstå som skarpere. Vi tror altså at de nye iPhone-skjermene er plenty skarpe.

«Retina HD» er for øvrig egentlig et meningsløst begrep. Med «Retina» ville Apple selge inn at oppløsningen var så høy som den trengte å være for at det ikke skulle være mulig for øyet å skille mellom bildepunkter. Hvorfor man trenger Retina i HD er derfor et godt spørsmål.

Les også: Samsungs nye Note har en knekk i skjermen

Mot: Spesifikasjoner

Jada, Apple A8-brikken er 25 prosent raskere og har 50 prosent raskere grafikk.

Med hånda på hjertet – hvor ofte har du opplevd at iPhone 5S, eller iPhone 5 for den saks skyld, ikke har nok prosessorkraft til å løse en oppgave mer enn tilfredsstillende nok?

iPhone 6 har sprekere spesifikasjoner, naturlig nok. Men det er gjerne ikke grunn god nok til å oppgradere om du har forgjengeren, som fortsatt er en spreking.
iPhone 6 har sprekere spesifikasjoner, naturlig nok. Men det er gjerne ikke grunn god nok til å oppgradere om du har forgjengeren, som fortsatt er en spreking. Apple
At nye telefoner har mer regnekraft er en naturlov, men med mindre du har veldig spesielle behov er det sjeldent en god grunn til å punge ut. Husk også på at mye av regnekraften til A8-brikken går med til å drive en skjerm med høyere oppløsning.

Rent praktisk er det ingen store nyheter på spesifikasjonslisten. Om du har en ny elller ganske ny Android- eller Windows-telefon har du antakelig allerede LTE med 150 Mbps nedlasting, 802.11ac, NFC-støtte, og det andre iPhone 6 har.

Har du en iPhone 5S har du fingeravtrykkleser fra før. Apple-entusiaster har trukket på skuldrene når vi har påpekt at iPhone har manglet NFC tidligere. Da er det neppe viktig nå heller. I alle fall ikke før betalingsløsningen er på plass i Norge.

Bedre spesifikasjoner er dermed ikke god nok grunn alene til å oppgradere.

Les også: Denne gjør mobilen til en Oculus Rift-utfordrer

For: Masse minne

Selv om spesifikasjonslisten gjerne ikke er noen «tour de force», er det én ting som får tennene til å løpe i vann: 128 GB.

Smak litt på den.

Det er alvorlig mye lagringsplass til bilder, video og annet. Det spiller ingen rolle at iPhone ikke støtter minnekort lenger. I alle fall ikke når det kommer til lagringsplass til det digitale pikkpakket ditt.

Les også: Dette kortet lagrer 128 GB

Apple Pay er det nye NFC-baserte betalingssystemet bygget inn i iPhone 6.
Apple Pay er det nye NFC-baserte betalingssystemet bygget inn i iPhone 6.

Mot: Apple Pay er i det blå

Det er jo spennende at Apple har laget et betalingssystem, men hvem vet når du kan bruke telefonen til å betale for deg i Norge.

Ikke at det er noen ny tanke med mobilbetaling via NFC heller. Telenor og DNB har utviklet en løsning kalt Valyou, som benytter NFC-sensoren i Android-telefoner til betaling på eksisterende betalingsterminaler.

Hvorvidt denne i det hele tatt vil fungere med iPhone 6 er for tidlig å si, ettersom Apple ikke har sluppet noen SDK (utviklerverktøy) for NFC-API-et enda, så det er forsåvidt ikke mulig enda.

Vi antar at partnerskap må på plass, og avtaler må signeres først. Sånt kan ta tid. Norge er neppe først på Apples liste over land det haster å få Apple Pay ut i heller.

Mobilbetaling er dermed ingen god grunn til å kjøpe iPhone 6. Ikke enda, i alle fall.

Les også: Slik fungerer NFC og mobilbetaling

For: Bedre batteri

Batteritid har aldri vært iPhones store styrke, og selv om vi tviler på at de nye modellene har batteri som holder hele uka, er det hyggelig at Apple har utnyttet den ekstra plassen til å få på plass flere elektroner.

Apple sier ikke noe om kapasiteten i amperetimer, men vi noterer oss følgende tall fra spesifikasjonslistene:

iPhone 6 Plus: 24 timer tale over 3G, 12 timer surfing over 3G, 4G og Wi-Fi.

iPhone 6: 14 timer tale over 3G, 10 timer surfing over 3G, 4G og Wi-Fi.

Verdt å merke seg er at de minste utgaven ikke har lengre praktisk brukstid enn iPhone 5S, utover lengre taletid. Skal du ha iPhone med kraftig batteri er det altså iPhone 6 Plus som gjelder.

Les også: Slik sjekker du hva som tømmer mobilbatteriet

Mot: Så himla dyrt, da gitt

Det har aldri vært billig å ha det siste og beste fra Apple, og det er ikke noe som forandrer seg denne gangen heller. Se bare på disse tallene:

iPhone 6:

  • 16 GB: 5790 kroner
  • 64 GB: 6690 kroner
  • 128 GB: 7590 kroner

iPhone 6 Plus:

  • 16 GB: 6690 kroner
  • 64 GB: 7590 kroner
  • 128 GB: 8490 kroner

Med fare for å motsi oss selv: 128 GB er fint å ha, men er det virkelig verdt nesten 2000 kroner ekstra sammenlignet med 16 GB-modellen?

Vi aner ikke hva slags minne Apple har utstyrt de nye telefonen med, men det må være dyre saker.

Et minnekort med 128 GB kapasitet koster i dag fra 900 kroner. Stort sett alle nye Android- og Windows-telefoner med minnekortstøtte kan bruke disse kortene.

Les også: Tre tjenester du bør slutte å betale for

iPhone 6 er utstyrt med et 8 MP iSight-kamera med en ny sensor som skal gjøre at iPhone 6 angivelig skal fokusere bedre enn noen sinne.
iPhone 6 er utstyrt med et 8 MP iSight-kamera med en ny sensor som skal gjøre at iPhone 6 angivelig skal fokusere bedre enn noen sinne.

For: Bedre kamera

Ny modell, bedre kamera. Slik er naturlovene i mobilverdenen.

Apple mener selvsagt at kameraet i iPhone 6 tar mye bedre bilder enn før, og det kan sikkert stemme.

Vi tror imidlertid mange vil sette pris på raskere fokusering ved hjelp av fasedeteksjon. De fleste andre mobilkamera bruker kontrastdeteksjon, som finner ut om noe er i fokus ved å sjekke hvor høy kontrast det er i punkter av bildet. Når et objekt er i fokus har det høyere kontrast enn objekter som ikke er i fokus.

Fasedeteksjon brukes i dyre kamera, og fungerer veldig, veldig enkelt forklart ved at kameraet undersøker hvor stor forskjell det er i lyset som treffer den fra to forskjellige linser. Er det stor forskjell er motivet ikke i fokus, og fokusmotoren justeres tilsvarende for å få objektet i fokus.

Så skal det sies at Apple ikke er først ute med dette systemet. Samsung Galaxy S5 har allerede fasedeteksjon.

Dette er heller ikke det eneste fancy fokussystemet der ute. LG G3 bruker en infrarød laser til å fokusere, og det fungerer utmerket.

Vi tror også at det er flere enn oss som syns høyhastighetsvideo, eller «sakte kino» er kjempemorsomt. På iPhone 6 kan du ta opp video med 240 bilder i sekundet, noe som betyr mulighet til å fange enda flere detaljer i bevegelser.

Dette er dobbelt så raskt som iPhone 5S og de fleste andre telefoner, som tar høyhastighetsvideo med 120 bilder i sekundet.

Les også: Her er Sonys nye flaggskip-mobil

Fra venstre: iPhone 6 Plus, iPhone 6 og iPhone 5S.
Fra venstre: iPhone 6 Plus, iPhone 6 og iPhone 5S.

Mot: Sværinger

Vi skal avslutte der vi startet. Selv om det for mange vil oppleves som positivt med større skjerm, er det ikke til å komme unna at iPhone 6-modellene er en god del større enn iPhone 5S.

Vi har sammenlignet iPhone-modeller og et par konkurrenter.

I tall ser det slik ut:

 iPhone 5SiPhone 6iPhone 6 PlusSamsung Galaxy S5LG G3
Høyde123,8 mm138,1 mm158,1 mm142 mm146,3 mm
Bredde58,6 mm67 mm77,8 mm72,5 mm74,6 mm
Tykkelse7,6 mm6,9 mm7,1 mm8,1 mm8,9 mm
Vekt112 g129 g172 g145 g149 g

 

iPhone 6 er halvannen centimeter høyere og en knapp centimeter bredere enn iPhone 5S. Den er omtrent en halv centimeter smalere og kortere enn Samsung Galaxy S5, som har 5,1 tommers skjerm.

iPhone 6 Plus er naturlig nok enda større, da den har 5,5 tommers skjerm. Det har LG G3 også, men er likevel mer enn en centimeter kortere, og en tanke smalere.

Om du syns Android-flaggskipene er i største laget, vil du dermed også syns at de nye iPhone-modellene er for store.

Vil du fortsatt ha det smått er det 5S eller 5C som gjelder.

Bestilles denne måneden

Om du bestemmer det for å gå for en ny iPhone, er det uansett greit å få med seg at telefonene kan forhåndsbestilles 26. september.

Hvis du har en iPhone fra før, kan du laste ned iOS 8 17. september.

Les også:

Husker du den første iPhonen?

Slik gjorde vi en gammel iPhone 4 dobbelt så rask

– Like bra som iPhone og Galaxy, bare billig  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.