KARRIERE

Er dette den nye Statoil-sjefen?

Kristin Skogen Lund, Alexandra Bech Gjørv, Ingvild Myhre, Hege Skryseth, Margaret Øvrum og Berit Svendsen er blant kandidatene til toppjobbene.

Maria Amelie, Dag Yngve DahleMaria Amelie, Dag Yngve Dahle
13. mars 2012 - 07:14

– Alexandra Bech Gjørv har tung industriell erfaring fra Statoil og Hydro og flere tunge styreverv. Som leder av 22. juli-kommisjonen er hun nå posisjonert midt i det politiske smørøyet. Å beherske det politiske ved disse jobbene er avgjørende, og det gjør hun. Hun har vist at hun kan takle kulturen i store virksomheter og at hun har politisk ryggmarksrefleks, sier hodejeger Jan Petter Halvorsen til Teknisk Ukeblad.

Han er ikke i tvil:

– Jeg er overbevist om at Bech Gjørv er en klar kandidat til Statoil-jobben når den blir ledig. Hun kan også være aktuell som ny Hydro-leder i neste runde, sier Halvorsen.

Les også: Flere jobbskifter øker menns lønn

Lysende stjerne

Han er i dag medeier av rekrutteringsselskapet Head4More, men er etter mange år i Mercuri Urval en av Norges mest kjente hodejegere.

På den norske næringslivshimmelen ser han en annen lysende stjerne, nemlig Kristin Skogen Lund.

– Hun har vært direktør i Schibsted og er nå konserndirektør i Telenor, men enda viktigere er nok hennes rolle som NHO-president. NHO- og 22. juli-kommisjonsvervet er de mest sentrale du kan ha i dagens Norge. I NHO har Skogen Lund gått en god politisk skole og har etablert mange viktige relasjoner, sier han.

Halvorsen mener Telenor-jobben kan bli raskere ledig enn toppjobbene i Statoil og Hydro.

Les også: Menns lønn synker med kvinnelige sjefer

http://tumigrer.tu.no:8080/migrator/ws/publication/www.tu.no/resource/binary/122651

Mesterligaen

– Skogen Lund er en åpenbar kandidat. Baksaas har sittet lenge og gjort en god jobb, men han har sett bedre dager. Det siste året har han fått et par riper i lakken. Særlig da telenettet var nede i fjor, opptrådte han politisk uklokt da han ikke reiste hjem og selv frontet media. Den pågående korrupssjonskandalen i India er også en sak som er lite ønsket, sier han.

Han påpeker at toppjobbene i Norges største selskaper er svært krevende og stiller store krav til politisk kløkt og medietekke.

– Dette er ikke tippeligaen, men Champions League, sier han.

– Margaret Øvrum i Statoil eller Berit Svendsen i Telenor er outsidere til disse stillingene, men mangler kanskje erfaring fra det politiske spillet til å nå helt til topps. Skogen Lund og Bech Gjørv reiser seg som de klare stjernene blant kvinnelige kandidater, sier Halvorsen.

Les også: Her tjener kvinnene best

Høy IQ gir deg ikke topplederjobber 

1200002735.jpg

Flere må ta ansvar

Tekna-president Marianne Harg kommer med flere eksempler på kvinnelige kandidater.

Blant dem er Hege Skryseth, administrerende direktør i Microsoft, Ingvild Myhre, leder av Norges forskningsråds hovedstyre, Åse Aulie Michelet i GE Healthcare og Nina Udnes Trondstad i Aker Kværner Verdal.

– Vi har etter hvert mange kvinner som toppledere i en del selskaper, i toppledergrupper og styrer at vi kommer sikkert til å få noen flere helt på toppen før det er gått lang tid. Men det er fortsatt viktig at mange nok tar linjeleder- og resultatansvar på alle nivåer slik at tilfanget blir stort nok, sier Harg.

Les også: Færre toppledere er ingeniører

Voldsomt lederlønnshopp

Finansansatte fikk mest... igjen

Dette ble fjorårets lønnsvinnere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.