Bortenfor flyplassen på Svalbard, i underkant av en mil fra Longyearbyen, ligger det et hyttefelt med 58 hytter.
Der har de høye fjell i ryggen og en fantastisk utsikt mot Isfjorden. Det er nok det største hyttefeltet så langt nord, men det er uvanlig av flere grunner enn det.
Alzheim
40 av disse hyttene har en fiberforbindelse på 50/50 Mbit/s. En hastighet de fleste på fastlandet vil misunne dem. Så får det heller være at de ikke har vann og kloakk.
Langt ute i hyttefeltet i Bjørndalen, som har fått navet etter alle isbjørnene som vandrer rundt her, finner vi hytta til Svein Nordal.
Den uskrevne regelen er at alle hyttene her ender på –heim, -bu eller ly. Svein har nådd den modne alder av 63 år og valgte å kalle hytta si for Alzheim.
Les også: Hver 37. time tjener Apple inn et operahus
Fiberfrelst
Det er selvfølgelig Svein som er ildsjelen i prosjektet som har skaffet fiberforbindelse til hyttene. I 2003 ble byen forbundet med Andøya med to fiberkabler, hver med åtte fiber.
Rolf Skår i Norsk Romsenter tok initiativ til forbindelsen for å få overført alle satellittdataene som ble tatt ned på øygruppen.
Kablene har en enorm kapasitet og har gjort det mulig for Telenor å bygge verdens mest fibertette samfunn har oppe. Det ville Svein også ha sin del av.
– Jeg henvendte meg til adm. direktør i Telenor Svalbard, Harald Fagermoen, i 2011 og sa at jeg ville ha fiberforbindelse. Ja, det kunne jeg vel, mente han, men jeg måtte få med meg 15-20 av de andre hyttene også. Så satte jeg i gang, og det tok ikke lang tid før vi hadde over 40 interesserte. Da var det bare å begynne planleggingen.
– Jeg og Arne Kuraas, som er teknisk sjef i Telenor Svalbard, ble en slags utbyggings- og planleggingskomité, og vi holdt på hele vinteren. Dessverre kom alle rørene vi trengte for sent og om sommeren drar jo folk her oppe ned på ferie. Men jeg drev på, og da folk kom hjem igjen lå det gule rør overalt i terrenget. Der kunne de jo ikke ligge, så det ble en skikkelig dugnadsjobb med hakke og spade. Vi fikk god hjelp av Leonard Nilsen og Sønner også. Det er jo permafrost her oppe, men på sommeren er det mulig å grave litt, sier Svein Nordal.
I august 2012 var rørene i bakken og da kom Telenor og blåste inn fibrene. Siden har hyttefeltet vært det mest fibertette i Norge.
Les også: 23 år gamle Mathias sa nei til jobb i Facebook
Flygal
Når vi går inn i hytta til Svein er det to ting som slår besøkende. Dette er en mann som er mer enn gjennomsnitt opptatt av IT og av fly.
Makan til teknosamling har vi knapt sett, og i taket henger det flymodeller. På hyllene er det alskens avanserte mekaniske modeller, som en liten firesylindret Sterling-motor som kan fyres opp med fire små parafinbrennere.
Svein har til og med bygget sitt eget fly som han har fløyet rundt i Norge. Og han er ingen novise på data heller. Han har bakgrunn fra Norsk Data, hvor han var ansvarlig for å utvikle et databasert system for blindeskrift.
Svein mangler ikke lagringsplass på hytta. Og da mener vi ikke kvadratmeter. Vi tenker på terabyte.
– Jeg har et par og førti slike som rusler og går. Ja, netto altså, sier han. Brutto blir det noen og femti terabyte, for alt er koblet i RAID. Disker kan jo krasje, vet du, og jeg vil jo ikke tape informasjon.
Hele det imponerende IT-systemet er selvfølgelig sikret mot strømbrudd. Den gamle kraftstasjonen i Longyearbyen har ofte utfall, men det plager ikke hytta til Svein.
Her er det aggregater og UPS-er som sikrer driften uansett hva som skjer i strømnettet.
Inne på den største stua er det lett å se hvordan to like hobbyer kan møtes. Stua er en eneste stor flysimulator. Et par trykk på fjernkontroller, så går et tre meter lerret ned og fylles opp fra en kraftig projektor.
Ved siden av står en svært kraftig PC og drar et rikholdig antall simulatorprogrammer i gang.
Så er det bare å plassere cockpiten på gulvet og fly i vei.
Les også: – Popcorn Time er som Netflix for pirater
Elsker Svalbard
Svein har alltid vært frelst på Svalbard. Men i mange år var det ikke lett å komme seg opp.
Longyearbyen var en «company town» og Store Norske Kullkompani bestemte hvem som fikk reise opp.
– Den 1. januar 1989 ble Svalbard åpnet for alle, og jeg dro opp den 2. Jeg planla å være her i tre år, men jeg vært her siden, sier Svein, som nå er pensjonist.
I hvert fall delvis. Hen jobber en del innimellom.
Les også:
Snart får vi 10 Gbit/s fra tv-kabelen
Verdens raskeste bredbånd for privatpersoner
Slik skal forskerne gjøre 5G-nettet 1000 ganger raskere enn 4G