BARCELONA: Nettverksgiganten Ericsson og programvaregiganten SAP går sammen i et tett samarbeid. Det annonserte Ericssonsjefen Hans Vestberg på sin årlige pressekonferanse her på Mobile World Congress i Barcelona.
– SAP er en perfekt partner for oss. Sammen skal vi lede utviklingen mot et samfunn med 50 milliarder ulike enheter koblet til et nettverk der alle mennesker har tilgang. Da trengs det programvare som kan håndtere transaksjoner i verdensklasse. Det har SAP og vi har nettverket. Vi skal jobbe sammen og bygge en plattform som setter operatørene i stand til å håndtere den veksten som kommer fremover, og det er ingen liten oppgave. Vi skal håndtere mann til maskin, maskin til maskin og alle slags varianter på en veldig effektiv måte, sa Vestberg.
Størst på 4G
Selv om Huawei har dominert i Norge, så er Ericsson fremdeles den største produsenten av teleinfrastruktur i verden, ikke minst på 4G.
– Over halvparten av alle 4G-forbindelser i verden skjer i våre nettverk. Ingen teknologi har utviklet seg så fort som denne. Selv om vi bare er i startgropa vil 4G nå over 100 millioner abonnenter i år. Totalt vil to milliarder brukere i år være på mobilt bredbånd. Vi brukte over fem milliarder dollar i fjor på forskning og utvikling og har bygget opp over 30 000 patenter. Dette tempoet skal vi fortsette med, og det vil sørge for å holde oss på toppen. Og vi trenger fart i denne industrien. I år vil alle smarttelefonene vi bruker rundt om i verden bruke mer enn 20 MB data hver dag.
Vestberg viste til en enkel fotballkamp i USA for å demonstrere ytelsen og behovet for kapasitet. I løpet av kampen ble det satt opp 70 000 telefonsamtaler og overført 388 GB med data. Svært mye av det var video og bilder.
Les også: Ny brikke gir 4G overalt
Nettskyen
Selv om Ericsson er størst på infrastruktur har selskapet en stor aktivitet på nettskyløsninger. Det mener de er et fundament for utviklingen fremover.
– I fjor annonserte vi avtaler med Volvo, Mærsk og en rekke andre selskaper om å drifte deres nettskyløsninger. Dette markedet vil fortsette å utvikle seg på en lang rekke områder og jeg ser enorme muligheter innen helse, utdanning og andre områder. Slik teknologi kan til og med brukes til å få ned CO2-utslippet rundt i verden, sa Vestberg.
Ericsson har tatt frem programvare som kan kontrollere datatrafikken fra nettskyleverandører helt frem til brukeren. Den gjør det mulig å overvåke ytelsen fra et brukerperspektiv og kunne optimalisere trafikken slik at datapakkene går kortest mulig vei gjennom nettverket.
Nye antenner
Selv om Ericsson har et svært stort arbeidsfelt glemte ikke Vestberg selve kjernevirksomheten i presentasjonen.
– I det nye Air 32-radiosystemet har vi som eneste i verden klart å kombinere to frekvensbånd og all radioelektronikk i den samme antennen. På grunn av antenneteknikken vi bruker får vi 70 prosent mer kapasitet enn den forrige modellen. Og fordi mange operatører må betale for hver antenne de setter opp, sparer de også penger på leie.
Les også:
IT-bransjen raser mot myndighetenes brutte bredbåndsløfter