Under den rødgrønne regjeringen har stat og kommune kommet godt i gang med digitaliseringen av offentlige tjenester.
Digitaliseringsprogrammet er fulgt opp med stortingsmeldingen Digital Agenda, samt i helse- og næringsmeldingene.
KS har samlet kommunene i programmet Komm IT, slik at 447 kommuner og fylkeskommuner til stadighet ikke finner opp nye hjul hver for seg.
Men det går for sakte og for lite målrettet med gjennomføringen, mener bransjen.
Les også: It-sjefene orker ikke mer printertrøbbel og glemte passord
Utfordrer Erna
– Min utfordring til Erna Solberg som kommende statsminister er en sterkere faglig og mer sentralisert styring, sa konsernsjef Terje Mjøs i Evry under åpningen av konferansen It-tinget i Tønsberg onsdag formiddag.
Bakgrunnen er en undersøkelse fra Abelia som viser at 7 av 10 nordmenn ikke syns det går fort nok med å få på plass digitale tjenester i det offentlige.
– Privat sektor har et høyt kostnadsnivå i konkurransen med utlandet og motiveres til å ta i bruk ny teknologi for å få ned kostnadene. Stat og kommune har ikke det samme presset. Da bør det kompenseres med sterkere styring for en raskere digitalisering, mener Mjøs.
Eget departement
Konkret foreslår han blant annet et eget it-departement, økt bruk av industrialiserte it-standarder og konkrete fokusområder - som helse, utdanning og justis.
– For store ressurser brukes til drift og forvaltning. Bare 27 prosent av budsjettene går til nye investeringer. Det står i kontrast til at folk flest ikke er fornøyd med tempoet, mener konsernsjefen.
– Skjærer seg
Bransjeorganisasjonen IKT Norge deler disse oppfatningene.
– Det skjærer seg når planer og strategier skal omsettes i konkrete løsninger, sier generalsekretær Per Morten Hoff. Han tar tak i det samme temaet når han går på talerstolen på It-tinget i Tønsberg onsdag ettermiddag.
– Jeg føler at nasjonen snubler litt på gjennomføringsevne. De politiske hensiktene er gode, men vi klarer ikke å sparke ballen i mål, sier Hoff til Teknisk Ukeblad.
Les også: – Vi trenger en Nasjonal transportplan for IKT
Ypper
Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) er satt til å iverksette it-tiltak som oppfyller de politiske målene.
Her ypper Hoff ypper til debatt med å stille spørsmålet om Difi er blitt en pådriver eller møllestein.
Han bruker en nyutviklet kommunal løsning som eksempel.
"Svar ut" er en modul som alle kommunene kan bruke til digitale forsendelser, blant annet til den kommende løsningen med sikker digital postkasse.
Dobbelt arbeid
Kommunene (Komm IT) står bak Svar ut, mens staten (Difi) er i gang med anbud på private løsninger for digital postkasse.
Og en løsning for en meldingsformidler for hele offentlig sektor.
– Her får vi dobbelt opp med to slike moduler for den digitale posttjenesten. Hvorfor er det brukt penger på Svar UT når staten senere skal ha på plass den samme funksjonen, spør Hoff.
Han angriper ikke nykommeren Komm IT, men Difi.
– Her mener jeg at vi ser et eksempel på at Difi ikke har sterk nok styring med kommunene, sier IKT Norge-sjefen.
Les også: Fire skal kjempe om privat digitalpost
Trenger mer makt
Difi er rett og slett enig med IKT Norge og mener at det er et presserende behov for å klargjøre myndighet og mandat.
– Difi må gis et tydelig pådriver- og oppfølgingsansvar for fremdrift for digitaliseringen, der Fornyingsdepartementet har det overordnede politiske ansvaret, sier avdelingsdirektør Tone Bringedal i en kommentar til Teknisk Ukeblad.
I vinter foreslo Digitutvalget at løsningen er en egen digitaliseringsdirektør med solide fullmakter. Det er ikke Bringedal interessert i.
– Difi sitter i førersetet for samordning av it-utviklingen i offentlig sektor. Direktøren i Difi er allerede statens digitaliseringsdirektør. I stedet for å etablere en ny, må vi heller styrke den vi har, mener Bringedal.
Så du denne? It-sjefer får ikke involvere seg i strategi
Misforståelse
Hun mener at Hoff misforstår når han bruker Svar ut som eksempel på svak styring.
– Dette blir en felles løsning for kommunene. Den bidrar til forenkling og er ikke et fordyrende tillegg, sier avdelingsdirektøren.
Les også:
Ny app skal kunne redusere fraværet i skolen